“Ξεσηκωμός στην Ευρώπη: Όχι άλλα όπλα στην Ουκρανία, σταματήστε τον πόλεμο!” / γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος
Η σημασία αυτών των διαδηλώσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ευρωπαϊκού κατεστημένου, των όλο και πιο δυσδιάκριτων «αριστεράς» και «δεξιάς», έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του ΝΑΤΟ και του εξοπλισμού της Ουκρανίας, στην προοπτική ενός πολέμου κατά της Ρωσίας «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό». Ενώ και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Δύσης (και της Ελλάδας) συμπεριφέρονται όχι ως μέσα ενημέρωσης αλλά μάλλον ως γραφείο Τύπου της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Βερολίνο
Πάνω από 50.000 Γερμανοί, σύμφωνα με τους οργανωτές, διαδήλωσαν το Σάββατο με ψιλό χιόνι και θερμοκρασία λίγο πάνω από το μηδέν, στην πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της βουλευτίνας της Αριστεράς, Ζάρα Βάγκενκνεχτ και της παλαίμαχης φεμινίστριας Άλις Σβάρτσερ, ζητώντας τη διακοπή της κλιμάκωσης των εξοπλισμών για την Ουκρανία και διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη διακοπή του πολέμου. Οι δύο Γερμανίδες έχουν συντάξει ένα «Μανιφέστο για την Ειρήνη», που έχει ήδη υπογραφεί από 650.000 πολίτες σε διάστημα μερικών ημερών μόνο. Η αστυνομία υπολόγισε τους διαδηλωτές σε 10.000, αλλά ήρθε σε αντίφαση με τον εαυτό της κλείνοντας τις προσβάσεις στην περιοχή λόγω προσέλευσης μεγάλου αριθμού διαδηλωτών.
Δύο «αντισυγκεντρώσεις» Ουκρανών εθνικιστών και υποστηρικτών τους συγκέντρωσαν 30 ανθρώπους έξω από την αμερικανική Πρεσβεία και άλλους 10 στην Pariser Platz.
Την Παρασκευή είχε προηγηθεί διαδήλωση υπέρ των παραδόσεων εξοπλισμού στην Ουκρανία και της συνέχισης του πολέμου μέχρι τη νίκη του Κιέβου, στην οποία συμμετείχαν 7.000 άνθρωποι. Η διαδήλωση αυτή είχε την υποστήριξη των Πρασίνων και του ηγετικού στελέχους των Σοσιαλδημοκρατών, Σάσκια Έσκεν.
Οι διαδηλώσεις αυτές έγιναν κάτω από ένα μπαράζ υστερικής αντίθετης προπαγάνδας όλων σχεδόν των συστημικών και όλο και πιο ολοκληρωτικών γερμανικών ΜΜΕ, που εμφάνισαν προβοκατόρικα τις κινητοποιήσεις ως ακροδεξιές. Την ίδια στιγμή, τα συστημικά μέσα δεν λένε κουβέντα για την μετονομασία μιας μεραρχίας του Ζελένσκι σε «Εντελβάις», προφανώς σε ανάμνηση της αντίστοιχης μεραρχίας των SS που διακρίθηκε στο ξεκλήρισμα Ελλήνων, Γιουγκοσλάβων και Σοβιετικών αμάχων και γυναικόπαιδων στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Μπράβο και σε μας που τους στέλνουμε όπλα, και θέλουμε να τους στείλουμε και περισσότερα ακόμα και εις βάρος της άμυνας των νησιών μας, επιβεβαιώνοντας έτσι τη βαθύτερη υφέρπουσα συνέχεια ορισμένων πολιτικών κύκλων στην Ελλάδα με τους συνεργάτες των Γερμανών στην Κατοχή. Ενοχλούνται όμως όταν κανείς τους πει Γερμανοτσολιάδες!
Η σύνθεση και εμφάνιση της διαδήλωσης του Σαββάτου είχε τα χαρακτηριστικά των διαδηλώσεων του 1980. Εκτός από μερικές σημαίες του αριστερού Die Linke, δεν υπήρχαν κομματικά σύμβολα, αλλά μόνο σύμβολα ειρήνης σε όλες τις παραλλαγές τους. Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήρθαν χωρίς σημαίες ή άλλα σύμβολα, γεγονός που επιβεβαιώνει την ευρύτητα της απήχησης που είχε το «Μανιφέστο για την Ειρήνη» των δύο Γερμανίδων. Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι τη διαδήλωση υποστήριξε μόνο ένα τμήμα του Linke, καθώς και σε αυτό το κόμμα παρατηρείται διάσταση ανάμεσα στην «αστική αριστερά», που ταυτίζεται με το ΝΑΤΟ, και την «αριστερή», «λαϊκή αριστερά», που τάσσεται εναντίον του.
«Δείτε πόσοι είμαστε», είπε η Βάγκενκνεχτ προς το πλήθος που την επευφημούσε, προσθέτοντας ότι «αρχίζουμε τώρα να οργανωνόμαστε» η Γερμανία χρειάζεται ένα ισχυρό κίνημα ειρήνης.
Η πολιτική μας επιδίωξη είναι να σταματήσουμε τον πόνο και τον θάνατο στην Ουκρανία είπε η Βουλευτής προσθέτοντας ότι είτε θα προτείνουμε διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, είτε θα πάμε σε έναν καταστροφικό πόλεμο φθοράς, καλώντας και τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί – Ζάρα Βάγκενκνεχτ.
«Πρέπει να σταματήσει ο αυξανόμενος κίνδυνος επέκτασης του πολέμου και μετατροπής του σε πυρηνικό. Αυτοί που αποδέχονται τον κίνδυνο μιας πυρηνικής κόλασης «δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε η Βάγκενκνεχτ, επιτιθέμενη προσωπικά στα πολεμοχαρή γεράκια της Γερμανίας, την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, τη βουλευτή του FDP, Μαρί-Άγκνες Στρακ-Ζίμερμαν και τον Πράσινο βουλευτή Άντον Χοφρέιτερ, και προκαλώντας έτσι τα συνθήματα των διαδηλωτών «Φεύγα Μπέρμποκ».
Στη συγκέντρωση μίλησε και ο πρώην σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ για στρατιωτικά θέματα στρατηγός Έριχ Βαντ, που τόνισε ότι ο πόλεμος έχει εξελιχθεί σε έναν πόλεμο φθοράς, στον οποίο δεν υπάρχει πλέον «λογική» στρατιωτική λύση.
Έξω οι Αμερικανοί από τη Γερμανία
Οι διαδηλώσεις όμως δεν περιορίζονται στο Βερολίνο. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μόναχο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έξω από το Bayerische Hof Hotel, όπου πραγματοποιήθηκε η ετήσια διεθνής συνάντηση για την ασφάλεια. Μεταξύ των ομιλητών ο πρώην Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Γιούργκεν Τοντενχέφερ, που τόνισε ότι πρέπει να «εξυπηρετούμε την ειρήνη και όχι τους Αμερικανούς». Οι διαδηλωτές απαίτησαν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και τη διακοπή της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.
Την Κυριακή εξάλλου, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Ραμστάιν στη Γερμανία που είναι το κέντρο της αμερικανικής πολεμικής προσπάθειας κατά της Ρωσίας και είναι εκεί που μαζεύονται οι δήθεν «σύμμαχοι», υποτελείς των ΗΠΑ (ανάμεσά τους και τα δικά μας τα παλληκάρια) για να σχεδιάσουν πρακτικά τον πόλεμο. Η βάση του Ραμστάιν, θυμίζουμε, έπαιξε κεντρικό ρόλο και σε όλες τις επεμβάσεις των ΗΠΑ, που γκρέμισαν τη μισή Μέση Ανατολή, ενώ υπήρξε και το κέντρο ενός παγκόσμιου δικτύου απαγωγής και βασανισμού «υπόπτων για ισλαμική τρομοκρατία», κατά παράβαση των πιο στοιχειωδών και πιο θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών, των οποίων η συλλογική Δύση έχει αυτοδιοριστεί θεματοφύλακας. (Στα πλαίσια αυτά γίνονταν και δρομολόγια Σούδα- Ραμστάιν).
Οι διαδηλωτές στο Ραμστάιν κάλεσαν επίσης για διακοπή των εχθροπραξιών και έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών Ουκρανίας και Ρωσίας, ενώ μερικοί κρατούσαν ρωσικές και σοβιετικές σημαίες!
«Αmericans go home», «Ελευθερία στον Ασάνζ», «Σταματήστε τις παραδόσεις όπλων», ήταν μερικά από τα συνθήματα. Διαδήλωση έγινε και στη Νυρεμβέργη στις 30 Ιανουαρίου εναντίον της παράδοσης βαρέων όπλων όπως Leopard II στην Ουκρανία και του κινδύνου να παρασυρθεί τελικά η Γερμανία σε ένα μαζικό πόλεμο με τη Ρωσία.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη
Διαδήλωση υπέρ της ειρήνης έγινε στη Γένοβα το Σάββατο, με τους οργανωτές να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παραβίασε την ιταλική νομοθεσία παρέχοντας όπλα στην Ουκρανία και ειδικά τον νόμο185 του 1990, που απαγορεύει «εισαγωγή, εξαγωγή και διέλευση από την Ιταλία όπλων προς κράτη σε πόλεμο» και να ζητάνε να σταματήσει η χρησιμοποίηση του λιμανιού της Γένοβας για την εξαγωγή όπλων στην Ουκρανία. Τη συγκέντρωση οργάνωσε η ομάδα της Αυτόνομης Κολεκτίβας των Λιμενεργατών (CALP) με την υποστήριξη του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Ελβετία και τη Γαλλία.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε πέρυσι αλλά το 2014, με τη σφαγή του ρωσόφωνου πληθυσμού στο Ντονμπάς», τόνισε, μιλώντας στη συγκέντρωση ο Ρικάρντο Ρουντίνο, επικεφαλής της CALP.
Να σημειώσουμε ότι στην Ιταλία τα συνδικάτα έχουν μπλοκάρει σε αρκετές περιπτώσεις τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν στο Μιλάνο, τη Ρώμη, τη Φλωρεντία και αλλού στην Ιταλία.
«Έξω από το ΝΑΤΟ, Έξω οι βάσεις, Όχι όπλα στην Ουκρανία» ήταν μεταξύ των συνθημάτων μεγάλης διαδήλωσης στη Μαδρίτη.
Ανατολική Ευρώπη
Πολύ μεγάλη διαδήλωση έγινε και στη Μολδαβία, όπου κινδυνεύει να ανοίξει νέο πολεμικό μέτωπο μεταξύ Ρωσίας αφενός, Ουκρανίας και ΝΑΤΟ αφετέρου, με συνθήματα «όχι στον πόλεμο που θέλει η κυβέρνηση, φιλία με τη Ρωσία», «κάτω η κυβέρνηση του ΝΑΤΟ, εκλογές τώρα».
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των συστημικών ΜΜΕ της Μολδαβίας, πάνω από το 51% του πληθυσμού εκτιμά ότι η μολδαβική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία, η Ε.Ε. και η Ρουμανία οδηγούν τη χώρα σε στρατιωτική σύγκρουση.
Οι οπαδοί της Λέγκια εμφανίστηκαν στο γήπεδο στη Βαρσοβία με σύνθημα «αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας».
Στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας έγινε μεγάλη διαδήλωση με σύνθημα «Φιλία με τη Ρωσία, όχι στη Ρωσοφοβία».
Αγγλία και Γαλλία
Περίπου 4.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο ζητώντας ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. «Η Κίνα θέλει ειρήνη. Η Νότιος Αφρική θέλει ειρήνη. Ο Λούλα στη Βραζιλία θέλει ειρήνη», δήλωσε μιλώντας στο πλήθος ο πρώην επικεφαλής του κινήματος Stop the War, Άντριου Μάρεϊ. Άλλοι ομιλητές επισήμαναν ότι ο πόλεμος δεν ξεκίνησε πέρυσι αλλά έχει βαθύτερες ρίζες, ενώ στηλίτευσαν την αύξηση των κονδυλίων για πυρηνικά όπλα την ίδια στιγμή, που μειώνονται άγρια οι κοινωνικές δαπάνες και τα εισοδήματα των εργαζομένων.
Στη Γαλλία τόσο η Αριστερά του Μελανσόν όσο και η Άκρα Δεξιά της Λεπέν ακολουθούν τη γραμμή «απορία ψάλτου βηξ» στο ουκρανικό, προσπαθώντας να τα έχουν καλά «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», δηλαδή και με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ και με τη βάση τους που είναι εναντίον των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, με δεδομένη μάλιστα την ισχυρή γκωλική και κομμουνιστική παράδοση γαλλικής ανεξαρτησίας. Έτσι άφησαν ελεύθερο τον χώρο, για δεύτερο συνεχές Σαββατοκύριακο, στο δεξιό κόμμα Les Patriotes του οποίου ηγείται ο Φοριάν Φιλιπό, πρώην υπαρχηγός της Λεπέν και παλαιότερα στέλεχος του ρεύματος του Σεβενεμάν, που οργάνωσε μαζικές συγκεντρώσεις κατά του ΝΑΤΟ (και της Ε.Ε.) στη Γαλλία, με αιτήματα τη διακοπή της παροχής εξοπλισμού στην Ουκρανία και την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Εναντίον πάντως της αποστολής όπλων στην Ουκρανία τάχθηκε μια συγκέντρωση του Κομμουνιστικού Κόμματος, βετεράνοι του Κινήματος για την Ειρήνη, μια μερίδα τροτσκιστών (οι λαμπερτιστές), μια φράξια των Πρασίνων που οργάνωσαν εκδήλωση στο Παρίσι.
Ταυτόχρονα, τα γαλλικά συνδικάτα, περιλαμβανομένης της φιλοκομμουνιστικής CGT και της φιλοσοσιαλιστικής CFDT, όχι όμως της Force Ouviere (που επηρεάζεται σε αυτό το ζήτημα από τους «λαμπερτιστές» τροτσκιστές) οργάνωσαν διαδήλωση υπέρ της «βοήθειας» στην Ουκρανία στην οποία συμμετείχαν όλοι οι «αλληλέγγυοι» προς τους Ουκρανούς, περιλαμβανομένων των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, των Μακρονιστών, των Ουκρανών εθνικιστών, ορισμένων τροτσκιστικών ομάδων κ.ά..
Να σημειώσουμε ότι τα γαλλικά ΜΜΕ διεκδικούν ενδεχομένως τώρα το πρώτο βραβείο φιλο-ουκρανικής και φιλο-ΝΑΤΟϊκής προπαγάνδας, με καμία άλλη είδηση να μην περνάει. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει πολύ τα αστικά στρώματα και τους διανοούμενους, ενισχύει όμως μάλλον την καχυποψία των πιο λαϊκών στρωμάτων προς οτιδήποτε υποστηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης, που καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. (Αυτό δηλαδή που εξηγεί σε τελική ανάλυση και τη δημοτικότητα τώρα του Παύλου Πολάκη σε ορισμένα λαϊκά στρώματα, που, ανεξαρτήτως της γνώμης τους για τον ίδιο τον βουλευτή και αν τον έχουν προσωπικά σε εκτίμηση, δεν έχουν στην παραμικρή εκτίμηση το κατεστημένο της χώρας και στην πολιτική «ευπρέπεια» που απαιτεί απέναντί του, σε μια ρημαγμένη χώρα όπως η σημερινή Ελλάδα).
_______________