Τον “Διπλό Ευαγγελισμό” της 25ης Μαρτίου γιόρτασε η Ιερά Μητρόπολις στη Βέροια
Δήμητρα Σμυρνή
Με πλήθος κόσμου, που κατέκλυσε το Παύλειο Πνευματικό Κέντρο, γιόρτασε χθες 24/3/’16, η Μητρόπολη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας τη διπλή , τη Θρησκευτική και Εθνική, Επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Με παρόντες το Στρατηγό και το Δήμαρχο Βέροιας, η εκδήλωσε ξεκίνησε με το πρώτο μέρος της να είναι αφιερωμένο σε ομιλία σχετική με το ρόλο της Εκκλησίας στους Εθνικούς Αγώνες και το δεύτερο σε τραγούδια σχετικά με τη διπλή γιορτή.
Ο Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Φάκας προλογίζοντας μίλησε για τους δύσκολους καιρούς που διανύει ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία, καθώς κινδυνεύει να αλλοτριωθεί, όπως είπε, η ταυτότητά του. «Ο ελληνορθόδοξος κόσμος καλείται, λοιπόν, να διεκδικήσει την ταυτότητά του και την ελευθερία του. Γράφουμε θρησκευτική και εθνική Ιστορία» κατέληξε.
Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων συνέδεσε την έννοια της ελευθερίας με την πίστη λέγοντας: «Υπήρξε κανείς από τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης που δεν αγωνίστηκε για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία;»
Ο ομιλητής της βραδιάς Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κουράκλης Στρατιωτικός Ιερέας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανέπτυξε το θέμα «Η παρουσία και το έργο των στρατιωτικών ιερέων στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 –‘13» αιτιολογώντας την επιλογή της ιστορικής περιόδου με τα παρακάτω επιχειρήματα : α) γιατί ο ρόλος της εκκλησίας στα γεγονότα του ’21 είναι γνωστός και β) γιατί στην περιοχή μας το ’12 –’13 ισοδυναμεί με το ’21.
Στην ουσία το θέμα του ομιλητή ήταν ο ρόλος της Εκκλησίας γενικά στους Εθνικούς Αγώνες.
Αναφερόμενος μέσα από προσωπικές μαρτυρίες στο ρόλο φωτισμένων στρατιωτικών ιερέων, που εμψύχωναν τις Ελληνικές Μεραρχίες των Βαλκανικών Πολέμων όχι μόνο πριν από τη μάχη, αλλά και κατά τη διάρκειά της, ορμώντας μπροστά με υψωμένο το σταυρό, έδωσε πλήθος παραδειγμάτων με τη βοήθεια γραπτών ντοκουμέντων και φωτογραφιών.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως ξεκίνησε με θρησκευτικούς ύμνους, για ν’ αγκαλιάσει μια πλατιά γκάμα τραγουδιών, που έφταναν μέχρι το «Άξιον Εστί» του Ελύτη και του Θεοδωράκη. Τους χορωδούς συνόδεψε πιάνο, μπουζούκι και βιολί με διεύθυνση της χορωδίας από τον Γιώργο Ορδουλίδη.
Η παιδική χορωδία που ακολούθησε, αποτελούμενη από τη Σχολική Χορωδία, τη Χορωδία της Μητροπόλεως και τη Χορωδία των Αιγών, συγκίνησε με την αθωότητα των παιδικών προσώπων αλλά και με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που ακολουθούσαν οι μικροί χορωδοί τη δασκάλα τους , Ελένη Αναγνώστου, που τα διηύθυνε με το πιάνο της, έχοντας μια μοναδική επικοινωνία μαζί τους και πετυχαίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Η βραδιά έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο, που καθώς έσμιξε τις παιδικές αθώες φωνές με τη φωνή του Μητροπολίτη, που δέσποζε επιβλητική και συγκινημένη μέσα στο χώρο, δημιούργησε ιδιαίτερα συναισθήματα…