Όλοι οι πρώην Δήμαρχοι Βέροιας σε κοινή συνέντευξη τύπου για την αναοριοθέτηση της πόλης
Δήμητρα Σμυρνή
Με παρόντες τους τέσσερις πρώην Δημάρχους της Βέροιας των τελευταίων 32 χρόνων, Ανδρέα Βλαζάκη, Γιάννη Χασιώτη, Χρήστο Σκουμπόπουλο, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και παρόντα τον νυν Δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, δόθηκε στο Δημαρχείο της πόλης κοινή συνέντευξη τύπου ενάντια στην αναοριοθέτηση της πόλης. Παρόντες και μικρός αριθμός Δημοτικών Συμβούλων.
Η ταυτότητα απόψεων και ο πυρήνας αυτών των απόψεων εκφράστηκε άλλωστε ανάγλυφα και στο πανό που συνόδευε τη συνέντευξη με το σύνθημα «Όχι στο μαρασμό της πόλης».
Ο Δήμαρχος της Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία και των τεσσάρων Δημάρχων, που αποδεικνύουν μ’ αυτήν ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι μόνο δικαίωμα «κάποιων», αλλά και εκείνων που πρόσφεραν έμπρακτα στον τομέα αυτό με τη θητεία τους στο Δήμο, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη όχι μόνο για τη διαφωνία τους με την αναοριοθέτηση, αλλά και για το έργο τους στον τομέα του πολιτισμού.
Ο λόγος δόθηκε αρχικά στον Ανδρέα Βλαζάκη, ο οποίος είπε:
«Με αγανάκτηση και ανησυχία βλέπουμε την κήρυξη της αγαπημένης μας πόλης ως αρχαιολογικού τόπου. Θα προστεθούν έτσι καινούργια και πολλά προβλήματα. Γίνεται προσπάθεια να υποκύψει ο Δήμος σε μία Υπηρεσία. Οι πάντες, επαγγελματίες, αλλά ακόμη και οι αγρότες, θα βρίσκουν μπροστά τους, σε κάθε βήμα τους, την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά συμφωνούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτόν τον ορατό κίνδυνο.»
Αναφερόμενος στο παρελθόν, τόνισε την προσπάθεια του Δήμου να αναδείξει, εδώ και 38 χρόνια, τους αρχαιολογικούς χώρους, (Μπαρμπούτα, Κυριώτισσα, Αρχοντικό Μπέκα και Σαράφογλου, Βυζαντινό Μουσείο κ.α.), πάντα σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
«Γιατί έπαψε να υπάρχει αυτή η συνεργασία; Πού στηρίζει τις προκλητικές της απόψεις η Τοπική Εφορεία;» συνέχισε.
Πιστεύοντας ο ομιλητής ότι αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στην αλλαγή πολιτικής του Υπουργείου, που θέλει τους Δήμους υποχείρια, ζήτησε η αγανάκτηση του λαού της Βέροιας να εκφραστεί και απέναντί σ’ αυτό.
Συγκεκριμένα πρότεινε το παρακάτω σχέδιο ενημέρωσης και δράσης των πολιτών:
Κλείσιμο Δήμου και δημοτικών υπηρεσιών, κλείσιμο καταστημάτων, ανάρτηση πανό, μοίρασμα εντύπων, οργάνωση παλλαϊκής συγκέντρωσης στην Πλατεία Ωρολογίου, έντονη προβολή από τον τοπικό τύπο, ενημέρωση των πολιτών Νάουσας και Αλεξάνδρειας από το Δήμο τους, spot καταγγελίας και τέλος ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο με καλεσμένους και πρώην Υπουργούς Πολιτισμού.
«Απειλείται ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η καλύτερη απόδειξη είναι ο επικείμενος διορισμός Γραμματέα από το Υπουργείο, ο οποίος θα ρυθμίζει τα του Δήμου» κατέληξε ο Ανδρέας Βλαζάκης.
«Η κ. Κοτταρίδη διαχώρισε στα δύο τους ανθρώπους της πόλης, σε όσους νοιάζονται για το αρχαιολογικό της πρόσωπο και σε όσους δε νοιάζονται. Έχουμε όμως βαθιά συναίσθηση της πορείας της πόλης μας.
Το Βυζαντινό Μουσείο χάρη στο Δήμο υπάρχει, η Εβραϊκή Συνοικία επίσης. Ο Δήμος φρόντισε για το Μουσείο της Βεργίνας ή για τους Οθωμανικούς Κώδικες και τόσα άλλα.
Όσοι πιστεύουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να νιώθουμε σύγκρυο. Τις αποφάσεις θα παίρνει πια ένα κονκλάβιο, που θα στέκεται πάνω από το Δήμο. Ανατρέπονται τα πάντα. Καμιά απόφαση δε θα παίρνεται από το Δήμο. Ο Δήμος θα δίνει μόνο χαρτιά και θα μαζεύει σκουπίδια.
Δεν είναι μόνο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Και ο ρόλος της Τοπικής Εφορείας είναι καθοριστικός.»
Ο Χρήστος Σκουμπόπουλος πρόσθεσε τη δική του άποψη υπενθυμίζοντας τη μακρόχρονη θητεία του στο Δήμο, όχι μόνο ως Δημάρχου, αλλά και ως ανώτερου δημοτικού υπαλλήλου.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα μνημονιακά μέτρα ζει τις χειρότερες μέρες της. Και φτάσαμε στο σημείο να δούμε και… τοποτηρητή του Δήμου!
Στα Αρχαία φέρθηκε καλά η πόλη της Βέροιας, όχι όμως και η Αρχαιολογία. Η Τοπική Εφορεία έχει δικαίωμα βάσει του νόμου να κάνει αναοριοθέτηση, χρειάζεται όμως συνεργασία.
Συμφωνώ απόλυτα με τις προτάσεις Βλαζάκη, γιατί η αναοριοθέτηση θα φέρει σειρά δεινών. Θα σταθούμε δίπλα στο Δημοτικό Συμβούλιο» κατέληξε.
Η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου επισήμανε πως αυτό που συνέβη με την κοινή συνέντευξη δεν έχει ξανασυμβεί, χαιρετίζοντας το ενωτικό της πνεύμα.
«Έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια να απαξιωθεί το έργο της Δημοτικής Αρχής. Με προβληματίζει η μονομέρεια των αποφάσεων, που επιζητεί όχι συνεργασία αλλά υποτέλεια.
Είμαστε περήφανοι για το μνημειακό μας πλούτο και καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για την ανάδειξή του. Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να το υπερασπιστούμε αυτό.»
Αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο αναδείχτηκε και προβλήθηκε η πολιτιστική κληρονομιά στη θητεία της ως Δημάρχου, μίλησε όχι μόνο για το έργο της Δημοτικής Αρχής αλλά και για την άψογη συνεργασία της με την προηγούμενη Τοπική Εφορεία.
«Τι θέλουν επιπλέον να κάνουμε τώρα; Τι παραλείψαμε; Το σχέδιο που κάναμε τότε ήταν πλήρες με πρωταγωνιστή το Δήμο, για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ιστορικού Κέντρου.
Όταν ανέλαβε η νυν Προϊσταμένη, έσπασε η συνεργασία και το επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου τινάχτηκε στον αέρα.»
Επιμένοντας σε λεπτομερή καταγραφή όσων σχεδιάστηκαν αλλά και όσων παρέμειναν εκκρεμή και ανατρέποντας το λεχθέν ότι η Βέροια υπονομεύει τη Βεργίνα, παραθέτοντας στοιχεία για το πώς και πόσο το θέμα της Βεργίνας υποστηρίχτηκε από τη Δημοτική Αρχή, κατέληξε λέγοντας: «Είναι απαράδεκτο να καταδικάζεται η πόλη!»
Ακολούθησαν ερωτήσεις και κάποιες τοποθετήσεις, οι οποίες φώτισαν καλύτερα το θέμα, που χαρακτηρίστηκε απ’ όλους τους Δημάρχους πολιτικό, και το οποίο επιζητεί άμεση αντιμετώπιση.