Εστία κινδύνου η συνοικία της Μπαρμπούτας, στις όχθες του Τριποτάμου
Απροστάτευτη η πεζογέφυρα – Επικίνδυνη η άγρια και ανεξέλεγκτη βλάστηση
Η επικινδυνότητα στην πεζογέφυρα που συνδέει την ιστορική συνοικία της Μπαρμπούτας , στη Βέροια, με το ομώνυμο οικογενειακό κέντρο, λόγω της καταστροφής των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων της μιας της πλευράς, είναι ένα πάγιο πρόβλημα που απασχολεί εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια τους κάτοικους της περιοχής, την ίδια στιγμή που η ανεξέλεγκτη, άγρια βλάστηση παρόχθια του Τριποτάμου δίνει κατά τόπους την εικόνα τοπικής «ζούγκλας» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το πάζλ των καταγγελιών στην περιοχή συμπληρώνει και η πτώση μεγάλου τμήματος δέντρου, εντός του αύλειου χώρου του οικογενειακού κέντρου «Νέα Μπαρμπούτα», πριν ενάμισι μήνα περίπου, η κοπή του οποίου, σύμφωνα με όσα μας είπε εργαζόμενη στο μαγαζί, δεν αδειοδοτείται, προς το παρόν από τις αρχές. Ο φακός του ρεπορτάζ κατέγραψε χαρακτηριστικές εικόνες, τόσο από την παρόχθια βλάστηση, την αυλή, μετά την πτώση κομματιών του δένδρου, όσο και από την πεζογέφυρα.
ΜΠΑΡ…Βούτα!!!
Το πρόβλημα της γέφυρας προέκυψε, όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία αφαίρεσε αναγκαστικά τα ήδη σπασμένα πέτρινα υποστηρίγματα των πολυκαιρισμένων, ξύλινων κιγκλιδωμάτων της μιας πλευράς, προκειμένου, για την ασφάλεια των αστυνομικών που έκαναν έρευνα στην κοίτη του ποταμού, να ανασύρει, πλαγίως της γέφυρας, κλεμμένο δίκυκλο, με βίντσι, του οποίου η πτώση προηγήθηκε στον Τριπόταμο, προφανώς από τους δράστες της κλοπής.
Η υπόθεση αν και καθαρά υπηρεσιακή, λόγω του ότι η γέφυρα δεν αποκαταστάθηκε έκτοτε, απέκτησε ιδιαίτερο κοινωνικό χαρακτήρα, αφού προκαλεί για χρόνια την ανησυχία και την ανασφάλεια τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο και των εργαζομένων στο οικογενειακό κέντρο για τον κίνδυνο ατυχήματος, καθώς, όπως καταγγέλλουν στη «Φ», στη γειτονιά παίζουν ανυποψίαστα μικρά παιδιά που μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στο ποτάμι.
Το θέμα είχε δει το φως της τοπικής δημοσιότητας, με τον τότε και νυν Αντιδήμαρχο Τεχνικών Άρη Λαζαρίδη, να δηλώνει (Μάιος 2012 – Εφημερίδα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» Κεντρ. Μακ. Αρ.Φυλ .795) ότι η Τεχνική Υπηρεσία θα προβεί σε άμεση αυτοψία και θα φροντίσει, εφόσον ανήκει στην αρμοδιότητά της, όλες τις ζημιές της περιοχής, μιας και το τότε ρεπορτάζ έκανε λόγο για γενικότερες φθορές σε παρόχθια προστατευτικά ξύλινα κάγκελα. Παρότι και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε, ο τότε Αντιδήμαρχος ανταποκρίθηκε στο αίτημα των κατοίκων για αυτοψία και αποκατάσταση των κάγκελων, ωστόσο η πεζογέφυρα παρέμεινε εκτός των ενεργειών της Τεχνικής Υπηρεσίας.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΦΑΡΕΤΡΑ»
Για όλα τα θέματα μιλήσαμε με το Γιώργο Ευσταθιάδη, κάτοικο της περιοχής, την εργαζόμενη στο οικογενειακό κέντρο, που θέλησε ωστόσο να διατηρήσει την ανωνυμία της, με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Άρη Λαζαρίδη, το νέο Διοικητή της Πυροσβεστικής Αλ. Κουβακά , την Προϊσταμένη του Δασαρχείου Βέροιας, Ελένη Κατσανίδου και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου Βασίλη Παπαδόπουλο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ: «ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ»
«…Τα κολωνάκια που στηρίζουν τα κιγκλιδώματα της γέφυρας είναι χρόνια σπασμένα.
Όταν η Πυροσβεστική μάζεψε το μηχανάκι δεν ήμουν παρών αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι έκτοτε κανείς δεν διόρθωσε τη γέφυρα.
Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, μην πέσει κανένα παιδάκι που παίζει. Και εμείς όταν κατεβαίνουμε κάτω φυλάμε τα εγγόνια μας να μη μας φύγουνε απ’ τα χέρια…
Οι γείτονες έχουν όλοι το ίδιο παράπονο. Επίσης θέλω να μιλήσω και για την άγρια βλάστηση στις όχθες και τη γύρω περιοχή.
Οι κίνδυνοι από τα τρωκτικά είναι πολλοί. Πρέπει να γίνει άμεσα αποψίλωση. Ας έρθουν οι αρμόδιοι να δουν. Μόνο μια φορά κατέβηκε η Χαρούλα στις αρχές, που βγήκε Δήμαρχος, με το Μ. Σουμελίδη και καθάρισαν με συνεργείο.
Από τότε δεν πάτησε κανείς…»., είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευσταθιάδης.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ:«ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ»
Τόσο για το δένδρο, όσο και για τη γέφυρα η εργαζόμενη στη «Νέα Μπαρμπούτα» είπε:
«…Έχουμε τρία χρόνια που παρακαλάμε το Δήμο και την Πολεοδομία, να μας δώσουν άδεια να κοπεί το δέντρο, γιατί κινδυνεύει ο κόσμος. Ήδη έπεσαν κάποια κομμάτια εδώ. Ευτυχώς δεν είχαμε τραυματισμούς και θύματα. Έμεινε ακόμη ένα κομμάτι. Αν πέσει στη στέγη του μαγαζιού, θα μας χτυπήσει. Δε μας δίνουν άδεια να το κόψουμε. Ήρθαν οι υπεύθυνοι, το είδανε. Όλοι είπαν και υποσχεθήκανε ότι θα κάνουν κάτι και δεν έκαναν τίποτε.
Στον τέταρτο χρόνο πάει η υπόθεση με τη γέφυρα, από τότε που ήρθε η Πυροσβεστική.
Θα πέσει κανένα παιδάκι, που παίζει στην περιοχή και θα βρει μπελά και το μαγαζί, θα βρούμε και μπελά σαν άνθρωποι. Και επίσης ας κόψει και κάποιος τα χόρτα στο ποτάμι…».
ΑΡΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: «ΘΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ»
«…Σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα της γέφυρας δεν είχαμε ενημέρωση, παρόλο που τα παραποτάμια κάγκελα είχαν αποκατασταθεί πριν ένα χρόνο περίπου. Ωστόσο για το συγκεκριμένο θέμα, δεσμευόμαστε ότι αύριο κιόλας θα δράσουμε για την αποκατάσταση της…», είπε με έμφαση ο κ. Λαζαρίδης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΒΑΚΑΣ: «ΚΑΝΑΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ, ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ»
Τη διαβεβαίωσή του ότι δε φέρει καμία ευθύνη η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βέροιας, τόσο για τη φθορά της προστατευτικής ζώνης της γέφυρας, όσο και για την αποκατάστασή της, κατέθεσε σε δήλωσή του σήμερα το πρωί στη «Φ» ο Διοικητής Αλέξανδρος Κουβακάς, αφού μελέτησε πρωτίστως το φάκελο του συμβάντος της ανάσυρσης του δικύκλου:
«…Κάνουμε τη δουλειά μας άμεσα, όποτε και αν κληθούμε. Σε αυτό το πλαίσιο, όποιες ζημιές κι αν προξενηθούν για τη διευκόλυνση της Υπηρεσίας, δε συνεπάγεται ότι είναι δική μας υποχρέωση και η αποκατάστασή τους. Το υλικό κομμάτι ανήκει στο Δήμο. Αλλά από το αρχείο δεν προκύπτει ότι εμείς προξενήσαμε οτιδήποτε. Οι άνδρες μας προκειμένου να διευκολύνουν και τους αστυνομικούς στην επιχείρηση, απλώς μετακίνησαν τα ήδη αποκολλημένα τοιχία που κρατούσαν τα πολυκαιρισμένα και σάπια ξύλινα κιγκλιδώματα, στις όχθες, ώστε να μη χτυπήσει κανείς…», ήταν τα λόγια του.
ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΑΝΙΔΟΥ: «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ»
«…Οτιδήποτε είναι εντός σχεδίου πόλεως, αφορά την πολεοδομία του Δήμου. Όποιος έχει δέντρο συνεπώς στο χώρο του θα ζητήσει άδεια υλοτομίας από την πολεοδομία του Δήμου. Μόνο σε περίπτωση που τα εμπορευτεί αυτά που θα κοπούν, θα έρθει σε εμάς με την άδεια για να εκδώσουμε το δελτίο μεταφοράς…», ξεκαθάρισε η Προϊσταμένη του Δασαρχείου Βέροιας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ»
Για την περίπτωση της πτώσης του δένδρου εντός του οικογενειακού κέντρου ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας είπε:
«…Όσον αφορά τα δένδρα που βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους, ή σε χώρους των οποίων την ευθύνη έχουν ιδιώτες, πρέπει να απευθυνθούν σε επιστήμονες που έχουν αυτή την αρμοδιότητα, να βγάλουν άδειες μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, όπως είναι οι μηχανικοί, οι δασολόγοι κλπ.
Βγαίνει η άδεια και προχωράνε με τις ανάλογες διαδικασίες, όπου τους καθοδηγήσει η υπηρεσία και να προχωρήσουν στην κοπή του δένδρου.
Για τον παρόχθιο καθαρισμό του πρασίνου, είπε: «…Τα ποτάμια και οι όχθες τους ανήκουν μεν στο ελληνικό δημόσιο, με την ευρεία έννοια και όχι στους Δήμους, αλλά επειδή με τον Καλλικράτη υπάρχουν περιπτώσεις που το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαίωσε κάποιους πολίτες που έφτασαν στο σημείο να πιέσουν τους Δήμους για να καθαρίσουν κλπ, θα το δούμε για τη δικιά μας περιοχή, παρότι έχει γίνει πολλές φορές καθαρισμός, μπορεί όχι στη συγκεκριμένη περιοχή που αναφέρει το ρεπορτάζ σας, αλλά σε πολύ μεγάλο κομμάτι της όχθης του Τριποτάμου, έχουν γίνει καθαρισμοί και με μηχανήματα και με το χέρι, όπου μπορούσαμε.
Θα το κοιτάξουμε όμως, αν είναι στις αρμοδιότητές μας και θα παρέμβουμε. Εντός των ημερών θα έχετε μια δεύτερη δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα…».