Προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών στο Eurogroup
Στόχος πολιτική απόφαση για πρόγραμμα-γέφυρα
Θανάσης Κουκάκης
Μια πολιτική απόφαση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πορευθεί με ένα πλήρως χρηματοδοτημένο πρόγραμμα-γέφυρα έως και το καλοκαίρι επιδιώκει στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση.
Οι διεργασίες του Σαββατοκύριακου και οι τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και τρόικα κατέδειξαν πάντως πως τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και ότι για να γεφυρωθούν θα πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές.
Στην βάση αυτή πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρουν πως ενδεχομένως ούτε και σήμερα να υπάρξει τελική απόφαση για το ελληνικό πρόγραμμα και ότι θα απαιτηθεί έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ή ακόμη και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής έως το τέλος της εβδομάδος προκειμένου να κλείσουν τα θέματα.
Οι δύο ομάδες εργασίας, η ελληνική και εκείνη των πιστωτών, κατέγραψαν ήδη σε δύο διαφορετικά κείμενα τις συγκλήσεις, τις αποκλίσεις, αλλά και τα ζητήματα στα οποία δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ενώ επεξεργάσθηκαν και σχέδια της κοινής δήλωσης που θα εκδοθεί μετά το Eurogroup και τα οποία θα τεθούν προς έγκριση στο συμβούλιο.
Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά δεν συμφωνεί σε τεχνική παράταση του υφιστάμενου μνημονίου και δίδει πολύ μεγάλη σημασία στην διατύπωση που θα περιλαμβάνεται στην κοινή δήλωση που -ενδεχομένως- θα εκδοθεί μετά το Eurogroup.
Η ελληνική πλευρά φέρεται πως βρίσκεται σε συμφωνία με τους εταίρους σε θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της διαφθοράς, την φοροδιαφυγή και την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Ακόμη, φέρεται να εξετάζει παρεμβάσεις στο σύστημα υγείας, στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στην δημόσια διοίκηση, χωρίς ωστόσο να συμφωνεί απολύτως με τις προτάσεις των πιστωτών.
Στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης ξεχωρίζουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και ο μνημονιακός στόχος της καταγραφής πρωτογενών πλεονασμάτων 3% του ΑΕΠ εφέτος και 4,5% το 2016, στόχο που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μειώσει στο 1,5% του ΑΕΠ.
Στο θέμα της χρηματοδότησης η κυβέρνηση ζητεί την επιστροφή των κερδών 1,9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει το Ευρωσύστημα, να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ και να παραμείνουν στην διάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα 11 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η ημερήσια διάταξη του Eurogroup
Η ημερήσια διάταξη του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα αρχίσει στις Βρυξέλλες στις 16:00 ώρα Ελλάδας αναφέρει τα εξής:
«Το Eurogroup θα συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ενόψει της λήξης του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
» Επιπλέον, οι υπουργοί θα συζητήσουν την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και θα εξετάσουν τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου 2015.
» Επίσης, θα συζητήσουν τα σχέδια της Πορτογαλίας για την πρόωρη εξόφληση μέρους της χρηματοδοτικής ενίσχυσης που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
» Θα συζητηθεί επίσης η πορεία του εν εξελίξει προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου.
» Επιπλέον, το Eurogroup θα ενημερωθεί σχετικά με τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2015, ιδίως όσον αφορά τις συζητήσεις για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.»
Πηγή: http://news.in.gr