Τοπικά

Τάσος Μπαρτζώκας: Αύξηση στα εισοδηματικά όρια για στεγαστικό επίδομα φοιτητών

Από το Πολιτικό Γραφείο του Βουλευτή Ημαθίας της ΝΔ Τάσου Μπαρτζώκα πήραμε το Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:

Ο Τάσος Μπαρτζώκας ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να αυξηθεί το εισοδηματικό οικογενειακό εισόδημα στις 40.000 ευρώ στο στεγαστικό επίδομα για όλους τους φοιτητές στα Πανεπιστήμια Θράκης, Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας με κοινοβουλευτική ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, αναδεικνύει την ανάγκη να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση ανάμεσα στους φοιτητές που εισήχθησαν πριν και μετά το 2021 στα Πανεπιστήμια Θράκης, Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής τονίζει, ότι συνιστά αδικία για τους φοιτητές με χρόνο εισαγωγής προ του 2021 να οφείλουν να διαθέτουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, αλλιώς να αποκλείονται από το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα. Με δεδομένο, ότι όσοι εισήχθησαν μετά το 2021 μπορούν να έχουν εισόδημα έως 40.000 ευρώ και να είναι δικαιούχοι του επιδόματος.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναγνωρίζει το μεγάλο βάρος που συνιστά για τις οικογένειες με φοιτητές το κόστος της στέγασης, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την εκτόξευση των ενοικίων.

Ο Βουλευτής στέκεται για άλλη μία φορά δίπλα στις οικογένειες και σε όλες τις νέες και τους νέους που φοιτούν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και είναι αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος διαβίωσης και φοίτησης. Στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει τον αγώνα των οικογενειών και των φοιτητών μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Θέμα: Αύξηση του ανώτατου οικογενειακού εισοδήματος στα 40.000 ευρώ για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

 Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ως γνωστόν, το κόστος στέγασης στα μεγάλα αστικά κέντρα -και όχι μόνο-, έχει εκτοξευθεί τα τελευταία έτη. Ιδιαίτερα η στέγαση ενός φοιτητή εκτός της κύριας οικογενειακής κατοικίας συνιστά αξιοσημείωτη επιβάρυνση για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ως ανταπόκριση στο πρόβλημα αυτό, η Κυβέρνησή μας θέσπισε σημαντική αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης στα 1.500 ευρώ -και κατά περίπτωση τα 2.000 ευρώ-, ενώ ταυτόχρονα δρομολόγησε την κατασκευή, νέων και σύγχρονων φοιτητικών εστιών για περισσότερους από 8.000 φοιτητές.

Παρά τις ανωτέρω κυβερνητικές πρωτοβουλίες, παρατηρούνται επι μέρους ζητήματα σε κάποιες κατηγορίες φοιτητών.

Ειδικότερα, με νομοθετική πρωτοβουλία της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, επήλθε τροποποίηση του Νόμου 3220/2004 (άρθρο 10 παρ. 2Α), χάρη στην οποία οι προπτυχιακοί φοιτητές που εισάγονται κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας λαμβάνουν ετήσιο στεγαστικό επίδομα, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

Αντιθέτως, για όσους φοιτητές είχαν εισέλθει στην Πανεπιστημιακή σχολή τους πριν από το 2021 ισχύει το χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ. Το  αποτέλεσμα είναι κάποιοι φοιτητές -που κατά τα λοιπά δικαιούνται του επιδόματος-, να μην το λαμβάνουν, γιατί το οικογενειακό εισόδημά τους βρίσκεται ανάμεσα στις 30.000 και 40.000 ευρώ.

Φυσικά, αυξημένο κόστος στέγασης και διαβίωσης βιώνει το σύνολο των ενεργών φοιτητών ανεξαρτήτως του έτους εισαγωγής τους και επομένως, θα ήταν εύλογη και δίκαιη η επέκταση του εισοδηματικού κριτηρίου στο όριο των 40.000 χιλιάδων ευρώ και για τους φοιτητές, των οποίων το έτος εισαγωγής είναι προ του 2021.

Με δεδομένα τα ως άνω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να αυξήσετε το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στο ύψος των 40.000 ευρώ ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού εισοδήματος και σε όσους φοιτητές εισήλθαν προ του 2021 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να επιτευχθεί ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ενεργών φοιτητών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αναστάσιος Μπαρτζώκας

banner-article banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ