Επιστήμη

Γονίδια καθορίζουν αν θα μας αρέσει το αλκοόλ

2014-12-20-Epistimi-alkool

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Η αίσθηση που αποκομίζουμε από το αλκοόλ

και το πόσο εύγευστο το βρίσκουμε μπορεί να καθορίζεται από τα γονίδια της πικρής και της καυτερής γεύσης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ωστόσο το αν και πόσο θα «συμμορφωθεί» κανείς με την γενετική του προδιάθεση, είναι θέμα επιλογής, διευκρινίζουν οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) που πραγματοποίησαν τη μελέτη.

Όπως έχουν δείξει προγενέστερες μελέτες τις ίδιας ερευνητικής ομάδας, κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο την πικρή γεύση, ιδίως των ποτών. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται εντονότερα την πικρή γεύση και λιγότερο την γλυκιά από οινοπνευματώδη ποτά, όπως η μπύρα, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τις προτιμήσεις τους.

«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς την αίσθηση που αποκομίζουν απ’ ό,τι τρώνε και πίνουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Ε. Χέις, επίκουρος καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Όπως συμβαίνει με την αντίληψη των χρωμάτων, έτσι και η αντίληψη των γεύσεων έχει βιολογική βάση.

»Στην περίπτωση των οινοπνευματωδών ποτών καθοριστικό ρόλο παίζει η πικρή γεύση, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να εξετάσουμε δύο γονίδια που σχετίζονται με αυτήν. Εντάξαμε όμως στη μελέτη μας και ένα άλλο, που καθορίζει το αίσθημα καύσου από το αλκοόλ, διαπιστώνοντας πως και αυτό διαδραματίζει τελικά σημαντικό ρόλο».

Τα γονίδια που εξετάσθηκαν είναι τα TAS2R13 και TAS2R38 που σχετίζονται με την πικρή γεύση και το TRPV1 που προκαλεί το αίσθημα καύσου.

Ο δρ Χέις και οι συνεργάτες του πήραν δείγματα σιέλου από 138 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 45 ετών, για να πραγματοποιήσουν ανάλυση DNAκαι να δουν ποιον από 20 διαφορετικούς πολυμορφισμούς (γενετικές αλληλουχίες) των τριών γονιδίων έφεραν.

Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους εθελοντές να δοκιμάσουν διάφορα οινοπνευματώδη ποτά και να τα βαθμολογήσουν.

Όσο πιο έντονα αντιλαμβάνονταν οι εθελοντές την πικρή γεύση αλλά και το αίσθημα καύσου, τόσο λιγότερο είπαν πως τους άρεσαν τα οινοπνευματώδη ποτά – και η διαφοροποίηση στην αντίληψή τους σχετιζόταν με τους πολυμορφισμούς που έφεραν.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι προτιμήσεις μας για το αλκοόλ καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια. Ωστόσο η ύπαρξη του ενός ή του άλλου πολυμορφισμού «δεν ισοδυναμεί με καταδίκη», τόνισε ο δρ Χέις. «Η βιολογία μπορεί να είναι ισχυρή, αλλά το αν θα την ακολουθήσει κάποιος ή όχι είναι θέμα επιλογής».

Η μελέτη θα δημοσιευθεί στο τεύχος Οκτωβρίου της επιθεώρησης «Alcoholism: Clinical and Experimental Research».

Πηγή: http://ygeia.tanea.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων