Η πορεία των αρχαιολογικών έργων της Ημαθίας 2010 – 2020
Ενημερωτική εκδήλωση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
Ενημέρωση με θέμα την πορεία των αρχαιολογικών έργων στην Π.Ε. Ημαθίας από το 2010 μέχρι σήμερα αλλά και το πλάνο της επόμενης προγραμματικής περιόδου, μέχρι το 2020, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (24-4-15) στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και την αρχαιολόγο και Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Αγγελική Κοτταρίδη.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Παντελεήμων, μετά του Πρωτοσυγκέλου της Μητρόπολης Αρχ. Αθηναγόρα Μπίρδα, οι Δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας Κ. Βοργιαζίδης και Ν. Κουτσογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι Βέροιας Β. Λυκοστράτης, Αρ. Λαζαρίδης και Αθ. Σιδηρόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ν. Καρατζιούλα και Θ. Τεληγιαννίδης, ο Διευθυντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Βέροιας, της Π.Ε. Ημαθίας κ.α.
Όπως ανέφερε στην αναλυτική της εισήγηση η κ. Κοτταρίδη, η ενοποίηση των εφοριών Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε έναν φορέα άνοιξε στην πράξη το δρόμο για τη διαμόρφωση ενός χάρτη δράσεων και έργων της Υπηρεσίας που συμβάλει ουσιαστικά στην ενιαία ταυτότητα και προβολή της Ιστορίας του τόπου. Η Υπηρεσία σε αυτό το χρονοδιάγραμμα δράσεων έχει εντάξει την αναβάθμιση 164 ιστάμενων μνημείων στην περιοχή της Βέροιας, ενώ στους βασικούς άξονες των δράσεων σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται
η οριοθέτηση και προστασία χώρων και η συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων. Παράλληλα, στην ατζέντα αμέσου ενδιαφέροντος της Υπηρεσίας βρίσκεται η κατασκευή του πολυκεντρικού μουσείου των Αιγών, ενώ η ενεργοποίηση και αναβάθμιση των υφισταμένων μουσείων της Ημαθίας είναι ήδη πραγματικότητα.
Τα έργα που εντάσσονται στην Ημαθία έχουν κόστος 22.747.886 μέσω ΕΣΠΑ και μεταξύ αυτών η κ. Κοτταρίδη εστίασε στη συντήρηση και ανάδειξη του έργου της Μίεζας και του αρχαίου θέατρου της, με την κήρυξη ενοποιημένου αρχαιολογικού χώρου, με ανα-οριοθέτηση του χώρου με τις στοιχειώδεις προδιαγραφές διαχείρισης. Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε την ανάδειξη της ιδιοπροσωπίας του χώρου, που έχει την τιμή να είναι η … “Μαμά -Πανεπιστήμιο”, λόγω της σχολής του Αριστοτέλη, όπως είπε.
Ειδικότερα για τη Μίεζα σημαντική χαρακτήρισε την ενεργοποίηση συνεδριακού κέντρου στο κτίριο Λαναρά όπου έλαβε χώρα το Διεθνές Συνέδριο Alexander the Great, το 2012.
Ακόμη η κ. Κοτταρίδη αναφέρθηκε στην αποπεράτωση της Λευκόπευρας στο Βέρμιο, το ιερό της Μητέρας των θεών. Σημείωσε ότι έχει ήδη σηκωθεί ο ναός, ένας από τους ελάχιστους όρθιους, ισταμένους της Μακεδονίας.
Επίσης η Αρχαιολόγος έκανε μια εκτενή αναφορά σε έργα που βρίσκονται εντός ή πέριξ του αστικού ιστού της πόλης της Βέροιας τα οποία είτε έχουν τελειώσει, είτε βαδίζουν προς αποπεράτωση. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται:
Το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, σε πλήρη αναβάθμιση, ο Αγ. πατάπιος που ολοκληρώθηκε, όπως και η Παλιά Μητρόπολη που τελεiώνει, αφού όπως είπε ξεκίνησε σε άθλια κατάσταση, αλλά μέσα από τις αναγκαίες διαδικασίες, απαλλοτροιώσεις, χρήματα του ΕΣΠΑ κλπ, το έργο θα αποπερατωθεί, ως ένα κεφαλαιώδες και απόλυτα αντιπροσωπευτικό για την ταυτότητα της περιοχής. “…Δεν είναι απλώς ένα σημαντικό μνημείο για τη Βέροια και τη Μακεδονία αλλά και για ολόκληρα τα Βαλκάνια…”, παρατήρησε, ανακοινώνοντας ότι θα είναι το έργο έτοιμο πιθανότατα τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Ανάμεσα σε όσα έργα είναι εν πορεία η κ. Κοτταρίδη συγκαταρίθμησε όλους τους δημόσιους κήπους και τα προαύλια των Βυζαντινών Εκκλησιών, επί παραδείγματι ανέφερε το στέγαστρο και την αντιστήριξη στον Προφήτη Ηλία. Ο Άγιος Βλάσιος, ο Αγ. Δημήτριος, η Αγ. Άννα στο κέντρο της αγοράς, ο Αγ. Ιωάννης κ.α., είναι κάποιοι από τους Ναούς που πρέπει να βρεθούν στο άμεσο ενδιαφέρον της υπηρεσίας, επεσήμανε η αρχαιολόγος και συμπλήρωσε ότι ακόμη και το τζαμί, όπως και το Μαχμούτ Τσελεμπί, τα ρωμαϊκά λουτρά κλπ, θα πρέπει να τύχουν επίβλεψης της Υπηρεσίας, αλλά σε αυτό το πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης της συνολικής αισθητικής των χώρων, θα πρέπει να συνδράμουν και οι ιδιώτες, προσαρμόζοντας τις προσόψεις των οικημάτων τους στις αντίστοιχες περιοχές.
Σε επιπεδο προβολής των δράσεων της Υπηρεσίας, η κ. Κοτταρίδη αναφέρθηκε σε κοινές εκδηλώσεις με τη συνεργασία της ΚΕΠΑ, παρουσία χιλιάδων μαθητών ζωντανεύοντας τα μουσεία της Ημαθίας σε Βέροια, Αιγές και Μίεζα, ως πρωτοπόρες τόσο για την Εκπαίδευση, όσο και για τον Πολιτισμό, ενώ μεγάλη έμφαση έδωσε στην αναγκαιότητα της υλοποίησης του Δίκτυου Ψηφιακής Περιήγησης σε πολλές γλώσσες ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, κινέζικα κλπ.
Επίσης η ανάδειξη του χώρου των Αιγών, οικισμών και αρχαίων θέσεων σε όλη την έκταση με έμφαση στη δημιουργία του πολυκεντρικού μουσείου που διαχέεται, όπως είπε στο χώρο, είναι σε πρώτο πλάνο ενδιαφέροντος και σημασίας, με ιδιαίτερους χώρους, όπως το κεντρικό κτίριο Τομπάζη, η Συστάδα Φιλίππου Β’ (θησαυροί) Συστάδα Βασιλισσών, Συστάδα Τημενιδών κλπ.
Το ανάκτορο των Αιγών επίσης, έργο κόστους 10.400.000 Ευρώ, αποτελεί κατά την κ. Κοτταρίδου την αιχμή του δόρατος, καθώς η ανασύσταση του γίνεται μπουκιά – μπουκιά όπως χαρακτηριστικά είπε και η δυτική του πλευρά τελειώνει φέτος. “…Αν το μνημείο, που έχει όλες τις εγκεκριμένες μελέτες και τις προδιαγραφές επανενταχθεί στο ΕΣΠΑ, το 2020, το μνημείο θα έχει σηκωθεί κατά 30 κολλώνες αλλά απαιτούνται περίπου άλλα 10εκατομύρια ευρώ….”, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι από το 2016 θα διαθέτει χώρο επισκεψιμότητας.
Ανάμεσα στους κεντρικούς στόχους και προτάσεις που έθεσε η αρχαιολόγος, ανέφερε τη δημιουργία ενός πακέτου επίσκεψης σε όλα τα μνημεία του Δήμου Βέροιας, με ενιαίο εισιτήριο, απλό ή ηλεκτρονικό διάρκειας έως 7 ημερών, στο πλασίο τουριστικής προβολής όλων των εποχών, με τίτλο οδοιπορικό στην καρδιά του Μακεδονικού Βασιλείου.
Ακόμη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε πρακτικά προβλήματα όπως η σύνδεση της Βεργίνας με το αστικό δίκτυο Βέροιας, η εσωτερική κυκολοφορία στη Βεργίνα αλλά και η κακή σήμανση αναφοράς των αρχαιολογικών χώρων στη Βεργίνα, ειδικότερα.
ΔΗΛΩΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Κ. ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ
Στο τέλος της παρουσίασης ο Δήμαρχος Βέροιας, απευθυνόμενος στην κ. Κοτταρίδη δήλωσε: “…Πολλά και σημαντικά τα όσα ακούσαμε, θα είμαστε συνεργοί σε κάθε σας προσπάθεια και θέλουμε το ίδιο και από εσάς…”.
Ν. ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Δήμαρχος Νάουσας τόνισε: “…Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης. Το ζητούμενο είναι να δούμε την περιοχή μας ως ενιαίο χώρο και πιστεύω ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση για τη λειτουργία του ενοποιημένου αυτου χώρου, ως ενός αναπτυξιακού εργαλείου, για τον τόπο…”.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε: “…Εξεπλάγην από την αναλυτικότητα και τον πλούτο του πλάνου παρουσίασης. Είμαστε τυχεροί που σας έχουμε. Απολαμβάνουμε τα όσα κάνετε και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας συνεργούμε κι εμείς…”.