Νάουσα Ρεπορτάζ

Θωμάς Τσουκαλάς στη Νάουσα για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης: “Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ο τόπος μας Κολομβία”

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάουσας διοργάνωσε χθες εκδήλωση, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, με θέμα «Φαρμακευτική κάνναβη και ναρκωτικά – Μύθοι και αλήθειες».

Εισηγητές ο υποψήφιος Δήμαρχος Νάουσας Θωμάς Τσουκαλάς, χειρουργός, Δρ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Παναγιώτης Γεωργάκας, νευρολόγος-ψυχίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος προγράμματος «ΑΡΓΩ» και ο Ελευθέριος Μέλλος, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, Αιγινήτειο Νοσοκομείο Αθηνών – ΟΚΑΝΑ.

Μετά από χαιρετισμό εκπροσώπου του ΚΚΕ, ο Θωμάς Τσουκαλάς προλογίζοντας ενημέρωσε το ακροατήριο της εκδήλωσης λέγοντας:

«Το θέμα αφορά την κοινωνία της Νάουσας αλλά και τις επόμενες γενιές. Κυρίως η έγνοια μας για τις επόμενες γενιές μάς έκανε να επιλέξουμε το θέμα.

Στην περιοχή μας παίζονται συμφέροντα ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει η κοινωνία να ξέρει τι συμβαίνει.

Οι απόψεις των προσκεκλημένων μας ομιλητών είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες και στηρίζονται στη διεθνή βιβλιογραφία.

Με βάση όσα θα ακούσουμε θα πάρουμε ως κίνηση τις αποφάσεις μας για το τόσο σημαντικό θέμα της καλλιέργειας της φαρμακευτικής κάνναβης στον τόπο μας.»

Ο πρώτος εισηγητής, ο Παναγιώτης Γεωργάκας, με λόγο επιστημονικό αλλά και κατανοητό για το κοινό, με μοναδική επικοινωνιακή ικανότητα, έθεσε την ουσία του θέματος στοχεύοντας στον πυρήνα της, όχι στη λέξη «ναρκωτικά», αλλά στη λέξη «εξάρτηση».

Δίνοντας το περιεχόμενό της εξάρτησης, «δουλική σχέση ανάμεσα σ’ έναν άνθρωπο και μια ουσία, που δεν μπορεί να διακοπεί, αν και είναι βλαβερή», διαφοροποίησε με σαφήνεια τις εξαρτήσεις μεταξύ τους.

Επισημαίνοντας πως η εξάρτηση δεν είναι ασθένεια αλλά κοινωνικό πρόβλημα, είναι οικονομική, ατομική και οικογενειακή δυσλειτουργία, πέρασε στο θέμα της απελευθέρωσης από τα δεσμά της.

Εδώ στάθηκε στη θεραπευτική χρήση της κάνναβης, η οποία όμως δεν θεραπεύει, όπως διαδίδεται. Έχει περιορισμένα αποτελέσματα στον πόνο και αντιεμετική δράση. Γιατί, λοιπόν, να προωθείται αυτή η ουσία;

Ξεκινώντας από τη στάση του κράτους να χορηγεί υποκατάστατα, ξανατόνισε πως η χρήση της κάνναβης μόνο δουλεία μπορεί να προκαλέσει.

Σε καμιά περίπτωση δε βοηθά στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, καθώς οι εξαρτημένοι είναι ιδιόρρυθμος πληθυσμός.

Γιατί προωθείται, αφού κανείς δεν πάει φυλακή ως χρήστης; Άρα, στοχεύει στην απελευθέρωση της διακίνησης.

Καταθέτοντας ότι το  μηνιαίο κόστος για κάθε θεραπευόμενο θα είναι μεγάλο, πέρασε και στο θέμα που ενδιαφέρει από οικονομική άποψη τους κατοίκους της περιοχής της Νάουσας, το σχετικό με την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης και των οικονομικών απολαβών που θα προσφέρει στους καλλιεργητές της. Οι μικροκαλλιεργητές δεν θα έχουν κανένα όφελος, είπε, μόνο μεγάλα αγροκτήματα θα επικρατήσουν.

Βλέπουμε, λοιπόν, ολοκλήρωσε κλείνοντας πως, προκειμένου να προωθηθούν οικονομικά συμφέροντα, τα πάντα εξευτελίζονται.

« Σας ικετεύω. Αν θέλουμε σωστές δημοκρατικές κοινωνίες, πρέπει να δημιουργούμε ελεύθερα άτομα» ήταν τα τελευταία του λόγια.

Ο Ελευθέριος Μέλλος, ξεκινώντας από την προσωπική του επαφή με εξαρτημένα άτομα, μια πολύτιμη συσσωρευμένη εμπειρία, έκανε αρχικά μια ιστορική αναδρομή στη χρήση της κάνναβης, που χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια.

Τοποθετώντας στο 1980 την πληροφορία ότι δρα ειδικά σε ορισμένα κέντρα του εγκεφάλου, η επιστήμη προχώρησε σε ποιες ακριβώς παθήσεις μπορεί να προσφέρει βοήθεια, αφού όμως δοκιμαστούν και αποτύχουν φάρμακα πρώτης και δεύτερης επιλογής.

Δεν θεραπεύει, τόνισε, απλά ανακουφίζει, προσφέροντας μικρή βοήθεια σε κάποιους ασθενείς.

Η κάνναβη είναι η ουσία με την οποία μπαίνει κανείς στο χώρο των εξαρτήσεων. Χωρίς να σκοτώνει μας βάζει στον κόσμο των ναρκωτικών.

Σημαντικό είναι πως σε κάποιες περιπτώσεις, όχι πολλές, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη σχιζοφρένεια.

Σημαντικότερο ακόμη το ότι η κάνναβη δημιουργεί έκπτωση γνωστικών λειτουργιών, επηρεάζοντας μνήμη, αντίληψη, και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

«Έχει, λοιπόν, θέση στη σύγχρονη θεραπευτική η κάνναβη; Ναι, αλλά με πολλούς κινδύνους, γιατί ξεκάθαρα ανοίγει ο δρόμος για την ψυχαγωγική κάνναβη» είπε.

«Επιπλέον, θα ‘ρθει ο μεγάλος παραγωγός, ξένος μάλλον, καθετοποιώντας την παραγωγή. Άρα, πρέπει να σκεφτούμε πώς θα χορηγηθεί. Οπωσδήποτε στα νοσοκομεία με πιστοποιημένους γιατρούς» κατέληξε ο εισηγητής.

Ο Θωμάς Τσουκαλάς, παίρνοντας το λόγο για να συμπυκνώσει διαπιστώσεις και συμπεράσματα, είπε «Διοχετεύουν παρερμηνείες καθόλου αθώες, δημιουργώντας σύγχυση».

Διαβάζοντας σελίδες από το βιβλίο «Η περίπτωση της Ευρυδίκης», όπου ο Θωμάς Τσουκαλάς έδωσε το ζοφερό κόσμο της τοξικομανίας, πέρασε στην πολιτική διάσταση της καλλιέργειας της θεραπευτικής κάνναβης στον κάμπο της Νάουσας, επισημαίνοντας πως η κάνναβη δεν είναι υποκατάστατο της καλλιέργειας των ροδάκινων στην περιοχή, όπως θέλουν να το δουν οι απελπισμένοι αγρότες, οι οποίοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τέτοιου είδους ψεύτικες ελπίδες που τους δημιουργούν.

«Αν δεν συσπειρωθούν οι κοινωνίες γινόμαστε ηθικοί αυτουργοί σ’ ένα έγκλημα» πρόσθεσε και ο Παναγιώτης Γεωργάκας στο τέλος των εισηγήσεων.

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία προβλήθηκε από μέλη του ακροατηρίου και η άποψη πως δεν τονίστηκε όπως έπρεπε ο όρος «φαρμακευτική», για να πάρει σχετική απάντηση από τους εισηγητές.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη φράση του υποψήφιου Δήμαρχου Νάουσας, που συμπυκνώνει τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης πάνω στο θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης: «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ο τόπος μας Κολομβία»

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ