Αποδέχτηκε την πρόταση για ταξίδι στην Ουκρανία ο ΥΠ.ΕΞ. / αναβαθμίζει η χώρα μας την εμπλοκή στον πόλεμο
Στην Ουκρανία θα ταξιδεύσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει, παρά τους κινδύνους, την εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο, όπως προέκυψε από το πρόσφατο άτυπο δείπνο το οποίο διοργάνωσε στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμμετοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μετά το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Gymnich» στην Ισπανία ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως επιβεβαιώθηκε «η πίστη μας στη δίκαιη έκβαση του πολέμου που προκάλεσε η αναίτια εισβολή της Ρωσίας. Να επιμείνουμε στο θέμα της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας και της αποτροπής οποιουδήποτε αναθεωρητισμού στην Ευρώπη και στον ευρύτερο κόσμο».
Ο ΥΠ.ΕΞ. έλαβε πρόσκληση επίσκεψης στο Κίεβο και την Οδησσό από τον Ουκρανό ομόλογό του μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον πόλεμο της Ουκρανίας. «Είναι στον προγραμματισμό μας, το αμέσως επόμενο διάστημα, να βρεθώ στις μαρτυρικές αυτές πόλεις και να δηλώσω, όχι μόνο συμβολικά αλλά ουσιαστικά τη συμπαράσταση της Ελλάδας στο χειμαζόμενο ουκρανικό λαό» είπε.
Στο συμβούλιο των ΥΠ.ΕΞ. ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε ακόμη το ζήτημα της συμμετοχής της χώρας μας στη διαδικασία της ενίσχυσης της Ουκρανίας, τη θέση της Ελλάδας ότι θα είναι παρούσα και την επόμενη μέρα της λήξης του πολέμου, «όχι μόνο στο πλαίσιο της αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών στη χώρα, ιδιαίτερα σε πόλεις με τις οποίες έχουμε πολύ ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς, όπως η Οδησσός, αλλά ακόμη και σε πολλά μέτωπα τα οποία θα προκύψουν την επόμενη μέρα και για τα οποία οπωσδήποτε θα πρέπει η Ελλάδα να είναι στο προσκήνιο».
Αναφέρθηκε επίσης στην Διάσκεψη των Αθηνών της 21ης Αυγούστου, όπου συναντήθηκαν οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας και συζήτησαν «την πορεία που διαγράφεται σε σχέση με την ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ, που είναι στην πραγματικότητα και η συνθήκη ευημερίας των λαών αυτών και ειρήνης της περιοχής».
Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως μίλησε για την κρίση μετά την αποχώρησης της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και αναφέρθηκε «στη δυνατότητα της Ελλάδας να μπορέσει να παράσχει εναλλακτικό δρόμο για τη διακίνηση των σιτηρών, ιδίως μέσω των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης στη Βόρεια Ελλάδα». «Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η ασφάλεια και η ειρήνη του κόσμου είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά όλους», σημείωσε.
Η Ελλάδα, όπως επεσήμανε, «συμμετέχει πολλαπλώς. Πέρα από την προσχώρησή της στη Συμφωνία των G7 που αφορά στην ειρήνευση στην Ουκρανία, η Ελλάδα με τη Διακήρυξη των Αθηνών για την ευρωπαϊκή προοπτική και της Ουκρανίας, συμβάλλει καθοριστικά, ως πρωτοπόρος δύναμη, μέσα στην ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας».
Επιπλέον, «θα υπάρχει και ενίσχυση ανθρωπιστική, αλλά και σε υλικό προς την Ουκρανία. Καθώς επίσης, θα προσφέρουμε και την αναγκαία συνδρομή, έτσι ώστε να υπάρξει εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16, στα οποία η χώρα μας διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία. Όπως και όπου μπορεί, η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε αυτόν τον άδικο πόλεμο σε βάρος της Ουκρανίας».