Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και ο «Ύμνος Πόλης Βέροιας» του Γιώργου Καλογήρου / γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης
Φωτογραφία: αρχείο faretra.info
Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρα Μουσικής, πέραν των ποικίλων μουσικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στα πλαίσια της διοργάνωσης «Εύηχη Πόλη», αποκτά ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο για την πόλη της Βέροιας, καθώς συνδέεται με την κυκλοφορία της μουσικής δημιουργίας «Ύμνος Πόλης Βέροιας» σε μουσική, στίχους, ενορχήστρωση και εκτέλεση του αγαπημένου Βεροιώτη μουσικοσυνθέτη Γιώργου Καλογήρου, που δεν σταματά να μας ταξιδεύει σε μαγικούς προορισμούς με την καλλιτεχνική και κοινωνική του προσφορά.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ, του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου του Παρισιού.
Η Γιορτή της Μουσικής, από το 1985, αναπτύχθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα και η Αθήνα ως θεσμικά εναρκτήρια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία η Γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας.
Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι ένα ευρωπαϊκό γεγονός, που εορτάζεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο σε 22 χώρες της Ευρώπης.
Αποτελεί δε προνόμιο για την πόλη της Βέροιας το γεγονός ότι η κυκλοφορία του «Ύμνου» της, συμπίπτει με την Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής.
Ο «Ύμνος Πόλης Βέροιας» του Γιώργου Καλογήρου εμπεριέχεται σε ένα καλαίσθητο CD, το οποίο σαν ένα απρόσμενο και ανεκτίμητο καλοκαιριάτικο δώρο προσφέρεται από τον συνθέτη στην γενέτειρα πόλη του και στους φίλους του.
Το εξώφυλλο του CD κοσμείται από μια ιδιαίτερη σημειολογική σύνθεση που παραπέμπει ευθέως στις παραδόσεις της Βέροιας.
Βασικό στοιχείο της σύνθεσης του εξωφύλλου αποτελεί το περίγραμμα της γνωστής γλυπτικής δημιουργίας «Κόρη της Βέροιας» που παραπέμπει στην εικαστική ταυτότητα της πόλης.
Η «Κόρη» συνοδεύεται από ένα ανοικτό βιβλίο ή τετράδιο παρτιτούρας που επισημαίνει την πνευματική κουλτούρα του τόπου και την μουσική του παράδοση με χαρακτηριστικό της εκπρόσωπο, τον ίδιο τον Γιώργο Καλογήρου.
Επί πλέον στη σύνθεση του εξωφύλλου η «Κόρη» φέρεται να κρατεί ένα ανθισμένο κλαδί ροδακινιάς, που αποτελεί άμεση αναφορά στον κάμπο της Βέροιας, που την εποχή της ανθοφορίας γίνεται παγκοσμίως γνωστός, για το ροζ χρώμα που κυριαρχεί από άκρη σε άκρη.
Αυτό το χαρακτηριστικό ροζ αξιοποιείται και ως περίγραμμα της καλλιτεχνικής σύνθεσης και των τίτλων του CD.
Τον σχεδιασμό και την εκτύπωση του εξωφύλλου υπογράφει ο Βαγγέλης Οικονόμου του τυπογραφείου «Κλίμαξ»
Στην εκτέλεση του μουσικού έργου συμμετέχουν φωνητικά οι Μέρκος Κούτρας, Φωτεινή Γεωργουδάκη, Κική Καλαϊτζίδου και Χάρης Ανανιάδης, με την διδασκαλία του Πέτρου Ρίστα, ενώ με την διαδικασία της μίξης- mastering ασχολήθηκε ο Ευγένιος Βαρακλής.
Ο Συνθέτης Γιώργος Ι. Καλογήρου γεννήθηκε στη Βέροια της Μακεδονίας και τελειώνοντας το εξατάξιο Γυμνάσιο σπούδασε πιάνο και θεωρητικά της μουσικής.
Ίδρυσε την τοπική εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ την οποία και διηύθυνε επί 25 χρόνια.
Υπηρέτησε στο Δήμο της Βέροιας, ως διευθυντικό στέλεχος, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
Για την πολιτιστική και κοινωνική δράση και προσφορά του τιμήθηκε από πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Με την μουσική και κυρίως με την σύνθεση ασχολείται από μικρό παιδί.
Έχει πλούσια δισκογραφική παραγωγή. Μουσικά έργα του καθώς και τραγούδια του παρουσιάστηκαν, από το 1965 μέχρι και σήμερα, σε συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, με μεγάλες ορχήστρες και με την συνεργασία γνωστών μαέστρων όπως ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Τάκης Αθηναίος, ο Μενέλαος Σπάθης και άλλοι.
Τραγούδια του συνθέτη Γιώργου Ι. Καλογήρου ερμήνευσαν οι: Γιάννης Πάριος, Μαρία Δημητριάδη, Ζωίτσα Κουρούκλη, Σούλα Μπιρμπίλη, Τέρης Χρυσός, Πόπη Αστεριάδη, Τάμυ, Πέτρος Μήλας, Λόλα Τσακίρη, ‘Αντζελα Ζήλια, Ελένη Πέτα, Βαγγέλης Μπόντας, Τρίο Βέροια, Ελένη Αναγνώστου και πολλοί άλλοι τραγουδιστές.
Έγραψε μουσική για θεατρικά έργα επαγγελματικών θιάσων.
Στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης συμμετείχε τρεις χρονιές ως συνθέτης, με ισάριθμα τραγούδια σε στίχους του επίσης γνωστού Βεροιώτη Μιχάλη Μαρμαρά.
Στους αποδέκτες του CD με τον τίτλο «Ύμνος Πόλης Βέροιας», ο συνθέτης Γιώργος Καλογήρου αναφέρει τα ακόλουθα:
«Πρόσφατα έγραψα τον ΥΜΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ (στίχους και μουσική) θεωρώντας ότι αυτή η πόλη, ακολουθούμενη από λαμπρότατο μακρύ παρελθόν και έχοντας μπροστά της βάσιμα αισιόδοξο μέλλον, δικαιούται και αξίζει να αποκτήσει και τον δικό της Ύμνο.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ιδέα που έγινε πράξη, δεδομένου ότι ερευνώντας επίμονα διάφορες πηγές, δεν βρήκα άλλη πόλη στη Χώρα μας που να έχει τον Ύμνο της.»
Αυτές οι επισημάνσεις του Βεροιώτη συνθέτη Γιώργου Καλογήρου, ας αποτελέσουν έμπνευση και κίνητρο για κάθε αρμόδιο, ώστε ο «Ύμνος Πόλης Βέροιας» να ανακηρυχθεί επισήμως Ύμνος της πόλης.
Να είναι πάντα καλά ο δικός μας Γιώργος, να μας προσφέρει πλούσιους τους αγλαούς καρπούς της έμπνευσης και δημιουργίας του και να μας ταξιδεύει σε αιθέριες διαδρομές, με την καλλιτεχνική και κοινωνική του προσφορά.
——–
ΥΜΝΟΣ ΠΟΛΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
Στίχοι – Μουσική : Γιώργος Ι. Καλογήρου
Κάτω απ’ τις κορφές του Βέρμιου,χιλιοστολισμένη,
χρόνια στέκεις ηλιοφώτιστη, πάντα γελαστή.
Δεν σε φόβισαν οι βάρβαροι, μέσα στους αιώνες,
κι αν σε σκλάβωσαν δεν λύγισες ούτε και για μια στιγμή.
Βέροια, Βέροια, Θεογεννημένη.
Βέροια, Βέροια, πόλη λατρεμένη.
Στην ιστορική σου διαδρομή, μέσα στους αιώνες,
γέννησες μορφές που σκόρπισαν φως μ’ απλοχεριά.
Ο Θεός σε χρυσοδώρισε, ομορφιά και χάρη,
κι ο Τριπόταμος σου χάρισε των νερών του τη δροσιά.
Βέροια, Βέροια, Θεογεννημένη.
Βέροια, Βέροια, πόλη λατρεμένη.
———