Ιωάννα Φόρτη και Vamos Ensemble στη Βέροια. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στις μουσικές του κόσμου
Ήρθαν από την Κρήτη φέρνοντας έναν άλλο αέρα. Μουσικές του κόσμου, δοσμένες με την αρτιότητα της πιο επαγγελματικής παράστασης, αλλά και με τη γνησιότητα και τον αυθορμητισμό της παρέας…
Πώς έγινε αυτό το μικρό θαύμα; Μόνο οι ίδιοι μπορούν να το πουν! Κι ίσως να μη μπορούν. Απλά αυτοί είναι…
Είναι οι Vamos Ensemble, μια μικρή συμφωνική ορχήστρα -καθόλου υπερβολικός ο χαρακτηρισμός- που ξεκίνησαν από τα Χανιά της Κρήτης, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μαζί μουσικοί, δεμένοι μεταξύ τους εκπληκτικά, ονειροπόλοι και ατίθασοι, που ζουν τη μαγεία της Μουσικής και σε κάνουν κοινωνό της, ήδη από τα πρώτα δευτερόλεπτα της συναυλίας τους!
Μαζί τους η Ιωάννα Φόρτη, μια ιδιαίτερη φωνή, με μοναδική ευελιξία και ικανότητα να περνά μέσα απ’ όλα τα μουσικά μονοπάτια, από το ύψος της Όπερας μέχρι τον καημό του Ρεμπέτικου, δοσμένη απόλυτα στο πάθος της Μουσικής, μονάδα και όχι πρωταγωνίστρια σ’ αυτό το μουσικό σύνολο, παρόλο που τα σημαντικά δείγματα γραφής της το δικαιούνται, για το οποίο σύνολο η ίδια δηλώνει πως «της υπενθυμίζει την αλήθεια και την ουσία της Μουσικής».
Βέροια, 18 Μαρτίου, Χώρος Τεχνών, και οι πρώτες νότες της Ορχήστρας των Vamos Ensemble γεμίζουν την αίθουσα. Γιάννης Μαρκόπουλος και «Who pays the ferryman». Ήδη καταλαβαίνουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Ήχος γεμάτος, εκρηκτικός! Το κάθε όργανο πρωταγωνιστής και το σύνολο εντυπωσιακό στη συνοχή του!
Χατζιδάκις. «Το παιδί από την Κρήτη». Πρόδρομος Καραδελόγλου. Έκπληξη. Φωνή βαθιά. Σκηνική παρουσία αφοπλιστική. Αρχίζεις να μπερδεύεσαι. Τι συμβαίνει, υπάρχουν κι άλλοι πρωταγωνιστές εκτός από τη Φόρτη; Στα «Λουστράκια» του Χατζιδάκι τραγουδούν πολλοί μαζί, πολυφωνικό. Συνεχίζεις να ξαφνιάζεσαι ευχάριστα. Και η Ιωάννα Φόρτη μπαίνει στη σκηνή.
Απλή και ανεπιτήδευτη σαν παιδί, με την ωριμότητα συνάμα της γυναίκας, αφήνει τη φωνή της ελεύθερη να πλημμυρίσει το χώρο. Χρήστος Λεοντής «Το στρείδι και το μαργαριτάρι». Σκέφτεσαι, καθώς την ακούς, πως η φωνή της έχει τη λάμψη του μαργαριταριού που το τραγουδά σ΄ ένα από τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια. Αφήνεσαι. Είχες προσδοκίες για μια βραδιά ποιότητας. Εδώ όμως είναι κάτι άλλο. Εδώ συγκινείσαι, ζεις μια μυσταγωγία…
Τραγούδια που αγάπησες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και ορχηστρικά, που μόνα τους, χωρίς φωνή, στέκονται αυθύπαρκτα και γοητευτικά, μηδενίζουν το χρόνο και σε παρασύρουν σ’ ένα ταξίδι στις μουσικές του κόσμου, που τις γεννά η ίδια μήτρα, η ανθρώπινη ψυχή.
Madredeus, Kurt Weill, Bob Dylan, Angelo Branduardi, Nino Rota… Και Τσιτσάνης και Βαμβακάρης…
Η Φόρτη παίρνει στα χέρια της το μπαγλαμαδάκι της κι από δεσποσύνη της Ισπανικής Αυλής μεταμορφώνεται σε ρεμπέτισσα. «Η Μερακλού»… Η φωνή της, που πριν λίγο είχε τον άφατο λυρισμό του «Youkali» και το πάθος της Εντίθ Πιαφ στο «Padam, Padam», μεταμορφώνεται σε λυγμό που πλανιέται στα σοκάκια της Σμύρνης.
Και δίπλα της, κοντά της, κι άλλες φωνές. Ο μπασίστας που είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια της πρωτότυπης αυτής εκδήλωσης, ο Κώστας ο Κεχράκος, και ο Θανάσης Παπαθανασίου, ο πολύπλευρος, (κόρνο, μεταλλόφωνο και κάποια στιγμή πιάνο), που έκανε και τις εκπληκτικές ενορχηστρώσεις της συναυλίας, να τραγουδά κι αυτός, νεανική και ξεχωριστή πινελιά μέσα σ ΄ένα πολύχρωμο σύνολο! Και ο Θάνος ο Τζίκας, ακολουθώντας τους κι αυτός από τα Χανιά, για να τραγουδήσει αποκλειστικά Τσιτσάνη, κατάθεση απλή κι αυθεντική…
Και στο τέλος Μίκης Θεοδωράκης. Στίχοι του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μανώλη Αναγνωστάκη… Η βραδιά τελειώνει. Ο κόσμος, που χειροκροτούσε παρατεταμένα στο τέλος κάθε κομματιού, δε θέλει να φύγει. Οι μουσικοί συνεχίζουν. Αποχαιρετούν το κοινό μ’ ένα κομμάτι από τον «Ερωτόκριτο». Η Κρήτη, η γνήσια Κρήτη! Η Μουσική, αυθεντική και αμόλυντη. Κι ένα μουσικό σχήμα που έκανε τη φράση του Μακρυγιάννη πράξη, «είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ».
Ευχαριστούμε τους Vamos Ensemble και την Ιωάννα Φόρτη, γιατί μας έκαναν κοινωνούς μιας ξεχωριστής μουσικής κατάθεσης. Αλλά και το Δημοτικό Ωδείο Βέροιας και το Διευθυντή του, τον Πέτρο Ρίστα, που, ανοίγοντας μ’ αυτήν τη συναυλία τον μουσικό κύκλο του Ωδείου «Εαρινές Συμφωνίες», μας έδωσε την ευκαιρία να ζήσουμε αυτήν τη βραδιά.
Και φυσικά, πώς να μην αναφερθούμε στον κάθε μουσικό ξεχωριστά, αλλά και στον ηχολήπτη της συναυλίας, το Δημήτρη Χατζάκη, που κατάφερε τον μοναδικό αυτόν ήχο να τον φτάσει στο κοινό;
Εντμοντ Αλέξις – βιολί
Έλενα Ορμυλιώτου– βιολί
Χριστίνα Πασχάλη – βιολί
Όλγα Παπαδημητρίου – βιολί
Γιώργος Βοναπάρτης – βιολί
Ισαβέλλα Σταυρίδου – βιολί
Πέτρος Δούναβης – βιολί
Κατερίνα Σαραντινού – βιολοντσέλο
Maria van den Dool – βιολοντσέλο
Κώστας Κεχράκος – κοντραμπάσο, τραγούδι
Πρόδρομος Καραδελόγλου – μαντολίνο, κιθάρα, τραγούδι
Κώστας Κανέλλος – κλαρινέτο
Θανάσης Παπαθανασίου – κόρνο, μεταλλόφωνο, τραγούδι, ενορχήστρωση
Γιώργος Σταθόπουλος – τρομπόνι
Τheo Kraaijvanger – ευφώνιο
Κυριάκος Αλεξίου – κρουστά
Νίκος Φραγκιαδάκης – πιάνο
[ Συντονισμός Συνόλου] → Νίκος Φραγκιαδάκης
[ Καλλιτεχνική Διεύθυνση, επιμέλεια προγράμματος ] → Κώστας Κεχράκος
[ Ενορχηστρώσεις, σχεδιασμός αφίσας ] → Θανάσης Παπαθανασίου
Ηχολήπτης: Δημήτρης Χατζάκης
Φωτογραφίες: faretra.info