Γερμανικό φακέλωμα των δήμων
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Ενα ερωτηματολόγιο που στάλθηκε στους νέους δημάρχους και με το οποίο ζητούνται πλήρη στοιχεία
για τους κατοίκους, τον δήμο, αλλά και τις υποδομές και την περιουσία του, γεννά μεγάλες απορίες.
Πολλαπλές και σοβαρές απορίες, τόσο γύρω από το περιεχόμενό του όσο και ως προς τη στόχευσή του, εγείρει το ερωτηματολόγιο που εστάλη σε νέες διοικήσεις δήμων και περιφερειών από την «Ελληνογερμανική Συμμαχία». Το 8σέλιδο έντυπο ζητά… ονόματα και διευθύνσεις. Μια λεπτομερή απογραφή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τις υποδομές τους έως και τα πληθυσμιακά τους χαρακτηριστικά. Οι πρώτες αντιδράσεις είναι ήδη έντονες. Το πρώτο δισέλιδο εστιάζει στην «ταυτοποίηση» των δήμων: Εάν ο δήμος είναι αγροτικός, τουριστικός, ορεινός κ.λπ. Τα πλεονεκτήματα της περιοχής και στη συνέχεια το είδος των συλλόγων που υπάρχουν, π.χ. πολιτικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί, γεωργικές ή επιχειρηματικές ενώσεις.
Με ποιους συνεργάζεστε;
Επεκτείνεται σε ερωτήματα που αφορούν συνεργασίες με άλλους δήμους, της Ελλάδας και του εξωτερικού, ή εταιρείες και συγκεκριμένα τις σχέσεις συνεργασίας και την κατηγορία των εταίρων.
Η πλήρης «χαρτογράφηση» ζητείται στο επόμενο 6σέλιδο: Το σύνολο των κατοίκων, και μάλιστα κατηγοριοποιημένο σε ηλικιακή κατανομή πραγματικού πληθυσμού, έως και στοιχεία πληθυσμού ΑμεΑ, αστέγων, Ρομά και μεταναστών εκτός Ε.Ε., όπως σημειώνεται. Προφανώς και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις υποδομές του κάθε δήμου στους τομείς των μεταφορών, της εκπαίδευσης, της υγείας, του τουρισμού, της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, του περιβάλλοντος και, βεβαίως, μεταξύ άλλων, της διαχείρισης των απορριμμάτων -ποια είναι τα αστικά, ποια τα ανακυκλώσιμα, τα μπάζα και τα ογκώδη απορρίμματα.
Αλλες ερωτήσεις αναφέρονται στις αναπτυξιακές προοπτικές, όσο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Εν ολίγοις, το έντυπο ζητά στοιχεία που αμφιβάλλουμε εάν διαθέτει με τέτοια λεπτομέρεια το ίδιο το ελληνικό κράτος. Συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο αποτελεί την «ακτινογραφία» ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ποιος ο λόγος της αποστολής του; «Ο κ. Φούχτελ και η παρέα του, που υποστηρίζεται από εγχώριους υποτελείς των δανειστών και των συμφερόντων που εξυπηρετούν, συμπεριφέρονται ως σύγχρονοι κατακτητές της Ελλάδας. Θέλουν να γνωρίζουν λεπτομερώς ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε δήμου και περιφέρειας, ποιες είναι οι υποδομές που διαθέτει και ποια η τοπική κοινωνική κατάσταση, με στόχο να καταστρώσουν το σχέδιο υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας», τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, φέρνοντας το έντυπο στην επιφάνεια.
Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «απροκάλυπτη επιχείρηση υφαρπαγής στοιχείων σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των περιφερειών και των δήμων και όχι μόνο». Υπενθυμίζεται ότι ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ (διορισμένος από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ως εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης), έχει αναφερθεί πολλές φορές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη επικοινωνίας του γραφείου του «Ελληνογερμανικού Δικτύου “Περιφέρειες, Δήμοι, Ανθρωποι”» στη Θεσσαλονίκη, Γκαμπριέλα Σάινερ, το ερωτηματολόγιο αποσκοπεί στην καταγραφή στοιχείων γύρω από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες όσων δήμων ενδιαφέρονται για μια συνεργασία με έναν γερμανικό δήμο, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συμμαχίας.
Καθώς βρισκόταν σε πύλη αεροδρομίου, η συνομιλία μας ήταν σύντομη και περιορίστηκε στην παραπάνω περιγραφή. Σφοδρή ήταν και η αντίδραση από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Υπάρχουν και όρια! Δεν πουλάμε, κύριοι…», ήταν ο τίτλος της ανακοίνωσης του Κώστα Πουλάκη, υπεύθυνου για την Αυτοδιοίκηση στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Τη στιγμή που ο εντεταλμένος της κ. Μέρκελ αναζητά, και μάλιστα με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, νέους επικερδείς χώρους για “μπίζνες” για τα γερμανικά συμφέροντα, αναρωτιέται κανείς τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε, καλώντας τον υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει: «Πότε και με ποιο δικαίωμα εκχώρησε στον κ. Φούχτελ την αρμοδιότητα να παρακολουθεί τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές των ελληνικών δήμων και περιφερειών;» Συνδικαλιστικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι το ερωτηματολόγιο εστάλη στην πλειονότητα των καλλικρατικών δήμων. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με δημάρχους που στηρίχθηκαν από τη ριζοσπαστική Αριστερά και οι οποίοι είπαν ότι δεν έχουν λάβει το έντυπο, υπενθυμίζοντας ότι έχουν καταγγείλει την «προσπάθεια προώθησης μεγάλων ιδιωτικών γερμανικών συμφερόντων, που καλύπτονταν πίσω από φιέστες δήθεν ελληνογερμανικής φιλίας».
Δεν το έλαβαν
Δήμαρχοι προερχόμενοι από πιο συντηρητικούς πολιτικούς χώρους δήλωσαν ότι ούτε οι ίδιοι έχουν λάβει το 8σέλιδο και πρόσθεσαν ότι αδιαφορούν για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας ή υποστήριξης μέσω της ελληνογερμανικής συνέλευσης.
Μέχρι στιγμής, συνεργασίες με γερμανικούς δήμους έχουν συνάψει κυρίως δήμοι της Β. Ελλάδας, στην πλειονότητά τους μικροί σε μέγεθος, ευελπιστώντας, μέσω αδελφοποιήσεων, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την προώθηση τοπικών τους προϊόντων, καθώς και στη δημιουργία τουριστικών και εμπορικών σχέσεων.
Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει ότι «προειδοποιεί τους αιρετούς ότι έχουν γνώση οι… φύλακες και καλό είναι να είναι προσεκτικοί στο χειρισμό τέτοιου είδους ερωτηματολογίων που εμφανίζονται ως πρωτοβουλίες θετικές προς όφελος της… κοινωνίας. Κάθε άλλο παρά σε αυτό αποσκοπούν», συμπληρώνει.
Πηγή: http://www.efsyn.gr