“Μονόδρομος” οι μονοδρομήσεις στη Βέροια;;;
Ιδού το ερώτημα που προκύπτει από την κινητικότητα των ημερών σε επίπεδο συνεδριάσεων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βέροιας από την περασμένη εβδομάδα, ενώ στη σημερινή τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής, αναμένεται να τοποθετηθεί εκ νέου το όργανο επί της εφαρμογής της 5ης πρότασης της νέας κυκλοφοριακής μελέτης που εκπονείται από τη νέα Δημοτική Αρχή.
Σύμφωνα με αυτήν, ο μελετητής προβλέπει τη βόρεια μονοδρόμηση της οδού Μητροπόλεως (στο καθοδικό ρεύμα προς ΜΕΒ) και της οδού Βενιζέλου προς Σταδίου.
Πρόταση που αναμένεται να μετατοπίσει τον κυκλοφοριακό φόρτο του κέντρου στην Λ. Ανοίξεως, την Ακροπόλεως και τη Θωμαϊδος, εφόσον βεβαίως εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ωστόσο πολλές αναμένονται και οι αντιδράσεις τόσο των οδηγών Ι.Χ– χρηστών των συγκεκριμένων δρόμων, καθώς θα αλλάξουν άρδην οι κυκλοφοριακές τους συνήθειες, όσο και των επαγγελματιών, καθώς ο εμπορικός κόσμος της Βέροιας έχει διατυπώσει ανοικτά, πάμπολλες φορές, τις ενστάσεις του για την ενδεχόμενη ανισορροπία που μπορεί να προκύψει στην καθημερινή ροή φορτώσεων – εκφορτώσεων των προμηθειών του αλλά και στην προσέλευση των πελατών του, που ίσως δε θα μπορούν πια να σταθμεύσουν κοντά στα μαγαζιά, έστω και για δευτερόλεπτα.
Βέβαια τόσο οι εισηγητές της μελέτης, όσο και οι διοικούντες του Δήμου που θα κληθούν να την υλοποιήσουν, υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω θα διευθετηθούν σωστά και ανώδυνα, αλλά η πράξη πολλές φορές έχει σημαντικές αποκλίσεις από τη θεωρία.
Να θυμίσουμε ότι το παλαιότερο εγχείρημα μονοδρόμησης της Μητροπόλεως είχε προκαλέσει κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στο κέντρο, με την υπερφόρτωση της οδού Θωμαϊδος.
Και αν συμψηφιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τη συσσωρευμένη οργή της πλειονότητας των οδηγών από τις ήδη υλοποιούμενες αναπλάσεις, τότε… η εφαρμογή της μελέτης θα έχει κόστος κοινωνικής … κατακραυγής.
Δεν είμαστε αρνητικώς διακείμενοι και προκατειλημμένοι απέναντι στις αλλαγές και τις καινοτομίες αλλά οφείλουμε να «ψηλαφούμε» όλα τα ενδεχόμενα και τις συνέπειες, που αφορούν στην ποιότητα ζωής της πόλης μας, και να εξετάζουμε αν τελικώς δικαιώνονται στην πράξη οι τίτλοι των θεσμικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής!