Απόψεις Παιδεία

“Ο ορισμός του μπάχαλου – Τρεις αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση” γράφει η Υπατία Κοκκινάκη

Υπατία Κοκκινάκη

Παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου δόθηκε στο κλείσιμο των σχολείων, πράγμα που σημαίνει ότι παρατείνεται και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των μαθητών αυτών αδυνατεί να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας λόγω ελλείψεων απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού και τεχνολογικών γνώσεων για τη χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας.

Οπότε με την παράταση στο κλείσιμο των σχολείων παρατείνεται και αυτό το πρόβλημα και η ανάγκη να επιλυθεί γίνεται περισσότερο επιτακτική. Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας «κατάφερε» να δημιουργήσει επί μέρες μια απίστευτη σύγχυση με αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις, οι οποίες προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, έναν απολύτως δικαιολογημένο καυγά.
Αρχικά το υπουργείο θέλησε να δείξει ότι προχωρά αποφασιστικά στην επίλυση του προβλήματος παρέχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό σε όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς τον είχαν ανάγκη. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι γονείς εκλήθησαν να συμπληρώσουν τις απαραίτητες αιτήσεις.

Ωστόσο, ύστερα από μια – δυο μέρες, άλλαξε… γνώμη και έστειλε μια διευκρίνιση η οποία μετέτρεψε τη δέσμευση για παροχή tablets και laptops στους μαθητές σε μια ωραία «φούσκα».

Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε στη Βουλή την Τετάρτη 8 Απριλίου ότι «…έχει κατατεθεί με κατεπείγουσα διαδικασία πρόταση συνολικού ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ για κάλυψη μέσω ΕΣΠΑ δαπανών εξοπλισμού σχολικών μονάδων (tablets, laptops)…» καθώς και ότι «…ιδιώτες και εταιρείες έχουν προβεί σε σημαντικές δωρεές για περαιτέρω άμεση ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Εξοπλισμό ο οποίος είναι καθ’ οδόν για σχολεία όλης της χώρας».

Το έγγραφο στους διευθυντές
Μάλιστα, μόλις μια μέρα νωρίτερα το υπουργείο Παιδείας έδειξε εμπράκτως την πρόθεσή του για να προχωρήσει στην παροχή εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (laptops και tablets) στα σχολεία. Σε έγγραφο που έστειλε στους διευθυντές των σχολείων επισήμαινε ότι στόχος είναι:

● Να υποστηριχθεί αμέσως η εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού όσο και μετέπειτα στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στόχων, για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για την υποστήριξη της διδασκαλίας και των νέων μορφών μάθησης.

● Να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία από όλους, αφού πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές (σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης), είτε σε περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ είτε σε απομακρυσμένες περιοχές είτε λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης βασικού εξοπλισμού.

Την κατάσταση αυτή επιβαρύνει περαιτέρω το γεγονός ότι αρκετές οικογένειες δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών για χρήση στο Διαδίκτυο (π.χ. λόγω χαμηλού εισοδήματος, πολύτεκνες οικογένειες, τηλεργασία γονέων / κηδεμόνων).

Μάλιστα, στο έγγραφο το υπουργείο ζητούσε από τους διευθυντές να μεριμνήσουν αμέσως για την καταγραφή των αναγκών και να στείλουν τα σχετικά στοιχεία στο τμήμα Μελέτης και Προμήθειας Εξοπλισμού της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου, έως την Πέμπτη 9.4.2020 και ώρα 12.00 το μεσημέρι.

Ανατροπή και αντιδράσεις
Το υπουργείο Παιδείας, όμως, με νεότερο έγγραφο, υπογεγραμμένο από τη γενική γραμματέα του, το πρωί της Πέμπτης 9 Απριλίου αποδείχθηκε απολύτως αναξιόπιστο, αφού, εμπαίζοντας γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, «διευκρίνιζε» ότι «η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών / συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών)», όπως επισημαίνει η ΔΟΕ.

Για εμπαιγμό και επικοινωνιακά παιχνίδια κάνουν λόγο αρκετοί σύλλογοι εκπαιδευτικών απ’ όλη την Ελλάδα. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του:
«Η υπουργός Παιδείας να αφήσει τους θεατρινισμούς και τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ανακοινώσει άμεσα την παροχή laptop, αλλά και γρήγορο και δωρεάν internet, για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον καλούμε το υπουργείο Παιδείας να σταματήσει το κρυφτούλι και να ανακοινώσει δημόσια τα στοιχεία που κατατέθηκαν χθες από τις σχολικές μονάδες!».
«Σε κρεσέντο υποκρισίας, εμπαιγμού και επικοινωνιακής τακτικής έχει επιδοθεί το υπουργείο Παιδείας τις τελευταίες μέρες για το ζήτημα της “διάθεσης” φορητών υπολογιστικών συσκευών σε όλες τις σχολικές μονάδες» τονίζει από την πλευρά του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη».

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης δήλωσε ότι, ενώ αρχικά είχαν δηλώσει 8.500 laptops και tablets για τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών, με τα νέα δεδομένα οι συσκευές που θα πάνε στη Μαγνησία αναμένεται να είναι μόλις 270, που αντιστοιχούν περίπου σε έναν υπολογιστή ανά 45 μαθητές.
Ακόμη ανέφερε ότι αρκετοί διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων απασχολήθηκαν ακόμη και μεταμεσονύκτιες ώρες για να προσδιορίσουν τον αριθμό των μαθητών που είναι σε ανάγκη, προκειμένου να σταλούν έγκαιρα στο υπουργείο τα αρχικά στοιχεία.

Για «επιτελική κοροϊδία» από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τη δωρεάν παροχή ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς έκανε λόγο η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ.

«Ακόμα μια φορά καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσουν σε άμεση παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού σε όλους τους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς που στερούνται την πρόσβασή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση» προσθέτει.

Τελικά… παρέχονται
Ποια ήταν η κατάληξη; Τελικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τη Μ. Τρίτη, η προμήθεια φορητών συσκευών – laptops, notebooks, netbooks ή tablets – γίνεται ύστερα από αίτημα του διευθυντή κάθε σχολείου για τους μαθητές που έχουν ανάγκη. Τα εν λόγω είδη αποτελούν εξοπλισμό του σχολείου και, με μέριμνα των οικείων διευθυντών, παραδίδονται για προσωρινή χρήση στους δικαιούχους μαθητές με ονομαστικά πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής για όσο διάστημα αυτό απαιτείται…
topontiki

banner-article banner-article

Ροη ειδήσεων