Βίντεο Γενικά Ταξίδια

Ταξιδεύοντας / Παρίσι: Στο μαγευτικό παλάτι των Βερσαλιών

Το ανάκτορο των Βερσαλλιών βρίσκεται 30 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, στην ομώνυμη πόλη των Βερσαλλιών, η οποία ήταν ήταν πρωτεύουσα της Γαλλίας από το 1682 έως το 1789.

Στην αρχή ήταν ένα μικρό, λιτό παλάτι, που όμως μετά το 1660 επεκτάθηκε από το βασιλιά Λουδοβίκο το 14ο, με σκοπό να αποτελέσει ένα από τα πολυτελέστερα παλάτια της Ευρώπης.

Το ανάκτορο αποτελείται από το κυρίως μέρος, σχήματος U, όπου διέμενε η βασιλική οικογένεια και άλλες δύο πτέρυγες που φιλοξενούσαν τους ευγενείς, τον κλήρο και τους υπουργούς.

Στο κέντρο του κτιρίου βρίσκεται η περίφημη Αίθουσα των Καθρεφτών, μια τεράστια σάλα μήκους 70 μέτρων, στολισμένη με πανάκριβα κρύσταλλα, κεριά και τους ακριβότερους καθρέφτες της εποχής εκείνης. Στο ταβάνι και στους τοίχους της αίθουσας δεσπόζουν τοιχογραφίες και άλλα έργα τέχνης από τους πιο φημισμένους Ευρωπαίους καλλιτέχνες της περιόδου.

Παράλληλα στην Αίθουσα των Καθρεφτών βρίσκονται τα βασιλικά διαμερίσματα, γεμάτα με τοιχογραφίες και πίνακες ζωγραφικής, με θεματολογία από την ελληνική μυθολογία. Τα δωμάτια αυτά φέρουν αντίστοιχα ονόματα όπως πχ Δωμάτιο του Ηρακλή, Σαλόνι της Αφροδίτης κτλ.

Πίσω ακριβώς από το ανάκτορο, σε μια έκταση 800 εκταρίων σε τρία επίπεδα, βρίσκονται οι Κήποι των Βερσαλλιών, ένα καταπληκτικό σύνολο, όπου η φύση «υπακούει» σε απόλυτους κανόνες συμμετρίας και η αισθητική «απογειώνεται» σε μια έκρηξη χρωμάτων και σε μια αποθέωση των αισθήσεων.

Οι Κήποι των Βερσαλλιών διαμορφώθηκαν το 1680 από τον περίφημο βοτανολόγο, ζωγράφο και αρχιτέκτονα τοπίου Andre le Notre και έφτασαν στη σημερινή τους μορφή μετά από διάφορες επεμβάσεις και επεκτάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των αιώνων στο εσωτερικό τους, ενώ όπως και το ανάκτορο αποτελούν δημιούργημα του Λουδοβίκου 14ου.

Για την άρδευση των Κήπων χρησιμοποιούσαν την καινοτόμα για την εποχή της «μηχανή Μαρλί», μέσω της οποίας τα νερά του Σηκουάνα διοχετεύονταν σε όλα τα σημεία. 42 χιλιόμετρα διαδρόμων διατρέχουν τους Κήπους, 370 αγάλματα και 55 σιντριβάνια δεσπόζουν ανάμεσα στα δέντρα και τα φυτά, ενώ περίπου 150.000 και πλέον γλάστρες ανανεώνονται κάθε χρόνο έτσι ώστε να έχουν συνέχεια λουλούδια.

Οι Κήποι των Βερσαλλιών κοσμούνται από σημαντικά έργα τέχνης, γλυπτά και σιντριβάνια – από τα τελευταία, μάλιστα, ξεχωρίζουν η περίφημη «Κρήνη του Απόλλωνα», που θεωρείται το πιο μεγαλοπρεπές σιντριβάνι των Κήπων, η «Κρήνη της Λητούς» αλλά και το «Μεσημβρινό Παρτέρι», ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι σε όλα τα σιντριβάνια και τα αγάλματα είναι αποτυπωμένη η ελληνική μυθολογία.

Παντού στους Κήπους υπάρχουν δεντροστοιχίες, περίτεχνοι σχηματισμοί φυτών, δαιδαλώδεις διάδρομοι και πολλά αρωματικά δέντρα, σε ένα εκπληκτικό παιχνίδι με τη συμμετρία και την έμπνευση, ενώ μια λίμνη δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει μια ρομαντική βαρκάδα στα ήρεμα νερά της.

Αξίζει να επισκεφθείτε την «Orangerie» (σ.σ. Πορτοκαλεώνας), όπου θα θαυμάσετε την αρχιτεκτονική τοπίου των δέντρων, ενώ μια στάση θα κάνετε απαραίτητα στο Μεγάλο Τριανόν (φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από πορσελάνη) και στο Μικρό Τριανόν, δύο εντυπωσιακά κτίρια που κατασκευάστηκαν για να προσφέρουν στιγμές ξεκούρασης στη βασιλική οικογένεια.

Σημείωση: Μη δυσανασχετήσετε από την πολύωρη αναμονή στην είσοδο των Ανακτόρων, γιατί η βόλτα στους Κήπους θα σας αποζημιώσει!

……………………….
banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ