Βέροια: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου “Το τέλος του παιχνιδιού;” / Η πορεία της γραφής και η αξία ενός παιδικού βιβλίου
Παρουσιάστηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας το νέο βιβλίο του Κώστα Στοφόρου “Το τέλος του παιχνιδιού;” εκδόσεις Κέδρος, με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο.
Ο δάσκαλος Λεωνίδας Μουρατίδης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας ενημέρωσε το κοινό, που αποτελούσαν κυρίως γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί, για το νέο βιβλίο, τα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα και το πόσο είναι πολυγραφότατος και αγαπημένος του παιδικού κοινού. Άλλωστε αυτό αποδείχτηκε κι από τις ερωτήσεις που απηύθυναν τα παιδιά στο συγγραφέα αργότερα.
Ο Κώστας Στοφόρου, πέρα από συγγραφέας, είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία και στην τηλεόραση. Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και γράφει στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά, κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού.
Στη σημερινή εκδήλωση ο τρόπος με τον οποίο επικοινώνησε με το κοινό του ήταν ζεστός, άκρως επικοινωνιακός και σεμνός.
Ξεκινώντας από την εκτίμησή του για το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπο, που αποτελεί, κατά την άποψή του, όχι απλά πωλητήριο, αλλά κέντρο διακίνησης του βιβλίου, μίλησε για την άποψη που σχημάτισε για τη Βέροια και τους ανήσυχους εκπαιδευτικούς της, που τον κάλεσαν να επισκεφτεί δύο δημοτικά σχολεία, το 5ο και το 6ο της Βέροιας, αφήνοντάς του τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ο συγγραφέας μίλησε για το ξεκίνημά του στο χώρο της γραφής του παιδικού βιβλίου, που είναι ένας ευαίσθητος χώρος , αναφερόμενος στην πορεία γραφής των δικών του βιβλίων.
Διαβάζοντας στα δικά του παιδιά τα βιβλία του, είχε την άποψη των πρώτων αναγνωστών του, αφαιρώντας, προσθέτοντας και βελτιώνοντας κάθε φορά.
Οι ήρωές του αποτελούν μια παρέα παιδιών, που ο ίδιος νιώθει ότι ανήκει πια σ’ αυτήν, προσπαθώντας μέσα απ’ αυτούς να περάσει στο παιδικό αναγνωστικό κοινό αξίες ζωής.
Ο διάλογος με μικρούς και μεγάλους που ακολούθησε οδήγησε σε τοποθετήσεις όπως:
Γράφοντας ένα παιδικό βιβλίο ξαναγίνεσαι παιδί
Η παιδική λογοτεχνία είναι εξίσου σημαντική με των ενηλίκων
Η παιδική λογοτεχνία δε γράφεται ευκολότερα
Η έμπνευση μπορεί να προέρχεται από ποικίλα ερεθίσματα
Η παιδική λογοτεχνία διαμορφώνει τους αυριανούς αναγνώστες
Ο συγγραφέας στο τέλος της παρουσίασης υπέγραψε όχι μόνο το νέο του βιβλίο, αλλά και πολλά από τα παλιά του. Και μάλιστα οι μικροί του φίλοι που τα αγόρασαν δεν ήταν καθόλου λίγοι!
Φωτογραφίες: faretra.info