Πολιτική

Tο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ

2014 09 03 politiki tsipras desmeusis misthoi

Ζήτησε άμεση προσφυγή σε εκλογές και αυτοδυναμία  Μια σειρά προγραμματικών δεσμεύσεων, συνολικού κόστους 13,5 δισ. ευρώ παρουσίασε από το βήμα της 79ης ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου ο Αλ. Τσίπρας.

Μεταξύ των άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμέυτηκε για αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο όρο τις 500.000 ευρώ, επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ μικτών αποδοχών, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, κατά περίπτωση εξέταση και διαγραφή κόκκινων δανείων κ.ά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Βελλίδειο παρουσίασε δέσμες μέτρω και παρεμβάσεων σε τέσσερα πεδία και ειδικότερα:
– Την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης,
– Τη στοιχειώδη επανεκκίνηση της οικονομίας,
– Την ανάκτηση της εργασίας και
– Τον θεσμικό μετασχηματισμό του κράτους

Παράλληλα, επέμεινε στην αναγκαιότητα προσφυγής στις κάλπες, με το σκεπτικό ότι μόνο μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα έχει την δυνατότητα και την νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί για το χρέος, ενώ για μία ακόμη φορά κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για «παράδοση» στις επιθυμίες της κυβέρνησης του Βερολίνου.

Μίλησε επίσης για την επιδίωξη μιας εθνικής και κοινωνικής «συμφωνίας μακράς πνοής στη μεγάλη, συλλογική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας».

«Δε ζητάμε εκλογές γιατί βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε. Ζητάμε εκλογές γιατί δε μπορεί άλλο να περιμένει ο τόπος και να υπομένει ο λαός μας. Ζητάμε εκλογές γιατί το απαιτεί το συμφέρον του λαού και του τόπου. Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι το δίλημμα συνοψίζεται στο «ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία».

Περιέγραψε το περιεχόμενο και τους στόχους της διαπραγμάτευσης ως εξής:
– Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
– «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
– Περίοδο χάριτος στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
– Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
– Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
– Ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

Oι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα συνολικού κόστους 13,5 δισ, ευρώ, ήταν διαρθρωμένες ως εξής:

– Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – κόστος 2 δισ. Ευρώ.
– Μέτρα για την επανεκκίνση της οικοονομίας – κόστος 6,5 δισ. Ευρώ – με εκτιμώμενο όφελος 3 δισ. Ευρώ
– σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας – κόστος 5 δισ. Ευρώ

Η μη μετάδοση της ομιλίας Τσίπρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά κυβερνητική μεθόδευση ώστε να μην μεταδοθεί από τη ΝΕΡΙΤ η καθιερωμένη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου.

Μίλησε, επίσης, για λογοκριτική πρακτική «με παρέμβαση μάλιστα προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού, που προκάλεσε την παραίτηση ακόμα και της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της ΝΕΡΙΤ, του προέδρου της Αντώνη Μακρυδημήτρη και του αναπληρωτή Ρ.Μορώνη».

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν την Παρασκευή ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη στο θέμα και συμπληρώνουν: «Ουδεμία επικοινωνία υπήρξε με το Μαξίμου πριν τις παραιτήσεις. Προφανώς παραιτήθηκαν στον εαυτό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τη ΝΕΡΙΤ, δεν παρίσταται σε αυτή πλην όμως ζητά την τηλεοπτική του κάλυψη. Μεγάλη υποκρισία».

Στο θέμα απάντησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, η οποία μέσω του Βήμα 99,5. τόνισε ότι «υπάρχει απόλυτη δημοκρατία και ελευθερία» και «δεν υπήρξε καμία ανάμειξη».

«Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται εκεί και μπορείτε να τους ρωτήσετε δεν έχουν δεχθεί κανένα τηλεφώνημα, από κανέναν άνθρωπο, από κυβερνητικής πλευράς και εν πάση περιπτώσει δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά. Όχι ανάμειξη, ούτε επικοινωνία υπάρχει και αυτό που μου λέτε για την ομιλία (Τσίπρα) δεν το γνωρίζω» πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη.

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Καταφανής η αδυναμία της κ. Βούλτεψη να υπερασπιστεί την πρωτοφανή και πραξικοπηματική πράξη λογοκρισίας και να δώσει εξηγήσεις για τις παραιτήσεις του προέδρου και του αναπληρωτή προέδρου της ΝΕΡΙΤ».

Πηγή: http://www.tovima.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ