Η παράταξη “Αλλαγή στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” στηρίζει τον αγώνα των ροδακινοπαραγωγών
Η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας”, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση των Προέδρων των αγροτικών συλλόγων της Ημαθίας, έδωσε δυναμικό παρόν με τη συμμετοχή της Συντονίστριας Ημαθίας, Κυριακής Αδαμίδου, στην εκδήλωση διεκδίκησης που οργάνωσαν, υπό την αιγίδα της τοπικής κοινότητας Λουτρού και του προέδρου της.
Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου και οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ που καθυστερούν. Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και των βιομηχάνων, που οδηγούν στην τελική καταστροφή τον Έλληνα παραγωγό. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στη μη απόδοση συγκεκριμένης τιμής των ροδάκινων που να συμφέρει τους παραγωγούς, αποτέλεσμα της συστηματικής υποβάθμισης του πρωτογενούς τομέα.
Ο επικεφαλής της παράταξης, καθηγητής ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε σχετικά:
“Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής που έχει αφεθεί αβοήθητος στην Περιφέρειά μας. Η αγροτική παραγωγή συμπιέζεται σήμερα ανάμεσα στις Συμπληγάδες της κλιματικής κρίσης αφενός και του μοντέλου της ολιγοπωλιακής ανάπτυξης που προωθείται στη χώρα μας αφετέρου.
Οι αγρότες χρειάζονται ενίσχυση με έργα και πολιτικές για την προσαρμογή της περιφέρειας στην κλιματική κρίση. Και συγχρόνως χρειάζονται στήριξη απέναντι στη ληστρική επιδρομή των καρτέλ, που καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων όχι σύμφωνα με την ανταγωνιστικότητά τους στις αγορές, αλλά σύμφωνα με τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των ιδίων.
Η ίδια ολιγοπωλιακή πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα από την ενέργεια, μέχρι την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό, ευθύνεται για την ακραία ακρίβεια και τη φτώχεια που μας πλήττει.
Η Κ. Μακεδονία είναι μια προικισμένη και πλούσια σε φύση, φυσικά αγαθά και φυσικούς πόρους, αγροτικά προϊόντα και ενεργειακές πηγές Περιφέρεια. Της οποίας, όμως, οι κάτοικοι υποφέρουν από φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία και χαμηλή αγοραστική δύναμη των απολαβών τους.
Μια άλλη, βιώσιμη και γι αυτό δίκαιη αναπτυξιακή πολιτική είναι σήμερα αναγκαία και στον πρωτογενή τομέα. Μια αναπτυξιακή πολιτική για την οποία θα αγωνιστούμε εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου, συμπαρατασσόμενοι στα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Συγχρόνως δεν θα σταματήσουμε να υποβάλλουμε προτάσεις για λύση των προβλημάτων, σε μια άλλη κατεύθυνση από εκείνη που τα δημιούργησε”.
—