Απόγνωση και μεγάλη καταστροφή από τα πύρινα μέτωπα
Νύχτα εφιάλτης σε πολλές περιοχές της χώρας• Καμένα σπίτια, στάχτη πολλά στρέμματα δασικής έκτασης• Σε Αττική, Μεσσηνία και Εύβοια τα βασικά μέτωπα.
-
Ολονύχτια μάχη ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής με την πύρινη κόλαση στη Βαρυμπόμπη. Καμένα σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί.
-
Καταγγελίες για καθυστερημένη δράση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Αντιφατικά μηνύματα προς τους κατοίκους για εκκένωση περιοχών. Πώς ξέφυγε το μέτωπο δίπλα στην Αθήνα και με ανέμους χαμηλής έντασης.
-
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα, καπνός και στάχτη σκέπασε όλη την πρωτεύουσα.
-
Μεγάλες οι καταστροφές στη Μεσσηνία με αρκετά σπίτια καμένα στα χωριά γύρω από την Κορώνη.
-
Οκτώ χωριά και οικισμοί έχουν εκκενωθεί στην Εύβοια. Μαίνεται το πύρινο μέτωπο, στην θάλασσα έφτασε η φωτιά.
-
Τα «ακραία φαινόμενα» επικαλείται η κυβέρνηση, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής.
Τα βασικά μέτωπα στην Αττική
Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες κατάσβεσης του μεγάλου μετώπου που κατακαίει τη Βορειοανατολική Αττική, με την ελπίδα ότι τα εναέρια μέσα θα συνδράμουν τα μέγιστα για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.
Τα ενεργά μέτωπα είναι σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και Τατόι, ενώ, μετά από ολονύκτιες προσπάθειες, η φωτιά δεν πέρασε στο Κρυονέρι.
Στην πυρκαγιά επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί στην Εύβοια
Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στη Λίμνη Ευβοίας από το μεγάλο πύρινο μέτωπο, σε μια περιοχή που έσφυζε ζωή και πράσινο, καθώς σε αυτή υπήρχαν πολλά πεύκα.
Όλη τη νύχτα πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα έδιναν μάχες για να συγκρατήσουν τις φλόγες, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς συνεχώς άλλαζαν, συνεχώς αυξάνονταν, συνεχώς ξεπερνούσαν τις γραμμές άμυνας. Εκτείνονται από τα χωριά Δρυμώνας και Κουρκούλη ως τους οικισμούς Χρόνια και Σηπιάδα, σε μήκος που σε ευθεία ξεπερνά τα 9 χιλιόμετρα.
«Τούτη η απόλυτη καταστροφή δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός. «Δεν μπορείς να αποτιμήσεις διαφορετικά τα περισσότερα από 15.000 στρέμματα της καταστροφής» πρόσθεσε.
Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννης, ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, από την πλευρά του πώς «το μέτωπο είναι τεράστιο» και η περασμένη νύχτα «δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία της περιοχής.»
Εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές καθώς και κάτοικοι της περιοχής, χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες των δήμων και της περιφέρειας, όλη τη νύχτα έμοιαζαν να χάνονται στην τεράστια έκταση του μετώπου της φωτιάς. Οι φλόγες μαίνονται σε δύσβατη περιοχή κι επιβαλλόταν συνεχώς ανασύνταξη των δυνάμεων για να μπορέσουν να τιθασεύσουν τον πύρινο γίγαντα.
#βαρυμπομπη
Oι αγωνιώδεις συνομιλίες των πυροσβεστών στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις φλόγες που τους έχουν περικυκλώσει.https://t.co/UizWnEM1Xf— EFSYN (@EFSYNTAKTON) August 4, 2021
«Εκκενώθηκαν με ασφάλεια 8 χωριά για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή» και «σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν εκκενώσεις χωριών πιθανόν υπερβολικές, όμως ο βασικός στόχος μας ήταν και είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.
Περί τα μεσάνυχτα έγιναν εκκενώσεις σε δύο ακόμη χωριά, το Καλαμούδι και το Δρυμώνα, τα οποία απέχουν –σε ευθεία γραμμή– κάπου 9 χιλιόμετρα από την Σηπιάδα, τον οικισμό δυτικά της Λίμνης που ξεπέρασαν με ταχύτητα οι φλόγες για να σταματήσουν στη θάλασσα.
Εκατοντάδες πυροσβέστες που μετακινήθηκαν στην περιοχή ακόμη και από την Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα είδαν πολλές φορές τις φλόγες να ξεπερνάνε τις ζώνες άμυνας ακόμη και μέσα στο βουνό, προς το Κουρκούλη είτε προς το Καλαμούδι και οι αντιπυρικές ζώνες που στήθηκαν τις τελευταίες ώρες δεν αρκούσαν για να συγκρατήσουν τη φωτιά.
Μαύροι καπνοί έχουν σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή ενώ άνθρωποι που μέχρι χθες απολάμβαναν τις παραλίες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο.
Συνολικά 185 δωμάτια, 140 στην Αιδηψό και 45 στη Χαλκίδα, δέσμευσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να μπορέσει να μετακινήσει εκεί ανθρώπους που δεν μπορούσαν να φτάσουν στα σπίτια τους ούτε να περάσουν την νύχτα αλλού.
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χρησιμοποιήθηκαν 55 από τα δωμάτια αυτά· πολλοί προτίμησαν να φιλοξενηθούν, και να περάσουν το βράδυ σε συγγενικά τους πρόσωπα ή κοντά στις περιουσίες τους, περιμένοντας – μάταια – πράσινο φως από τις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν απαγορεύσει την κυκλοφορία, να φτάσουν σε αυτές.
Ανάμεσα σε εκείνους που φιλοξενήθηκαν σε μισθωμένα δωμάτια σε ξενοδοχεία της Αιδηψού ήταν παραθεριστές από κάμπινγκ των Ροβιών, καθώς, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Μπουρμάς στο ΑΠΕ ΜΠΕ, αντιμετώπισαν «αναπνευστικά προβλήματα και ζήτησαν να μετακινηθούν σε ασφαλή σημεία».
Το βραδινό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς – Σε κατάσταση συναγερμού η Ρόδος
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021, προβλέπεται:
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τα νησιά της ΠΕ Ρόδου
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε πολλές περιοχές της χώρας.