Κόσμος

Εφτασε η ώρα του αντιρατσιστικού

2014-07-09-Ellada-aurio-to-antiratsistiko

Αύριο τελικά η ψηφοφορία (ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α. ζητούν ονομαστική)

Των Χάρη Ιωάννου – Διαλεκτής Αγγελή

Με χθεσινή τροπολογία αυξάνονται τα κατώτατα όρια ποινών για εγκλήματα

με ρατσιστικό κίνητρο, ενώ προβλέπεται ακόμα και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Παράταση για το απόγευμα της Τρίτης πήρε η ψηφοφορία για το πολύπαθο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώθηκε στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου προχώρησε χθες σε νέες βελτιώσεις, αυστηροποιώντας τις ποινές για το ρατσιστικό έγκλημα, κατόπιν σχετικής πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Κ. Τριαντάφυλλος, Γ. Κουτσούκος, Τ. Ρήγας).

Σύμφωνα με την τροπολογία, αυξάνονται πλέον τα κατώτατα όρια ποινών για εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο, ενώ διπλασιάζονται και οι αντίστοιχες χρηματικές ποινές. Με άλλη παράγραφο προβλέπεται ότι οι καταδικασθέντες για ρατσιστικά εγκλήματα, με ποινή άνω του ενός έτους, θα κινδυνεύουν και με στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη το απόγευμα.

Ποινικοποίηση της γνώμης
Σημείο τριβής αποτελεί το άρθρο 2, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση ποινικοποιεί τον μισαλλόδοξο λόγο που οδηγεί στη βία και σύμφωνα με την αντιπολίτευση ποινικοποιεί ακόμη και την έκφραση αντίθετης γνώμης. Πρόκειται για το άρθρο που προβλέπει ποινές και για όσους αρνούνται το Ολοκαύτωμα και τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωρίσει διεθνείς οργανισμοί και η ελληνική Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ ξεκάθαρα κατά έχουν ταχθεί οι ΑΝ.ΕΛΛ. και η Χ.Α., αλλά και το ΚΚΕ με διαφορετικό ωστόσο σκεπτικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «παρών» επί της αρχής και επί των άρθρων, πλην του άρθρου 2, το οποίο καταψηφίζει. Η Μαρία Ρεπούση διαχώρισε πάντως τη θέση της από τη ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι ψηφίζει «παρών» στο νομοσχέδιο και ότι καταψηφίζει το άρθρο δύο, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι θα ποινικοποιηθεί η έκφραση αντίθετης γνώμης.

Στο χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» ότι η ελληνική Βουλή το 1948 είχε υιοθετήσει ψήφισμα, κατόπιν πρότασης του Ναπολέοντα Ζέρβα, στο οποίο γινόταν λόγος για «συστηματικώς υπό των συμμοριτών πρόγραμμα γενοκτονίας, διά του παιδομαζώματος και της ομηρίας» αναφέρθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος. «Οποιος δεν αναγνωρίζει αυτή την απόφαση θα διώκεται ποινικά;», αναρωτήθηκε με νόημα και πρόσθεσε: «Δηλαδή αυτή τη στιγμή η ελληνική Βουλή γίνεται μια υπερακαδημία, η οποία αποφασίζει με τους εκάστοτε πολιτικούς συσχετισμούς, με την εκάστοτε πολιτική αναμόχλευση των παθών, τι είναι γενοκτονία, τι είναι εθνοκάθαρση εις τον αιώνα τον άπαντα; Μπορεί να σταθεί αυτό σε οποιοδήποτε δικαστήριο;».

Δέσμευση Βούτση
Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι ένα νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα είναι προτεραιότητα «σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς».

Από την άλλη πλευρά, αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι ομοφοβικές αναφορές του βουλευτή της Ν.Δ. Τάσου Νεράντζη, ο οποίος θύμισε το tweet του (ανεξάρτητου) συναδέλφου του Ν. Νικολόπουλου όταν χαρακτήριζε προ ημερών «πουσταριό» τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου. «Υπάρχουν κόμματα στην Ολλανδία που αναγνωρίζουν την παιδοφιλία. Υπάρχουν και οίκοι ανοχής που επιτρέπουν την κτηνοβασία. Θα τα υιοθετήσουμε και εμείς;», αναφώνησε ο βουλευτής σε μια προσπάθεια να πείσει για τους λόγους που δεν πρέπει να επεκταθεί το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. «Καλυμμένος» από τις αναφορές Νεράντζη δήλωσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τη Ν.Δ., Γ. Κασαπίδης. Αρκετοί βουλευτές ωστόσο από τη Ν.Δ. έχουν δηλώσει ότι είναι υπέρ της επέκτασης του συμφώνου.

Το… «υπό των συμμοριτών πρόγραμμα γενοκτονίας, διά του παιδομαζώματος και της ομηρίας»
Στο χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» αναφέρθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος. Το δημοσίευμα θύμιζε ότι η ελληνική Βουλή το 1948 είχε υιοθετήσει ψήφισμα, κατόπιν πρότασης του Ναπολέοντα Ζέρβα, στο οποίο γινόταν λόγος για «συστηματικώς υπό των συμμοριτών πρόγραμμα γενοκτονίας, διά του παιδομαζώματος και της ομηρίας». Ο Π. Τατσόπουλος, που διαφωνεί με το άρθρο 2, αναρωτήθηκε με νόημα: «Οποιος δεν αναγνωρίζει αυτή την απόφαση θα διώκεται ποινικά;»

Κρατούν «μικρό καλάθι» για το σύμφωνο συμβίωσης
Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη της κοινότητας LGBT έξω από τη Βουλή χθες το απόγευμα (φωτογραφία), την ώρα που μέσα ολοκληρωνόταν η συζήτηση για το πολύπαθο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Με τις πολύχρωμες σημαίες να κυματίζουν ψηλά και φωνάζοντας συνθήματα, διαδήλωσαν για το δικαίωμά τους στον σεβασμό και την αξιοπρέπεια. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ψηφιστεί η προσθήκη για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», μας λέει η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών. «Η πρόταση του Αθανασίου, να ενταχθεί σε άλλο νομοσχέδιο το σύμφωνο συμβίωσης, ουσιαστικά σημαίνει ότι διαχωρίζει πολίτες δύο κατηγοριών».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ύστερα από πρωτοβουλία του Τμήματος Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, ήταν παρόντα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου επτά μέλη του Τμήματος ΣΠΦΤ του ΕΠΣΕ, όπως και ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ. Ο Αριστείδης Παρασκάκης και ο Αθανάσιος Κουκούλης, ένα από τα 162 ομόφυλα ζευγάρια της νέας προσφυγής για το σύμφωνο συμβίωσης, η Ευαγγελία Βλάμη, μία από τα δύο ζευγάρια «γάμων της Τήλου», ο Σταύρος Γιαννακόπουλος και ο Βασίλης Τσαρνάς, προσφεύγοντες για το σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και ο Γιώργος Κουνάνης και ο Χαράλαμπος Βασιλάκης, το ζευγάρι που κατήγγειλε επώνυμα την ομοφοβική επίθεση αστυνομικών στις 25 Ιουλίου 2014, στο οποίο παρέχει νομική αρωγή το Τμήμα ΣΠΤΦ του ΕΠΣΕ, παρευρέθησαν συμβολικά στην αίθουσα του Κοινοβουλίου και παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή τη συνεδρίαση.

«Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση το γεγονός ότι οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και του ΠΑΣΟΚ, κάνουν συνεχώς αναφορά στο σύμφωνο συμβίωσης», μας λέει ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ.

Ο Γιώργος Κουνάνης, ωστόσο, κρατάει «μικρότερο καλάθι», δηλώνοντας στην «Εφ.Συν.»: «Κάθε φορά που κάποιος βουλευτής αναφερόταν στο σύμφωνο συμβίωσης και πως αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ο κ. Αθανασίου κοιτούσε τα χαρτιά του και έδειχνε να μην ακούει. Αυτό μας ανησυχεί».

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ