Λαογραφία Νάουσα

Οι “Μωμόεροι” ή “Μωμοέρια” του Πόντου, φέρουν την Ειρήνη στη Γη! / με τους “Κομνηνούς” Ροδοχωρίου 1/1/2025, ολοήμερα!

Οι ” Μωμόεροι ” ή ” Μωμοέρια ” του Πόντου, φέρουν την Ειρήνη στη Γη!
Με τους ” Κομνηνούς ” Ροδοχωρίου 1/1/2025, ολοήμερα!

Γράφει ο Ηλίας Τσέχος

Πλήθος κόσμου στο Ροδοχώρι Δήμου Νάουσας, Τετάρτη 1/1/2025, καλόχρονο ας είναι έτος, με τους ”Κομνηνούς” του Πολιτιστικού Συλλόγου, που κυριολεκτικά όργωσε αυλές, γειτονιές, πλατείες, φωλιές, χορεύοντας, απ΄ άκρη σε άκρη του χωριού, τραγουδώντας ασταμάτητα τα διάσημα δίστιχα της ποντιακής ποίησης, έρωτα, σκωπτικά, σατιρικά, νοσταλγικά, Ειρήνης, παίζοντας μονολόγους ο Θίασος: Γιατρός – ασθενής, Διάβολος – νύφη, χωροφύλαξ – τάξη, γέροντας – αρκούδα, ακούοντας τσαμπούνα, λύρα, νταούλι, ασταμάτητα, καταλήγοντας θριαμβευτικά γύρω στις 9 βραδινά στην κεντρική πλατεία, δίνοντας τα πρόσωπα και τα σώματα οι σπουδαίοι χορευτές, αγκαλιάζοντάς μας όλες οι εκστάσεις τους, οι διονυσιασμοί τους, οι κορυφώσεις τους, φορώντας περικεφαλαίες των στρατηγών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μα κρατώντας, οι χορευτές, ράβδους στο χέρι κι όχι σπαθιά!!!

Υποστηρίζεται πως οι Μωμόεροι είτε ήταν δώδεκα ιερείς του Μώμου, θεού του γέλιου και της σάτιρας, είτε σύμβολα των στρατηγών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το έθιμο τής Μωμοέριας, του Πόντου, έχει πάνω από πενήντα παραλλαγές, ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει διατηρηθεί μόνο αυτή που προέρχεται από το χωριό Λιβερά Τραπεζούντας. Ο πρώτος χορευτής που αναβίωσε το δρώμενο στην Ελλάδα ήταν ο Ταπαντζίδης Νικόλαος από τα Λιβερά Πόντου.

Όλο το χωριό, οι δρόμοι και τα μονοπάτια του, στρωμένα με τραπέζια, γεμάτα πίτες, κεφτέδες, λουκάνικα, πισία, ελιές, βαρένικα, σαλάμια, καβουρμάς, οίνοι, τσίπουρα… Να περνούν, να τρώνε και να πίνουν οι χορευτές, ο θίασος, οι επισκέπτες, σαν μιλιούνια ακολουθώντας…

Άπαντα υπεράνω θεών κι ανθρώπων στο Ροδοχώρι, μιας ανοιξιάτικης ημέρας στην αιωνιότητα! Και του Χρόνου Παλικάρε…

 

banner-article banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ