130 ολόκληρα χρόνια στέκεται αγέρωχο στο βάθρο του. Έχει ύψος 46,5 μέτρα (με το βάθρο της μάλιστα 93), αποτελείται από 350 κομμάτια, και είναι δώρο του Γαλλικού λαού.
Το Άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, σύμβολο των ιδεών που ενέπνευσαν κάποτε τη γαλλική επανάσταση και την αμερικανική ανεξαρτησία.
Miss Liberty
Η ιδέα ήταν του Γάλλου πολιτικού Εντουάρ Ρενέ ντε Λαμπουλέ που είχε πει το 1865, εν μέσω δηλαδή του αμερικανικού εμφυλίου: «Αν κάποτε κατασκευαστεί στις ΗΠΑ ένα μνημείο προς τιμή της ανεξαρτησίας, τότε πιστεύω πως πρέπει να προκύψει από τη συνένωση των δυνάμεών μας, ένα κοινό έργο των δύο εθνών μας.»
Ήταν ένας υπαινιγμός για τις κοινές ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.
Το άγαλμα κατασκευάστηκε από τον Γάλλο Φρεντερίκ -Ωγκύστ Μπαρτολντί. Αναπαριστά τη ρωμαϊκή θεότητα της ελευθερίας Libertas.
Αποτελείται από 350 κομμάτια
Τα πρώτα μέλη που κατασκευάστηκαν ήταν ένα χέρι και το κεφάλι, το οποίο παρουσιάστηκε μάλιστα στην Παγκόσμια Έκθεση του 1878.
Το Άγαλμα της Ελευθερίας ολοκληρώθηκε το 1884 και αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια.
Η άφιξη ωστόσο της Miss Liberty στις ΗΠΑ δεν υπήρξε ένδοξη.
Λόγω μιας οικονομικής κρίσης που έπληττε τη χώρα εκείνη την περίοδο, η χρηματοδότηση της μεταφοράς και της εγκατάστασης συνάντησε δυσκολίες.
Οι απαραίτητοι πόροι συγκεντρώθηκαν μόνο μετά από σχετική έκκληση του εκδότη Τζόζεφ Πούλιτζερ.
Το άγαλμα αποκαλύφθηκε τελικά στη νησίδα Λίμπερτυ Άιλαντ, στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης υπό την αιγίδα του τότε προέδρου των ΗΠΑ Γκρόβερ Κλήβελαντ.
Και κάτι για σήμερα αδιανόητο, εκτός από την ίδια τη Lady Liberty είχαν προσκληθεί στην τελετή μόνο δύο γυναίκες, κάτι που είχε κάνει τις σουφραζέτες της εποχής να αφηνιάσουν.
Συντηρήθηκε στα 100
Το άγαλμα συντηρήθηκε επισταμένως στα εκατοστά του γενέθλια.
Το σιδερένιο πλαίσιο είχε σκουριάσει πια, ενώ το ένα χέρι είχε χαλαρώσει και κινδύνευε να γκρεμιστεί. Καθαρίστηκαν επίσης τα φύλλα χαλκού που καλύπτουν τον σκελετό.
Στη συνέχεια, μια μέρα μετά την εθνική εορτή των Αμερικανών το 1986, οι τότε πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας Ρόναλντ Ρέιγκαν και Φρανσουά Μιτεράν χάρισαν και πάλι τη Lady Liberty στο κοινό.
Και φυσικά τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούσαν να προσπεράσουν έτσι τόση δόξα, αίγλη και παράδοση.
Το Άγαλμα της Ελευθερίας ανακηρύχθηκε το 1984 από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως «αριστούργημα του ανθρώπινου πνεύματος».
(Πηγή: Deutsche Welle)