Αμφίπολη: Βρέθηκε το μαρμάρινο κεφάλι της μίας Σφίγγας
Παρά τη σπασμένη μύτη του, το πανέμορφο κεφάλι έχει κυματιστούς βοστρύχους με ίχνη κόκκινου χρώματος.
Ταυτίζεται με τους αρχαιολόγους με την ανατολική Σφίγγα. Βρέθηκαν, ακόμα, θραύσματα από τα φτερά τους.
Τo μαρμάρινο κεφάλι της μίας εκ των δύο Σφιγγών που βρίσκονται στην είσοδο του μνημείου στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη, και συγκεκριμένα της ανατολικής, βρέθηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής.
Η είδηση δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού αργά το βράδυ της Τρίτης και εκτάκτως (πιθανώς λόγω της σημερινής απεργίας των Σωματείων στο ΥΠΠΟΑ), καθώς το εύρημα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντικό.
Το κεφάλι είναι στραμμένο προς την είσοδο και στο επάνω μέρος του φέρει πόλο (σαν καλάθι δηλαδή), έχει κυματιστά κατσαρά μαλλιά που πέφτουν στον αριστερό ώμο, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία κι επάνω τους σώζονται ίχνη κόκκινου χρώματος.
Η μαρμάρινη κεφαλή (0,60 μ.) σώζεται σχεδόν ακέραια, με ελάχιστη φθορά στη μύτη. Εντοπίστηκε σε βάθος 0,15 μ. στην είσοδο του τέταρτου χώρου, όπου διενεργήθηκε δοκιμαστική τομή (2×2 μ.).
Ωστόσο οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις και ερμηνείες για την απόσταση των περίπου δώδεκα μέτρων που μεσολαβούν από τον κορμό της Σφίγγας έως το σημείο απ’ όπου ανασύρθηκε το κεφάλι. Ηταν πράξη τυμβωρύχων ή αποτέλεσμα φυσικής καταστροφής;
Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα από το μαρμάρινο κατώφλι, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15 μ., πλάτος 1,6 μ. και πάχος 0,25 μ. Φέρει κυρτές βαθύνσεις για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυρόφυλλων.
Η πρώτη απάντηση ενισχύει την άποψη της σύλησης του τάφου και, όπως εκτιμούν αρχαιολόγοι, προστίθεται σ’ αυτήν και το εύρημα των δύο τμημάτων του δυτικού θυρόφυλλου, που εντοπίστηκαν στο ίδιο σημείο, κι όπως φαίνεται είχαν σπάσει με βίαιο τρόπο.
Η ανασκαφική ομάδα ελπίζει, πλέον, να βρει και το δεύτερο κεφάλι της Σφίγγας, καθώς από το ίδιο σημείο ανασύρθηκαν και κομμάτια από τα φτερά των Σφιγγών.
Δύο τμήματα από το δυτικό θυρόφυλλο
Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας, τα οποία περιγράφει η ανακοίνωση. Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις, προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου.
Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται από την ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Β.Τζ
Πηγή: http://www.efsyn.gr