“Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους” εισηγήθηκαν δεκάδες ΜΚΟ από όλη την Ευρώπη
Τι δήλωσε στη «ΦΑΡΕΤΡΑ» ο ΩΡΛ Κώστας Αλεξόπουλος – Εκπρόσωπος της «Praksis»
Κωστής Χαλάτσης
Την άσκηση πιέσεων προς τις Κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε. όπως και των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, για μια δικαιότερη κοινωνικά πολιτική στο χώρο της ευρωπαϊκής υγείας, πραγματευτήκαν σε πρόσφατη συνάντησή τους δεκάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που διεξήχθη στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο σχετικής διημερίδας, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία Ευρωβουλευτών και μεταξύ αυτών πρωτίστως του ευρωβουλευτή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Κώστα Χρυσόγονου.
Στον πυρήνα της θεματολογίας της διημερίδας, η εφαρμογή μιας άλλης κοινωνικής πολιτικής, ώστε να μειωθεί ριζικά η τιμή του φαρμάκου, που θα το καταστήσει κοινωνικό – δημόσιο αγαθό, ώστε να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες της Ευρώπης εύκολη πρόσβαση σε νέες κυρίως θεραπείες, (λοιμωδών ως επί το πλείστον νοσημάτων) που δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Κ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ
Για το θέμα, στη «ΦΑΡΕΤΡΑ» μίλησε αναλυτικά ο Χειρουργός – ΩΡΛ Κώστας Αλεξόπουλος, που συμμετείχε στη διημερίδα, ως εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Praksis», με την ιδιότητα του Υπευθύνου του Ιατρικού Τμήματος Θεσσαλονίκης της Οργάνωσης, στην οποία εργάζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πέρα από το ιδιωτικό του Ιατρείο στη Βέροια.
«Στις Βρυξέλλες πήγαμε πολλές ΜΚΟ από όλη την Ευρώπη, όπως και η «Κοινωνία των Πολιτών» και συγκεκριμένα από την Ελλάδα η “Praksis” και οι «Γιατροί του Κόσμου», έπειτα από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή Κ. Χρυσόγονου, ώστε να ασκηθούν πιέσεις, ένα μέτρο που ονομάζεται στην ευρωπαϊκή γλώσσα «Advocacy», προς τις Κυβερνήσεις αλλά και τις φαρμακευτικές εταιρίες, για να πέσουν οι τιμές στα φάρμακα, όσον αφορά τις καινούργιες θεραπείες και ειδικότερα όσον αφορά τη θεραπεία ασθενειών όπως ΗCV (Ηπατίτιδα C) ΗΙV (AIDS), αλλά και για κάποιες μορφές καρκίνων, όπως του πνεύμονα, θεραπείες που κοστίζουν ογκώδη ποσά, χιλιάδων ευρώ και ως γνωστόν δεν καλύπτονται από τα ταμεία των πολιτών.
Συγκεκριμένα για την Ηπατίτιδα C, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που τέθηκε, η νέα θεραπεία κοστίζει στη Γαλλία 100.000 ευρώ, που βέβαια δεν δικαιολογεί κανένα ταμείο, οπότε το πρόβλημα δεν είναι μόνο στις νότιες χώρες στις … «φτωχές», όπως φανταζόμαστε αλλά και στις βόρειες, αφού δεν μπορεί η πλειονότητα των πολιτών να σηκώσει ένα τέτοιο κόστος γενικότερα…», ανέφερε ο κ. Αλεξόπουλος, σημειώνοντας ότι το κέρδος από τη διοργάνωση μιας τέτοιας διημερίδας είναι ότι
αφενός άρχισε επιτέλους να γίνεται στα σοβαρά λόγος για την ανάγκη μετατροπής του φαρμάκου σε δημόσιο αγαθό, κάτι αυτονόητο και αφετέρου, ότι εφόσον αρχίσει το Advocacy να πιέζει για κοινωνικές πολιτικές τον «πλούσιο» ευρωπαϊκό Βορρά, τότε έχει μεγαλύτερες ελπίδες να τις καρπωθεί και ο «φτωχότερος» νότος, άρα και η Ελλάδα.
ΜΚΟ – ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Με αφορμή τα όσα μας είπε ο κ. Αλεξόπουλος για τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή διημερίδα, μας μίλησε ειδικότερα και για το ρόλο της “Praksis”, στην οποία ο ίδιος δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
«…Η “Praksis” ασχολείται με παροχή ιατρικών υπηρεσιών, σε ανασφάλιστους, σε ανθρώπους που είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι, για οποιοδήποτε λόγο, μετανάστες, θύματα σωματεμπορίας, ναρκομανείς νυν ή πρώην, ανθρώπους που δεν έχουν για κάποιο λόγο, πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Λειτουργούν δύο Ιατρεία στη Θεσσαλονίκη που παρέχουν δωρεάν ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη, το ένα στην Αγ. Δημητρίου & Αρκαδιουπόλεως και το άλλο Λέοντος Σοφού & Εγνατίας. Στο πρώτο εργάζονται και κοινωνικοί λειτουργοί που βοηθούν και στη γραφειοκρατική παράκαμψη περιπτώσεων ασθενών που δικαιούνται ασφάλιση στην Πρόνοια και δεν ξέρουν πώς να την αποκτήσουν.
Στο κατάστημα της Λέοντος Σοφού συστεγάζεται και η ΜΚΟ «Άρσις» που παρέχει νομική υποστήριξη σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα κοινωνικά και κυρίως από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Βάση της συνολικής λοιπόν λειτουργίας μας είναι η ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών με γνώμονα την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά…», είπε συγκεκριμένα ο κ. Αλεξόπουλος.
Για τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στην “Praksis”δε χρειάζεται ραντεβού, ενώ για τις νομικές χρειάζεται, το οποίο μπορεί κανείς να κλείσει μέσω τηλεφώνου (2310 556145)
Δείτε επίσης:
http://www.praksis.gr/el