Το πρωθυπουργικό ταξίδι στη Μόσχα, οι Βρυξέλλες και το EWG
Τη Μόσχα επισκέπτεται τη Μ.Τετάρτη και τη Μ.Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου θα έχει συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν
Με προσοχή θα παρακολουθούν Βρυξέλλες και Βερολίνο τις επαφές του εκεί, καθώς έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για το ταξίδι, την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους διεθνείς δανειστές.
Μάλιστα, χθες, Μ.Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη προπαρασκευαστικού χαρακτήρα του πρωθυπουργικού ταξιδιού με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ενώ παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Σπύρος Σαγιάς.
Ο αρχικός προγραμματισμός του πρωθυπουργού ήταν να επισκεφθεί τη Ρωσία στις 9 Μαΐου μαζί άλλους διεθνείς ηγέτες έπειτα από πρόσκληση Πούτιν για συμμετοχή στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 70χρονα της αντιφασιστικής νίκης των λαών.
Ωστόσο, αποφασίστηκε επίσπευση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο, ενώ θα ακολουθήσει και η επίσκεψη στις 9 Μαΐου.
Το ταξίδι φαίνεται πως έχει δυσαρεστήσει τόσο τις Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο, καθώς ερμηνεύεται ως άνοιγμα προς τη Μόσχα, την ώρα που κορυφώνονται οι συνομιλίες με τους διεθνείς δανειστές.
«Όποιος λοιπόν θέλει ευρωπαϊκή βοήθεια, πρέπει η πυξίδα του να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι προς την Μόσχα» ήταν το μήνυμα που έστειλε προ ημερών ο γερμανός Γκίντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
Και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανέφερε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα πως θα ήταν «απαράδεκτο» εάν τώρα υπολογίζει (σ.σ. ο Αλ.Τσίπρας) ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια, «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Ρωσία».
«Ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Κομισιόν σε ερώτηση για το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα.
Η Αθήνα προσδοκά από το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα άμεση σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Έμφαση δίνεται στη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό ενεργειακό project, τον αγωγό Turkish Stream, αλλά και στο παράθυρο που άνοιξε πρόσφατα για μερική -έστω- άρση του ρωσικού εμπάργκο σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα.
Τα δύο παραπάνω θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακοινωθούν ως αποτελέσματα της διμερούς συνάντησης Τσίπρα – Πούτιν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, που επικαλείται ρωσική κυβερνητική πηγή, η Ρωσία είναι πιθανόν να προσφέρει στην Ελλάδα έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και δάνεια.
«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το θέμα έκπτωσης στην τιμή του φυσικού αερίου για την Ελλάδα» δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Τόσο η εταιρεία Gazprom, όσο και το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δεν θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Η ρωσική κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι σε αντάλλαγμα για την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και την χορήγηση αδιευκρίνιστων δανείων, η Ρωσία θα ζητήσει πρόσβαση σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η μη κατονομαζόμενη πηγή δεν προσδιόρισε το είδος αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
Η Gazprom έχει ανακοινώσει ότι επεδίωξε το 2013 την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ, αλλά υπαναχώρησε αφού δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, διευκρινίζει το πρακτορείο Reuters.
Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζουν να συζητήσουν θέματα οικονομικών σχέσεων και το ζήτημα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τις συνομιλίες τους στη Μόσχα.
Κι ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Μόσχα, το EuroWorking Group θα συνεδριάσει τη Μ.Τετάρτη και τη Μ.Πέμπτη. Εκεί αναμένεται να παρουσιαστεί το ελληνικό πακέτο των μέτρων -βελτιωμένο και ενισχυμένο- με στόχο την επίτευξη μίνιμουμ συμφωνίας, για να ανοίξει και πάλι η κάνουλα της ρευστότητας προς την Ελλάδα.
Πηγή: http://news.in.gr