Αγροτικά Τοπικά

Οδηγίες προς αγρότες, για την αποφυγή πυρκαγιών

topika-nea-pyrosvestiki-spot

Aπό την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας

Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές σε μεγάλο ποσοστό οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια και ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις περιορίσουμε λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης. Για το λόγο αυτό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ημαθίας συμβουλεύουν εσάς τους ΑΓΡΟΤΕΣ του Νομού μας τα παρακάτω:

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια

• Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο χωράφι η γενικά στην ύπαιθρο. Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.
• Δεν καίμε σκουπίδια, υπολείμματα καλλιεργειών ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο ποτέ και για κανένα λόγο.
• Όπου η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών είναι απαραίτητη αυτό να γίνεται πάντα με άδεια καύσης από την αντίστοιχη Πυροσβεστική Υπηρεσία (Βέροιας- Νάουσας και Αλεξάνδρειας). Η άδεια εκδίδεται από την Υπηρεσία κατόπιν αίτησης δωρεάν σε ελάχιστο χρόνο με απλή επίδειξη της ταυτότητας. Ενημερωτικά η καύση στο νομό μας επιτρέπεται από 1η Μαΐου έως 30 Ιουνίου και από 21 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους μετά από σχετική άδεια από την Πυροσβεστική. Από 1 Ιουλίου έως 20 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους απαγορεύεται ρητά η καύση. Το χρονικό διάστημα του έτους από 1η Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου επιτρέπεται η καύση χωρίς άδεια , αλλά αφού παρθούν προληπτικά μέτρα.
• Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
• Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα ακόμα και στην αυλή του σπιτιού μας.
• Ποτέ μην σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
• Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων και ιδιαίτερα των γεωργικών μηχανημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

Πως πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

• Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε.
• Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
• Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς και την ύπαρξη ή όχι αέρα.
• Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112.

Θυμηθείτε:

• Όταν εγκαταλείπετε τη φωτιά αυτή προχωρά και καταστρέφει αγροτικές καλλιέργειες του γείτονά σας, δενδροστοιχίες, αθέριστα σιτάρια, εγκαταστάσεις άρδευσης, κτίσματα διάφορα, αποθηκευτικούς χώρους, βουστάσια, ποιμνιοστάσια που με πάρα πολύ κόπο και χρήμα απέκτησαν.

• Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι με την πράξη σας αυτή παγιδεύετε πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες για την κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών, αγνοώντας ότι εκείνη τη στιγμή μπορεί να συμβεί ένα σοβαρότατο τροχαίο, μια φωτιά σε σπίτι, σε μια Βιομηχανία η σε ένα δάσος και οι Πυροσβέστες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο και πιο σοβαρό πρόβλημα επειδή θα είναι παγιδευμένοι σε μια ασήμαντη ενδεχομένως φωτιά εξ αιτίας σας.

• Οι υπαίτιοι των πυρκαγιών τιμωρούνται αυστηρότατα. Η πιο σκληρή τιμωρία θα είναι η συνείδησή τους όταν θα γνωρίζουν ότι αυτοί με την αμέλειά τους ευθύνονται για την καταστροφή των συνανθρώπων τους.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΚΟΥΒΑΚΑΣ
ΕΠΙΠΥΡΑΓΟΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας