Μαρία Πάσχου “Η Φλου και ο Γκουχ”. Ένα επίκαιρο παραμύθι, πηγή αισιοδοξίας (video)
Η Μαρία Πάσχου ασχολείται εδώ και χρόνια με τη γραφή παραμυθιών με γνώση της παιδικής ψυχολογίας αλλά και της απήχησης που μπορεί να έχουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών.
«Η Φλου και ο Γκουχ» είναι όχι απλά ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παραμύθι, αλλά αγγίζει τις συνθήκες της πανδημίας που βιώνουμε, αν και γράφτηκε νωρίτερα, με τρόπο διεισδυτικό, έξυπνο και αισιόδοξο.
Στο ιδιαίτερα προσεγμένο video που ακολουθεί διαβάζει η ίδια η συγγραφέας.
far
Μαρία Πάσχου*
Το παραμύθι αυτό γράφτηκε το 2009, με αφορμή διάφορες πανδημίες που είχαν εμφανιστεί κατά καιρούς – τρελές αγελάδες, γρίπη των χοίρων, γρίπη των πουλερικών, sars… – και το φόβο που προκαλούσαν σε αρκετούς ανθρώπους, ανάμεσα σε αυτούς και σε μένα. Οι προσπάθειές μου να το εκδώσω απέτυχαν, γιατί δεν θεωρήθηκε εμπορικό. Και τώρα καταλαβαίνω απόλυτα το γιατί. Στην πραγματικότητα, μία πανδημία δεν είναι ευχάριστο σενάριο ούτε ωραίο θέμα, ειδικά για παιδιά.
Όμως, οι παρούσες συγκυρίες με ώθησαν να το δημοσιεύσω, καθώς το θεωρώ πιο επίκαιρο από ποτέ. Εύχομαι να βοηθήσει τα παιδιά να δουν με αισιοδοξία αυτό που ζούμε. Ωστόσο, για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρεξήγηση, πρέπει να διευκρινίσω ότι είναι απόλυτα τυχαίες οι αναφορές που γίνονται, και δεν περιγράφουν την παρούσα κατάσταση. Όλα είχαν γραφτεί έντεκα χρόνια πριν. Αυτό που, πραγματικά, θέλω μέσα από αυτήν την ιστορία, είναι να τονίσω την εμπιστοσύνη στην επιστήμη, το σεβασμό σε όσους νοσούν και την έμπρακτη συμπαράσταση σε όσους κινδυνεύουν. Ακούμε τις συμβουλές και τις οδηγίες των γιατρών σε κάθε περίπτωση, αλλά και ταυτόχρονα διατηρούμε ψυχραιμία. Πραγματικά, δε γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξη της τωρινής κατάστασης, αλλά δεν θα ήθελα η επόμενη γενιά να είναι φοβισμένη. Δεν αγνοούμε τον κίνδυνο, αλλά το σενάριο να διατηρήσουμε τον τρόμο στη ζωή μας, ακόμα κι όταν περάσουν όλα αυτά, δε θα είναι η καλύτερη εξέλιξη.
Επίσης, μέσα από το παραμύθι υποστηρίζω πως δεν στιγματίζουμε και δεν περιθωριοποιούμε τους ανθρώπους που έχουν περάσει κάποια ασθένεια, ειδικά τα παιδιά, και μάλιστα παιδιά που έχουν χρόνια νοσήματα. Αντίθετα, η κοινωνία οφείλει να τα αγκαλιάζει και όλοι μας να τα βοηθάμε με κάθε τρόπο.
Όλο το εγχείρημα έγινε εξ αποστάσεως, με ηχογραφήσεις σε κινητά, αποστολή αρχείων μέσω εφαρμογών και με άπειρες ώρες τηλεφωνικών συνεννοήσεων. Μας έλειψε όμως η προσωπική επαφή, το παρεΐστικο κλίμα και οι παλιές καλές μέρες. Αλλά πού θα πάει; Θα ξανάρθουν. Μέχρι τότε…
Καλή δύναμη σε όλους!
————————————-
Η *Μαρία Πάσχου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Σπούδασε Δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Α.Π.Θ. και ολοκλήρωσε τις σπουδές με μεταπτυχιακό τίτλο στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία και Πολιτισμό, στο τμήμα της Αγγλικής Φιλολογίας. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεχίζει να ασχολείται με τη συγγραφή, κυρίως παραμυθιών.
——————–
Συντελεστές του video
Συγγραφή και αφήγηση παραμυθιού: Μαρία Πάσχου
Πιάνο, καχόν, δραματοποίηση: Αλέξανδρος Δημάκας
Μελοποίηση, κιθάρα, τραγούδι, δραματοποίηση: Δημήτρης Δημάκας
Φωνές παιδιών:
Ελένη Γαβαλά
Νίκος Στέλιος και Όλγα Παντελίδη
Νικόλας Τραπέρας
Εικονογράφηση: Αλέξανδρος Πάσχος
Ηχοληψία, post production: Αλέξανδρος Καροτσέρης