Κόσμος

Προκαταρκτική εξέταση για την αισχροκέρδεια στα υγρά καύσιμα

2014-07-28-politiki-thermansi-tsavdaridis

Αντιμέτωπος με τις εισαγγελικές αρχές βρίσκεται για πολλοστή φορά ο αμαρτωλός κλάδος των υγρών καυσίμων

στην Ελλάδα λόγω των πανάκριβων τιμών στις οποίες συνεχίζει να πωλείται στη χώρα μας η βενζίνη και το πετρέλαιο, παρά την κατακρήμνιση των διεθνών τιμών τους τελευταίους έξι μήνες.

Συγκεκριμένα, ενώ οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές έχουν καταρρεύσει σε ποσοστό 40% από τα υψηλά των 115 δολαρίων τον περασμένο Ιούνιο και οι τιμές της βενζίνης έχουν μειωθεί κατά 35% το ίδιο διάστημα (από τα 1.044 ευρώ ο τόνος στα 722 ευρώ), στην Ελλάδα οι λιανικές τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί λιγότερο από 10%, ενώ οι πρατηριούχοι και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών φαίνεται πως το ίδιο διάστημα έχουν καρπωθεί ένα μέρος της μείωσης για τον εαυτό τους, προκειμένου να τονώσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Ενα λίτρο αμόλυβδη κοστίζει σήμερα 1,55 ευρώ με βάση τη μέση πανελλαδική τιμή που δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, όταν στα μέσα Ιουνίου και σχεδόν όλο το καλοκαίρι, με το πετρέλαιο πάνω από τα 110 δολάρια και με την τιμή διυλιστηρίου της βενζίνης στα 630 ευρώ το κυβικό, η τιμή στην αντλία διαμορφώνονταν στα 1,70 ευρώ.

Η κοινή λογική λέει πως θα έπρεπε η μείωση να είναι αρκετά μεγαλύτερη, όμως στη συγκεκριμένη αγορά δεν ισχύει η αρχή της αναλογικότητας ώστε να περιμένει κανείς ότι αφού οι διεθνείς τιμές έπεσαν 40% άλλο τόσο θα πρέπει να πέσουν και οι λιανικές. Αυτό συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους: εξαιτίας των φόρων που επιβαρύνουν κατά 63% τις τιμές των καυσίμων και συνεπώς περιορίζουν το όποιο όφελος της πτώσης των διεθνών τιμών μόνο στο υπόλοιπο 37% της τιμής και παράλληλα εξαιτίας της διαφοράς στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που λόγω της πτώσης του ευρωπαϊκού νομίσματος κατά 10% από τον Ιούνιο (από το 1,36 στο 1,23 δολάρια), το κέρδος για τον καταναλωτή έχει ψαλιδιστεί ισόποσα.

Πρακτικά η πτώση κατά 30% της τιμής διυλιστηρίου επηρεάζει μόνο το ένα τρίτο της τελικής τιμής, αφού το υπόλοιπο είναι φόροι και περιθώρια.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ