“Lockdown έως τέλος Φεβρουαρίου και «σφράγισμα» νομών τα Χριστούγεννα” γράφει η Μαρίνα Αλεξανδρή
Δεν είναι δεδομένο πως η εισήγηση θα γίνει δεκτή στο σύνολό της, είναι όμως δεδομένη κυβερνητική απόφαση πως ουσιαστικό άνοιγμα της οικονομίας δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από την άνοιξη.
Οι λόγοι γι αυτή την απόφαση, η οποία θα «επικοινωνείται» προς τους πολίτες τμηματικά και σταδιακά, είναι τρεις:
-
Η έως τώρα καραντίνα των έξι εβδομάδων δεν έχει αποδώσει ούτε στο 50% των στόχων που προσδοκούσαν επιδημιολόγοι και κυβέρνηση: Τα κρούσματα παραμένουν σε τετραψήφιο επίπεδο, η εκτίμηση των ειδικών είναι πως δεν θα έχουν υποχωρήσει στα 500 ημερησίως ούτε έως το τέλος του έτους και η νέα έξαρση τον Ιανουάριο είναι εξαιρετικά πιθανή τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών όσο και λόγω του συνδυασμού κορονοϊού και εποχικής γρίππης.
-
Το επιδημιολογικό φορτίο, και η επιβάρυνση του ΕΣΥ, παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε συγκεκριμένες περιοχές και νομούς της χώρας. Ο πανελλαδικός δείκτης μετάδοσης (Rt) έχει υποχωρήσει κάτω από το 1, στο 0,86, όμως εμφανίζει πολύ έντονες αποκλίσεις και διακυμάνσεις ανά περιοχή.
-
Η προσδοκία των εμβολιασμών – εξπρές σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού διαγράφεται εν τη γεννέσει της. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναγνώρισε σήμερα ότι, αντί των αρχικών εξαγγελιών για 2.000.000 εμβολιασμούς τον μήνα, τον Ιανουάριο θα είναι δυνατός ο εμβολιασμός μόνον 150.000 πολιτών με πρώτη προτεραιότητα τους υγειονομικούς.
Με αυτά τα δεδομένα δεν διαφαίνεται περιβάλλον ασφαλείας για άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ εντός της επιτροπής των επιδημιολόγων εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις τόσο για την λειτουργία των εκκλησιών στην διάρκεια των Χριστουγέννων όσο και για το click away στα εμπορικά καταστήματα.
Ο στόχος τώρα, και πάντοτε υπό την αίρεση της κατάστασης στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, είναι να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία μετά τις 7 Ιανουαρίου. Η εστίαση θεωρείται μάλλον απίθανο να επαναλειτουργήσει πριν από την άνοιξη, ενώ αναζητούνται οι φόρμουλες για το μερικό έστω άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Σε άμεσο χρόνο, δε, το πιθανότερο είναι πως τα περιοριστικά μέτρα θα ενταθούν αντί να χαλαρώσουν στους νομούς που εντοπίζεται επίμονα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι υπάρχει εισήγηση να «σφραγιστούν» τα Χριστούγεννα συγκεκριμένοι νομοί της Ελλάδας, με την μεγαλύτερη ανησυχία να εντοπίζεται αυτή την στιγμή στην Κοζάνη και στην δυτική Αττική.
Η πρόταση για τους επίφοβους νομούς είναι καθολικό lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου με αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας – δηλαδή, με απαγόρευση μετακινήσεων ακόμη και από σπίτι σε σπίτι μέσα στην εορταστική περίοδο.
Οι νομοί με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας οι νομοί Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας.
Ειδικά όμως στα νοσοκομεία της Κοζάνης (που σήμερα είχε 60 νέα κρούσματα) και της Πτολεμαϊδας οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αντί να μειώνονται, τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται.
Στην δυτική Αττική επίσης, όπου σήμερα έγινε ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καταγράφεται πρόβλημα υψηλής διασποράς τόσο μεταξύ των Ρομά όσο και στην βιομηχανική ζώνη της περιοχής.
«Έχουμε παρατηρήσει», είπε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας, «όλο αυτό το χρονικό διάστημα της εφαρμογής μέτρων τύπου lockdown σε διάφορες περιοχές της χώρας ότι σε κάποιες περιφερειακές ενότητες είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά ή εχουμε κα μικρές αναζωπυρώσεις.
Σε τέτοιες περιπτώσεις εαν επιμείνουν τα κρούσματα υψηλά, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά ενδεχομένως να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου».