Οικονομία

“Έχουμε προτάσεις αλλά …εις ώτα μη ακουόντων”!

2014-11-26-Oikonomia-OEBB-syn-typoy-27nov2

Συνέντευξη Τύπου της Ο.Ε.Β. Βέροιας, ενόψει των αυριανών απεργιακών κινητοποιήσεων

Ενόψει των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν αύριο (27/11) στην Αθήνα στη πλατεία Κοραή, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού, συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Βέροιας, προκειμένου να ενημερώσει τον κόσμο για τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ αλλά να απευθύνει και μαζικό, όσο είναι δυνατό, κάλεσμα συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

2014-11-26-Oikonomia-OEBB-syn-typoy-27nov3Μάλιστα η ΓΣΕΒΕΕ έχει φροντίσει για την κάλυψη δρομολογίων με λεωφορεία τόσο προς την Αθήνα, όσο και τη Θεσσαλονίκη, όπου στις 10.30 πραγματοποιείται παράλληλη συγκέντρωση στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

2014-11-26-Oikonomia-OEBB-syn-typoy-27novΘΩΜΑΣ ΖΙΩΓΑΣ: «ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΟΝΤΑΙ»
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα είπε αρχικά ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Βέροιας, Θωμάς Ζιώγας, οι θέσεις – προτάσεις των επαγγελματιών που απαρτίζουν την Ομοσπονδία, αφορούν στην άμεση βιωσιμότητα του κλάδου, που θίγεται από την ψήφιση και του φετινού προϋπολογισμού και συνοψίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες της οικονομικής πολιτικής:

Στο Φορολογικό, με την ανάγκη κατάργησης του άδικου και αντισυνταγματικού ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος, με την επαναφορά του αφορολόγητου και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή του 26%, με σταδιακή μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ και συμψηφισμός των οφειλών και ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών, επιχειρήσεων και πολιτείας, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κλπ.

Στο Ασφαλιστικό ειδικότερα, να χαμηλώσει το «ιλιγγιώδες» ύψος δυσβάσταχτων εισφορών που καθιστά αβέβαιες τις συντάξεις, να ρυθμιστούν οι οφειλές των ασφαλισμένων, με άλλες βιωσιμότερες λύσεις των 100 δόσεων, τη στιγμή μάλιστα που απροκάλυπτα και προκλητικά είναι ελλιπής έως και ανύπαρκτη η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμη και για αυτούς που πληρώνουν. Οι συγκεκριμένες προτάσεις, όπως είπε ο κ. Ζιώγας έχουν κατατεθεί στην Κυβέρνηση, και παρόλο που θα ανακούφιζαν αποτελεσματικά οικονομία και κοινωνία, ωστόσο ποτέ δεν εισακούστηκαν.

2014-06-24-Oikonomia-forologikesΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Ζιώγας, ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι, συνεπεία της εφαρμογής του, που αποτελεί έναν μεγάλο κεφαλικό φόρο, είναι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν, με απρόβλεπτο τον αριθμό εκείνων που πρόκειται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, αφού καμία ρευστότητα δεν υπάρχει στην αγορά και ο τζίρος έχει φθάσει στο ναδίρ από την εφαρμογή της σκληρής πολιτικής λιτότητας που έχει πλήξει καίρια την κατανάλωση.

Ακόμη μίλησε για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
«…Σήμερα κερδοφόρες και μη επιχειρήσεις, επαγγελματίες με ελάχιστους τζίρους ή με υψηλά εισοδήματα επιβαρύνονται με ισόποσο αντίστροφα προοδευτικό τέλος επιτηδεύματος…», είπε και πρόσθεσε ως ανάγκη την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου, με μείωση του φορολογικού συντελεστή του 26% . «…Είναι άδικο να επιβάλλεται φόρος σε πολύ χαμηλά εισοδήματα ή ακόμα και μηδενικά μέσω φορολόγησης με 26 % των ποσών των τεκμηρίων. Επιπλέον ο φορολογικός συντελεστής 26% από το πρώτο ευρώ δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και επομένως τόνωσης της απασχόλησης…», σημείωσε.

Επίσης τόνισε ότι πρέπει να γίνει σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς το παράδειγμα της μείωσης στην εστίαση απέδειξε ότι χαμηλότεροι συντελεστές μπορούν να προκαλέσουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα (σε αντίθεση με την εξίσωση στο φόρο πετρελαίου).
«… Ο συμψηφισμός οφειλών και ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών, επιχειρήσεων, πολιτείας και ΝΠΙΔ θα πρέπει να προχωρήσει και να εφαρμοστεί άμεσα…», συμπλήρωσε ο κ. Ζιώγας συνεχίζοντας με έμφαση:
«…Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν οφείλονται σε κανέναν άλλο λόγο – εκτός μικρών ίσως εξαιρέσεων – παρά στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον στους οφειλέτες διαθέσιμα χρήματα.
Σημειώνουμε εδώ ότι, όπως φαίνεται, αυτοί που σχεδιάζουν την φορολογική πολιτική και την τμηματική καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, με τις προϋποθέσεις που γίνονται οι ρυθμίσεις, δεν έχουν ακίνητη περιουσία και καμία επαφή με την πραγματικότητα. Σχεδιάζουν φόρους, επιβάλλουν τους φόρους και αγνοούν την φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων.
Τελικά, όπως βλέπουμε για να γίνει μια ρύθμιση που χρονίζει εδώ και δυο χρόνια και θα δίνει την δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους χρειάζεται, από ότι φαίνεται, και την έγκριση της Τρόικα. Αυτό, το κρίνουμε απαράδεκτο και μας ανησυχεί βαθύτατα διότι ο επιχειρηματικός κόσμος και γενικά ο ελληνικός λαός δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μεγάλες υποχρεώσεις τους, που τις δημιούργησε η κρίση και η φορομπηχτική πολιτική και το αποτέλεσμα θα είναι να χάσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πάνε και φυλακή με τα εξοντωτικά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που συνεχίζονται και θα συνεχισθούν, αφού δεν υπάρχει μια οριστική και τελεσίδικη λύση στην καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών…», κατέληξε επί του φορολογικού.

2014-06-29-koinonia-OAEEΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΟΕΒΒ αναφέρθηκε εκτενώς στις θέσεις της Ομοσπονδίας φια το Ασφαλιστικό και πιο συγκεκριμένα, μίλησε για εγγυημένη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως εξ ορισμού πηγάζει από τον Δημόσιο Χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, συμπληρώνοντας ότι για την εξασφάλιση των οφειλών ο ΟΑΕΕ διαθέτει επαρκή ένδικα μέτρα (αστικά και διοικητικά).
«…Η οφειλή προς τον ασφαλιστικό φορέα δεν είναι δυνατό να συνιστά ποινικό αδίκημα…», παρατήρησε, ενώ στηλίτευσε και την
Ελλιπή, έως και ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμη και σ’ αυτούς που πληρώνουν τις εισφορές τους.
Στη συνέχεια ανέφερε τη ανάγκη εύρεσης νέων πηγών χρηματοδότησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας.

«…Η εξέλιξη των δεικτών απασχόλησης την τελευταία τριετία υποδηλώνει ότι η εργασία δεν μπορεί πλέον να σηκώσει στον ίδιο βαθμό το κύριο βάρος χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, των παροχών πρόνοιας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Παρότι η θέση της ΓΣΕΒΕΕ επί της αρχής είναι η κατάργηση κάθε έκτακτου τέλους ή επιβάρυνσης προς τις επιχειρήσεις, ωστόσο δεδομένων των συνθηκών και για όσο καιρό εισπράττεται το τέλος επιτηδεύματος θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποδίδεται ανταποδοτικά υπέρ του ΟΑΕΕ και όχι για τα ελλείμματα του προϋπολογισμού…», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έκανε λόγο για «πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα μεταφοράς ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, καθώς και την παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο, να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, ακόμη κι αν έχει οφειλές, πληρώνοντας μόνο τις τρέχουσες εισφορές του.
«…Από αυτό το μέτρο, με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υπολογίζεται, ότι, με την ενεργοποίηση των μισών οφειλετών του Οργανισμού (~200.000 ασφαλισμένοι), μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του ΟΑΕΕ περισσότερα από 600 εκ €/ έτος…», είπε συγκεκριμένα.

Ακόμη μίλησε για μια ειδική μέριμνα για υπερήλικες ασφαλισμένους, που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, οι οποίοι έχοντας οφειλή άνω των 20.000€, έχουν τερματίσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. «…Αυτές οι περιπτώσεις είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν με αυξημένα ανθρωπιστικά κριτήρια και να τους δοθεί η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν, λαμβάνοντας την εθνική σύνταξη με ό, τι μπορεί να προκύψει αναλογικά από τις εισφορές που έχουν καταβάλει…», είπε και συμπλήρωσε: «…Σημειώνεται, ότι στον ΟΑΕΕ δεν υπάρχουν διατάξεις, όπως ισχύουν σε άλλους ΦΚΑ, που να προβλέπουν πρόωρη και κατ’ επέκταση μειωμένη συνταξιοδότηση. Επίσης υπάρχει μία κατηγορία ασφαλισμένων, οι όποιοι δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και χρειάζεται να ληφθεί ειδική μέριμνα.

Επίσης ο κ. Ζιώγας μίλησε για δημιουργία κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ, ανταγωνιστικής προς τον ΟΓΑ, για την ένταξη των ασφαλισμένων που ανήκουν στις προαιρετικές περιοχές. «…Όλοι οι επιτηδευματίες πρέπει να υπόκεινται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, χωρίς καμία χαριστική εξαίρεση, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες (στη λογική των προαιρετικών περιοχών). Βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του ΟΑΕΕ, έτσι ώστε αφενός να ενδυναμωθεί η εισπρακτική του ικανότητα και αφετέρου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ως προς τις παροχές και τις υπηρεσίες που προσφέρει, τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους συνταξιούχους. Η Διοίκηση πρέπει να αντιληφθεί ότι βασικός της ρόλος δεν είναι αυτός του τιμωρού, αλλά της υποστήριξης του ασφαλισμένου..»., είπε ο κ. Ζιώγας, καταλήγοντας:
«…Κλείνοντας μας μένει η εντύπωση ότι έπειτα από προτάσεις τόσων ετών για την επίλυση των προβλημάτων μας, δεν λαμβάνονται υπόψη, και με δεδομένο ότι τα νομοσχέδια που ψηφίζονται δεν διορθώνουν κάτι, αλλά αντίθετα δημιουργούν περισσότερα νέα προβλήματα.
Πιστεύουμε πλέον ακράδαντα ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών το μόνο που κάνουν είναι να εκτελούν εντολές των δανειστών και να βοηθούν τα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, εμπαίζοντας την ελληνική κοινωνία λέγοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας…».

2014-11-26-Oikonomia-OEBB-syn-typoy-27nov4ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΣ: «ΔΕ ΜΑΣ ΣΩΖΟΥΝ ΟΙ 100 ΔΟΣΕΙΣ»
Ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Γρηγόρης Παπάς ειδικότερα αναφέρθηκε στις 100 δόσεις των ασφαλιστικών οφειλών, ως μια μη βιώσιμη λύση καθώς η κάθε δόση επιπροστίθεται στην τρέχουσα οφειλή κάθε φορά, οπότε στην πράξη ο ασφαλισμένος δε έχει κανένα όφελος από τη ρύθμιση των δόσεων, παρά μόνο πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση σε μια ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση.

banner-article

Ροη ειδήσεων