Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Πόπης Φιρτινίδου “Τηρούμενες αναλογίες” / Μια γραφή που συμπαρασύρει τον αναγνώστη
Στο καφέ “Εκτός Χάρτη” παρουσιάστηκε το 4ο βιβλίο της Πόπης Φιρτινίδου με τίτλο “Τηρούμενες αναλογίες” από τις “εκδόσεις των συναδέλφων”, με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Ανθολόγιο.
Ένα βιβλίο που χαρτογραφεί τον εσωτερικό κόσμο των αδύναμων ανθρώπων, που η ζωή τους περιθωριοποίησε.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Χρήστος Σκούπρας, φιλόλογος, διδάκτορας Παιδαγωγικής, ο Γιώργος Τσαλέρας, γιατρός, νευρολόγος και η Σοφία Τσιάμη, φιλόλογος και συγγραφέας. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν η Ελένη Αμανατίδου, νομικός και ο Κωστής Γκαλίτσιος, εκπαιδευτικός. Συντόνισε η μουσικός Ελένη Αναγνώστου.
Η βραδιά ξεκίνησε με πολύ κόσμο και με ανθρώπους που αγαπούν τη συγγραφέα και με τις δυο της ιδιότητες, αυτήν της μουσικού, (και πάρα πολλοί ήταν αυτοί που ήταν δεμένοι μαζί της μ’ αυτό το νήμα επικοινωνίας, αφού υπήρξε ή είναι δασκάλα τους στο πιάνο ή δασκάλα των παιδιών τους ή το καλύτερο ακριβοί φίλοι), και άλλοι που ξέρουν και το άλλο της πρόσωπο, αυτό της συγγραφέως, που με συστολή πάντα η ίδια το απαρνιέται ως τίτλο.
Το βιβλίο της συγκινεί και συγκίνησε και με τον τρόπο που παρουσιάστηκε απόψε. Χωρίς επιτήδευση, χωρίς υπερβολές, με μια αλήθεια και μια βαθιά επικοινωνία ανάμεσα σε παρουσιαστές και κοινό.
Η παρουσία της Ελένης Αναγνώστου ως συντονίστριας ήταν μια γέφυρα αυθόρμητης και ζεστής επικοινωνίας με το κοινό, που προετοίμασε την ατμόσφαιρα.
Ο Χρήστος Σκούπρας με την επιστημονική του σκευή εισέδυσε στον κόσμο των ηρώων του βιβλίου, μιλώντας για το υφάδι της γραφής της Φιρτινίδου, που δένει τις πληγές και τα τραύματά τους.
Ανατέμνοντας τον πυρήνα των διηγημάτων, (προσανατολίζοντας έτσι το ακροατήριο), πέρασε στον τρόπο γραφής, που είναι ιδιαίτερος.
Η συγγραφέας ξέρει να περνά από το μικρό στο μεγάλο, με τρόπο που να προκαλεί αντιδράσεις στο θεατή, άλλοτε καταγράφοντας αναλογίες ανάμεσα στις ζωές κι άλλοτε αγγίζοντας πρόσφυγες και άστεγους, μπαίνοντας βαθιά στον κόσμο τους.
Άλλοτε με τρυφερότητα και παρηγορητική διάθεση κι άλλοτε με εκρήξεις και ένταση, οι ιστορίες της Πόπης Φιρτινίδου καταθέτουν μια σοβαρή συγγραφική άποψη.
Ο Γιώργος Τσαλέρας με λόγο ιδιαίτερα εύστοχο, με τη ματιά του γιατρού από τη μια και του ευαίσθητου και επαρκή αναγνώστη από την άλλη, χαρακτήρισε τα διηγήματα μια χαρτογράφηση των εσωτερικών δυνάμεων που συγκροτούν τον κόσμο των ηρώων.
Ιδιαίτερα επέμεινε στην σοβαρή μελέτη της πάθησης του ηλικιωμένου ήρωα από τη συγγραφέα, που φωτίζει πειστικά και την ψυχολογική διαδρομή του, κάτι που συμβαίνει και στην περίπτωση του σύνδρομου στέρησης, στο οποίο είναι αιχμάλωτος άλλος, νεαρός αυτήν τη φορά ήρωάς της.
Η συγγραφέας εμφιλοχωρεί στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων της, που υποφέρουν, που είναι γεμάτοι χαίνουσες πληγές, συμπαρασύροντας με τη γραφή της τον αναγνώστη με την μοναδική της ενσυναίσθηση και το μεγαλείο ψυχής, που διακρίνει τη γραφή της.
Η Σοφία Τσιάμη επισημαίνοντας την μαεστρία της Φιρτινίδου να αποδίδει με δραματικότητα τον κόσμο των μεγάλων ανθρώπων που γερνούν και χάνουν πράγματα δεδομένα, που τους έκαναν να εντάσσονται στο κοινωνικό σύνολο, έδωσε με εύστοχες παρατηρήσεις σημεία τέτοιας καταγραφής, επιμένοντας σε δύο από τα διηγήματα, όπου αναδεικνύονται ανάγλυφα.
Ο λόγος της καίριος έδωσε την απομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, που συνοδεύουν τα γηρατειά, στηρίζοντας τις παρατηρήσεις της σε αποσπάσματα που τα κατέγραφαν.
Πλάι στους τρεις παρουσιαστές οι φωνές του Κωστή Γκαλίτσιου και της Ελένης Αμανατίδου απέδωσαν με ευαισθησία κομμάτια από το βιβλίο φέρνοντάς το σε άμεση πια επαφή με το κοινό.
Ο επίλογος που έγινε από την Ελένη Αναγνώστου με λόγια βαθιάς εκτίμησης και αγάπης για τη συγγραφέα, που ντύθηκαν μουσικά και με το τραγούδι “Άνθρωποι μονάχοι”, τραγούδι που το απέδωσε η ίδια με τη γνωστή αισθαντικότητά της, ήταν ένας επίλογος που ταίριαζε σε μια τέτοια βραδιά.
Συγκινημένη η συγγραφέας ευχαρίστησε τις εκδόσεις, αυτούς που παρουσίασαν το βιβλίο της και με τη γνωστή της συστολή είπε: “Δεν ξέρω αν είναι ένα καλό βιβλίο, είναι όμως τίμιο”.
Βραδιά όμορφη, που την αναδείκνυε και ο ιδιαίτερος χώρος του καφέ “Εκτός Χάρτη”.
Φωτογραφίες: faretra.info
………………….
Για το βιβλίο η faretra έγραψε στις 5 Δεκεμβρίου, μόλις κυκλοφόρησε:
……………………………………………