Μίκης Θεοδωράκης: “Πνιγμένο” στα λουλούδια και την αγάπη του κόσμου το σπίτι του στον Γαλατά Χανίων
«Έκανες στο ακέραιο τον όρκο του ΕΠΟΝίτη». «Το έργο σου θα συνεχίσει να φλογίζει τις καρδιές των κομμουνιστών και όσων ονειρεύονται και παλεύουν για έναν πιο δίκαιο κόσμο. Αθάνατος!». Αυτά είναι κάποια από τα μηνύματα που αφήνει ο κόσμος που επισκέπτεται το σπίτι του στον Γαλατά, ενώ ορισμένα είναι ξενόγλωσσα γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης γράφοντας για τον ελληνικό λαό κατάφερε να ευτυχήσει να δει τη μουσική του να ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και ν’ αγγίζει τις καρδιές των απλών ανθρώπων ανεξάρτητα από εθνικότητα, γλώσσα, θρησκεία, φυλή.
Στην είσοδο της πόρτας λουλούδια κομμένα από τις αυλές και τα περιβόλια των σπιτιών ευωδιάζουν τον τόπο. Το μήνυμα του παιδικού σταθμού του χωριού τα λέει όλα. Ένα το χελιδόνι και η άνοιξη ακριβή, με άπειρη ευγνωμοσύνη…
Περιμένοντας τη σειρά μας μπαίνουμε κ εμείς στο σπίτι που έζησε ο Μίκης από το 1950 και για λίγα χρόνια μετά τη Μακρόνησο. Σε αυτόν τον τόπο «γιάτρευε» τις πληγές του μετά από τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη στη Μακρόνησο…
Σε αυτόν τον τόπο εμπνεύστηκε μερικές από τις πιο πιο όμορφες μελωδίες του βρίσκοντας στον κήπο του σπιτιού χαρτιά με στιχάκια που πετούσε ο μικρός του αδερφός ο Γιάννης…
Αυτός ο τόπος ετοιμάζεται σε λίγο να δεχθεί για πάντα τον μεγάλο μας δημιουργό στο πλευρό των γονιών και του αδερφού του… Ο Μίκης, αν και γνώρισε το νησί μεγάλος, εντούτοις η κρητική καταγωγή του πατέρα του και η μικρασιατική, βέβαια, της μητέρας του τον καθορίζουν ουσιαστικά από τα παιδικά του κιόλας χρόνια.
«Από την Κρήτη πήρε την επική μεγαλοστομία και λεβεντιά που σφραγίζει τους ρυθμούς του», όπως είχε αναφέρει κάποτε ο Μ. Χατζιδάκις. Αστειευόμενος, μάλιστα, έλεγε ότι από έναν πρόγονό του, τον Θεοδωρομανώλη, ξακουστό λυράρη στην Κρήτη των τελών του 1800, πήρε την έφεσή του για τη μουσική…
Το σπίτι του Μίκη έχει αγοραστεί από τον δήμο και προορίζεται να γίνει μουσείο.