Δημιουργία στρατοπέδων για μετανάστες προτείνουν Μογκερίνι και Αβραμόπουλος
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν την Δευτέρα το ενδεχόμενο να βοηθήσουν στην ίδρυση καταυλισμών
σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ζητούν επί τόπου άσυλο, χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους διαπλέοντας τη Μεσόγειο, για να φτάσουν στην Ευρώπη.
Τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων προσπαθούσαν να φύγουν από εμπόλεμες περιοχές ή να γλιτώσουν από τις συνθήκες ακραίας φτώχειας στις οποίες ζούσαν, πέθαναν το 2014 στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Τα στοιχεία δείχνουν εξάλλου ότι ο αριθμός εκείνων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ιταλία -τον πιο συνηθισμένο προορισμό τους- αυξάνεται διαρκώς.
«Η ιδέα είναι να ιδρυθούν καταυλισμοί στην Αφρική, στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου, που θα ασχολούνται με τα αιτήματα όσων ζητούν άσυλο» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου θα μπορούν να κατατίθενται εκεί και οι πρόσφυγες που γίνονται δεκτοί θα μοιράζονται εξίσου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι θα στερηθούν οι διακινητές ανθρώπων ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους» πρόσθεσε.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλαν μια επιστολή στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ προτείνοντας να ξεκινήσουν συνομιλίες με κυβερνήσεις χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για την κατασκευή «τοπικών δυνατοτήτων για τη διαχείριση της μετανάστευσης».
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που αναφέρει ότι είδε την επιστολή αυτή, υποστηρίζει ότι προτείνεται επίσης να αυξηθεί η βοήθεια προς τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ώστε να μπορούν να προστατεύουν καλύτερα τους πρόσφυγες και όσους ζητούν άσυλο και «να παρέχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις» από τα επικίνδυνα ταξίδια.
Στην επιστολή αυτή γίνεται αναφορά στην Τυνησία, την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, τις χώρες στις οποίες θα μπορούσε να επικεντρωθεί η βοήθεια των Βρυξελλών.
Πηγή: http://news.in.gr