Εργασιακά Θέματα Παιδείας Κοινωνία

Αιτία πολέμου η αξιολόγηση / «Είμαστε όμηροι των προεκλογικών προθέσεων της κ. Κεραμέως», τονίζουν νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

Διαλεκτή Αγγελή

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αντιδρούν στην «τιμωρητική» διαδικασία που ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες η υπουργός Παιδείας
● Κάνουν λόγο για προσπάθεια εξαφάνισης κάθε ατομικής πρωτοβουλίας, για προώθηση της «αυθεντίας» των στελεχών και για καθιέρωση αυστηρής ιεραρχίας ● «Είμαστε όμηροι των προεκλογικών προθέσεων της κ. Κεραμέως», τονίζουν νεοδιόριστοι δάσκαλοι και καθηγητές. «Υστερα από δεκαπέντε και πλέον χρόνια αναπλήρωσης από τη Γαύδο ώς το Διδυμότειχο κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, η υπουργός μάς λέει ότι δεν αξίζουμε να διοριστούμε»

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα το τελευταίο σκέλος της «Επιχείρησης αξιολόγηση» όπως την έχει σχεδιάσει η Νίκη Κεραμέως, αυτό της ατομικής αξιολόγησης όλων των εκπαιδευτικών. Η υπουργός Παιδείας, έχοντας μπει για τα καλά σε προεκλογικούς ρυθμούς, επιχειρεί να ικανοποιήσει τα αισθήματα των ψηφοφόρων της, ανακοινώνοντας με τυμπανοκρουσίες ότι «ξεκινά στην πράξη η υλοποίηση μιας κομβικής μεταρρύθμισης, που πολεμήθηκε μανιωδώς για 40 χρόνια από λίγους».

Από την πρώτη στιγμή που το νομοσχέδιο μπήκε σε δημόσια διαβούλευση, οι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν έντονα. Θυμίζουμε τον απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, τον οποίο η υπουργός επιχείρησε να καταπνίξει με απανωτές αγωγές.

Θυμόμαστε και τις απειλές κυρώσεων σε βάρος όσων εκπαιδευτικών ακολουθούσαν την απόφαση του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), η οποία προσπάθησε να μπλοκάρει τη διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων προτείνοντας στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να υποβάλουν ενιαία κείμενα στις εκθέσεις αποτίμησης της σχολικής χρονιάς και τον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων. Αλλά κυρίως θυμόμαστε την πάγια θέση των ομοσπονδιών που είναι ενάντια στην αξιολόγηση με τους υφιστάμενους όρους.

Ηδη, από χθες η ΔΟΕ συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο όπου αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα κύκλος γενικών συνελεύσεων προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι κινήσεις της επόμενης περιόδου, ενώ παράλληλα ξεκινά και διαδικασίες για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αλλά και η ΟΛΜΕ θα συγκαλέσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας συνέλευση με σκοπό και πάλι να καθοριστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Η υπουργός Παιδείας, θεωρώντας ότι το πρώτο σκέλος του νόμου εφαρμόστηκε με επιτυχία, προχωράει τώρα εσπευσμένα στην εφαρμογή του δεύτερου σκέλους, καταθέτοντας αργά το βράδυ της Τετάρτης τροπολογία που εξειδικεύει τα -μέχρι πρότινος άγνωστα- κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Μεταξύ αυτών είναι η διδακτική μεθοδολογία και οι πρακτικές, το παιδαγωγικό κλίμα και η διαχείριση της τάξης, η συνέπεια και το ενδιαφέρον κατά την εκτέλεση των υπαλληλικών υποχρεώσεων καθώς και η ενεργός συμμετοχή στη λειτουργία της σχολικής μονάδας και στην αυτοαξιολόγησή της.

Σύμφωνα με τον νόμο 4823/2021, οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται από τρία στελέχη εκπαίδευσης: α) τον σύμβουλο Εκπαίδευσης Επιστημονικής Ευθύνης (π.χ. σύμβουλος Φυσικής αξιολογεί τους φυσικούς), β) τον σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης του Σχολείου, και γ) τον διευθυντή/ντρια του σχολείου.

Η αντίθεση των μεγάλων ομοσπονδιών είναι καταγεγραμμένη εδώ και καιρό: οι «καινοτομίες» που παρουσιάζει ο νόμος δεν έχουν κανέναν άλλο σκοπό παρά να εξαφανίσουν κάθε ατομική πρωτοβουλία, να προωθήσουν την «αυθεντία» των διευθυντικών στελεχών μέσω της καθιέρωσης μιας αυστηρής ιεραρχίας και να εξαναγκάσουν άπαντες σε συμμετοχή στην -προβληματική έως και εκδικητική- αξιολόγηση.

Γιατί όσο και αν η Ν. Κεραμέως προσπαθεί να πείσει περί του αντιθέτου, κάνοντας λόγο για «βελτιωτική διαδικασία» και πετώντας το «τυράκι» του «μοριοδοτούμενου κριτηρίου» για την επιλογή σε θέσεις ευθύνης σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, ωστόσο η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η αξιολόγηση λειτουργεί τιμωρητικά σε βάρος δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που για περισσότερα από δέκα χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη δημόσια εκπαίδευση με τεράστιο προσωπικό κόστος.

Συγκεκριμένα, η ατομική αξιολόγηση θα εκκινήσει «άμεσα και κατά προτεραιότητα» από τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς καθώς «αποτελεί προϋπόθεση μονιμοποίησής τους». Με λίγα λόγια, η υπουργός όχι μόνο δεν εφαρμόζει τον νόμο 4589/2019 βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή το 2020, που προβλέπει ότι αφού συμπληρωθεί η δοκιμαστική υπηρεσία διάρκειας δύο ετών οι εκπαιδευτικοί μονιμοποιούνται (στις 19/8/2022 συμπληρώθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διετία των δόκιμων νεοδιόριστων), αλλά ούτε και τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα που προβλέπει μονιμοποίηση των δόκιμων δημόσιων υπαλλήλων μετά τη διετία, αλλά εφαρμόζει έναν νόμο που ψηφίστηκε μετά τον διορισμό των εν λόγω εκπαιδευτικών, αλλάζοντας άρδην τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Πληροφορίες λένε ότι ασκείται ασφυκτική πίεση στις διευθύνσεις εκπαίδευσης προκειμένου να μην εκδίδουν διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης παρ’ όλο που έχει παρέλθει το δίμηνο από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχουν καταγραφεί περιστατικά ανακλήσεων διαπιστωτικών πράξεων σε καταγγελίες Συλλόγων Εκπαιδευτικών (ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης», ΣΕΠΕ «Παρθενώνας»).

Μάλιστα, είναι τόση η σπουδή της υπουργού να εφαρμόσει την αξιολόγηση που με την τροπολογία που κατέθεσε προχθές το βράδυ επισπεύδει τη διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας στις περιοχές όπου έχει ολοκληρωθεί η επιλογή και τοποθέτηση των συμβούλων Εκπαίδευσης, ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για τους νεοδιόριστους.

«Μας κουνάει το δάχτυλο»

«Υστερα από δεκαπέντε και πλέον χρόνια αναπλήρωσης έρχεται η υπουργός Παιδείας και μας κουνάει το δάχτυλο. Μας λέει ότι δεν αξίζουμε να διοριστούμε. Εμείς που επί πόσα χρόνια κάθε Σεπτέμβριο παίρναμε τη βαλίτσα στο χέρι και πηγαίναμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, χωρίς ποτέ να ξεχωρίσουμε σχολεία, είτε αυτά βρίσκονταν στη Γαύδο είτε στο Διδυμότειχο, χωρίς να έχουμε εργασιακά δικαιώματα όπως οι μόνιμοι συνάδελφοί μας.

»Εμείς που κοιμόμασταν σε σκηνές στις παραλίες όταν μας τοποθετούσαν σε κοσμοπολίτικα νησιά με εξαντλητικά ενοίκια, που ζητούσαμε από τους εκεί κατοίκους να χρησιμοποιήσουμε το μπάνιο τους για να πλυθούμε. Που κάθε Ιούνιο απολυόμασταν, βγαίναμε στην ανεργία και περιμέναμε με αγωνία ξανά τον επόμενο Σεπτέμβριο.

»Και όταν τελικά διοριστήκαμε ακόμη και με το περιβόητο «προσοντολόγιο», έχοντας κυνηγήσει πτυχία, πιστοποιήσεις και ένα σωρό άλλα, έρχονται τώρα να μας πουν ότι θα πρέπει να αξιολογηθούμε κιόλας γιατί απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχουμε αποδείξει επαρκώς τι αξίζουμε. Είμαστε όμηροι των προεκλογικών προθέσεων της κ. Κεραμέως», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Αρακάς, νεοδιόριστος εκπαιδευτικός στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Κερατέας και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κ. Σωτηρίου».

banner-article banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ