Κόσμος

Με άδεια χέρια έφυγαν Μέρκελ και Ολάντ από τη Μόσχα

Kosmos Merkel olant putin

Με τις μάχες να μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία και τους φιλορώσους αυτονομιστές να κερδίζουν έδαφος

Μέρκελ και Ολάντ φαίνεται ότι προσπάθησαν μάταια να αποσπάσουν υποσχέσεις από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Έπειτα από πέντε ώρες συνομιλιών μέσα σε κλίμα έντασης με τον Ρώσο πρόεδρο, οι δυο ηγέτες έφυγαν χωρίς να πουν κουβέντα, με μόνο το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για «εποικοδομητικό διάλογο».

Αργότερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε πως οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας πρότειναν κατά τη διάρκεια της πεντάωρης συνάντησής τους με τον Ρώσο πρόεδρο, την κατάρτιση ενός μελλοντικού κοινού εγγράφου για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ με το οποίο θα τεθεί τέλος στην αιματηρή σύγκρουση στην Ουκρανία. «Βάσει της πρότασης από την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας, ένα μελλοντικό κοινό έγγραφο για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ θα πρέπει τώρα να επεξεργαστεί» δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να πάει στη Μόσχα (μετά το Κίεβο) ακολουθούμενη από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, είναι ένδειξη του φόβου που εμπνέει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σχολιάζει σε ανάλυση της η εφημερίδα Guardian. Για τους βετεράνους της διπλωματίας που παρακολουθούν στενά τα γεγονότα στην Ουκρανία -σχολιάζει η εφημερίδα- η γαλλογερμανική προσπάθεια είναι περισσότερο μια πράξη απελπισίας, μπροστά στην απειλή ενός «γενικευμένου πολέμου» και λιγότερο ένα σημάδι ελπίδας για την εξεύρεση λύσης.

«Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να αποτρέψουν τη σφαγή», είπε ένας διπλωμάτης στην Guardian. Ωστόσο, -όπως φαίνεται- δεν κατάφεραν και πολλά.

Με τη λήξη του μαραθωνίου τετ-α-τετ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν έγινε καμία δήλωση από τους δυο ηγέτες. Μόνο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι και οι τρεις συμφώνησαν να συνεχιστεί ο «εποικοδομητικός διάλογος» προκειμένου να βρεθεί κοινή διατύπωση στην εφαρμογή της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όπως είπε ο Ντιμίτρι Πεσκοφ, η επόμενη συνομιλία των τριών ηγετών θα γίνει την Κυριακή το βράδυ, τηλεφωνικά. Πούτιν, Μέρκελ και Ολάντ εμφανίστηκαν για λίγο, έπειτα από 75 λεπτά δείπνου εργασίας, προκειμένου να φωτογραφηθούν από τα συνεργεία που περίμεναν υπομονετικά – και μετά συνέχισαν για περίπου τέσσερις ώρες.

Ενδεικτικό της έντασης, μεταδίδουν τα πρακτορεία, είναι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος παρέλειψαν όλες τις συνηθισμένες διπλωματικές αμβρότητες της υποδοχής και άρχισαν αμέσως τις συνομιλίες με τον Πούτιν.

Πριν ακόμα ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, διπλωμάτες από την Ε.Ε. έδιναν πολύ λίγες πιθανότητες να πειστεί ο Πούτιν να κάνει πίσω, τώρα που οι αυτονομιστές προελαύνουν. «Δεν έχει κίνητρο να υποχωρήσει» είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters. «Οι αντάρτες έχουν τον έλεγχο και καταλαμβάνουν κι άλλα εδάφη. Ο Πούτιν λοιπόν, μπορεί να περιμένει, όσο η πίεση αυξάνεται για το Κίεβο και τους ηγέτες του».

Με τον πόλεμο να έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή περίπου σε 5.000 ανθρώπους, στην ανατολική Ουκρανία, συμφωνήθηκε μια σύντομη κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από το Ντεμπαλτσέβε, έναν σιδηροδρομικό κόμβο που κρατούν μεν τα κυβερνητικά στρατεύματα, αλλά είναι περικυκλωμένο από αυτονομιστές. Και οι δυο πλευρές έστειλαν λεωφορεία για να φύγει ο κόσμος, δίνοντας την επιλογή στους αμάχους προς τα πού θέλουν να πάνε: προς τα κυβερνητικά εδάφη ή αυτά των φιλορώσων.

Διεύρυνση των κυρώσεων
Την ώρα που Μέρκελ και Ολάντ έκανα μια «τελευταία» προσπάθεια με τον Πούτιν , οι Βρυξέλλες διέρρεαν σχέδια για επέκταση των κυρώσεων, με στόχους αυτή τη φορά πολύ κοντά στο Κρεμλίνο. Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην ευρωπαϊκή λίστα, που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο αντιπροσώπων των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. και θα υποβληθεί πλέον για έγκριση στους Ευρωπαίου υπουργούς Εξωτερικών που θα συνεδριάσουν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Σε αυτή τη διευρυμένη λίστα περιλαμβάνονται ακόμα περίπου 19 Ουκρανοί και Ρώσοι και εννέα οργανισμοί, ένας από αυτούς ρωσικός.

Τα ονόματα δεν έχουν δοθεί ακόμα επίσημα στη δημοσιότητα, ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αντόνοφ, είναι ο πλέον υψηλόβαθμος από τους 5 Ρώσους, που περιλαμβάνονται στη λίστα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ορισμένες χώρες που επιθυμούν πιο σκληρή τιμωρία για το Κρεμλίνο ζήτησαν να συμπεριληφθεί στις κυρώσεις ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, για να «συμβιβαστούν» τελικά στον αναπληρωτή υπουργό Αντόνοφ, ετών 59- εμπειρο διπλωμάτη υπεύθυνο για τη διεθνή στρατιωτική συνεργασία με μεγάλη εμπειρία σε διαπραγματεύσεις για θέματα όπως χημικά και βιολογικά όπλα. Ο Αντόνοφ, που έκανε μερικά αιχμηρά σχόλια κατά τις Δύσης τους τελευταίους μήνες με ευθείες βολές κατά του ΝΑΤΟ, ήταν στη λίστα των συμμετεχόντων στο ετήσιο συνέδριο για την ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μόναχο.

Ο εξοπλισμός του Κιέβου στο τραπέζι
Στις αρχές της εβδομάδας, η Ουάσιγκτον άφησε να εννοηθεί ότι σκέφτεται να εξοπλίσει τον Ουκρανικό στρατό, μια στρατηγική που βρίσκει αντίθετη την Ευρώπη. Όπως είπε ο ανώτερος διοικητής του ΝΑΤΟ, Αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπριντλαβ, μιλώντας στο συνέδριο του Μονάχου, η Δύση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει σε αυτόν τον πόλεμο «όλα τα εργαλεία που διαθέτει», μια θέση που στήριξε με θέρμη και ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

«Η ειρήνη στην Ευρώπη», είπε ο Αρσί Γιάτσενιουκ, «εξαρτάται από την ειρήνη στην Ουκρανία και για να πετύχουμε την ειρήνη πρέπει να μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Όχι με επιθετικές επιχειρήσεις, αλλά με αμυντικές». Αυτό που ζητά το Κίεβο είναι αντιαρματικά όπλα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα τανκς με τα οποία, όπως ισχυρίζεται, έχει ενισχύσει η Μόσχα τους αυτονομιστές, αλλά και άλλου είδους εξοπλισμό, όπως κιάλια νυκτερινής όρασης και ραντάρ.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ