Βέροια Βιβλίο Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το βιβλίο του Παύλου Πυρινού, για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Το απόγευμα της Τετάρτης, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων  της Βιβλιοθήκης 

Ο πολυσήμαντος και λειτουργικός ρόλος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, ως φορέα καλλιέργειας της παιδείας του λαού αλλά και ανάπτυξης της πόλης της Βέροιας, όπως αποτυπώνεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Παύλου Πυρινού, με τίτλο «Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (1953-1987). Μία πρώτη προσέγγιση. Η προσφορά της στην πολιτιστική και πνευματική Ανάπτυξη της Βέροιας»,  παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων  της Βιβλιοθήκης, το απόγευμα της Τετάρτης  29 Νοεμβρίου 2023, με την υποστήριξη του ομώνυμου φορέα και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Future Library.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Γιάννης Καισαρίδης, συγγραφέας, ο Νίκος Ουσουλτζόγλου, Γυμνασιάρχης,  ο Γιάννης Τροχόπουλος, πρ. διευθυντής Δ.Κ.Β.Βεροίας,  και ο ίδιος συγγραφέας.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιάννης Καισαρίδης, αφού έπλεξε το εγκώμιο του Παύλου Πυρινού για τη σπουδαία του παρακαταθήκη ως ενεργού πολίτη και προσώπου αναφοράς της τοπικής μας κοινωνίας, αναφέρθηκε εν γένει στο θεσμό των βιβλιοθηκών, αλλά και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας ειδικότερα.

«…Θυμάμαι τη βιβλιοθήκη δίπλα στο ΠΑΛΛΑΣ, όπου βλέπω ένα 20χρονο αγόρι να διαβάζει το Άξιον Εστί, λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της μεγάλης διάκρισης του Οδυσσέα Ελύτη, με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Θυμάμαι τη βιβλιοθήκη επί της οδού Ιεραρχών, όπου βλέπω το 35χρονο πλέον αγόρι να σκύβει με σεβασμό μπροστά στον ψυχοραγούντα πλέον μεγάλο Θανάση Παπαζώτο .

Θυμάμαι, θυμάμαι, θυμάμαι… ποιητές, ποιήτριες και πεζογράφους και νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη για αυτό το αγαθό που απλόχερα προσέφερε και προσφέρει με ξεχωριστό τρόπο η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, την οποία τιμούμε απόψε με αφορμή το σημαντικότατο βιβλίο του κ. Πυρινού και βαθιά συγκινημένος θέλω να πω σε όλους πως ό,τι ορίζεται υπό τη σκέψη του όρου Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, αξίζει ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ…», είπε μεταξύ άλλων.

Ο  εκπαιδευτικός – Γυμνασιάρχης και πρώην Πρόσκοπος Νίκος Ουσουλτζόγλου, (ο οποίος εμφανίστηκε με τη στολή του προσκόπου), με τη σειρά του αναφέρθηκε στην πολυχαρισματική προσωπικότητα του Παύλου Πυρινού, αναφορικά με τη σπουδαιότητα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης και της σύνδεσής της με το βιβλίο του.  Εστίασε δε, ιδιαίτερα στη θητεία του συγγραφέα  στον προσκοπισμό ως ιδρυτικό του στέλεχος σε τοπικό επίπεδο και υπενθύμισε κάποιες από τις πιο φωτεινές στιγμές – σταθμούς της πορείας του κοινωνικού του έργου.

Μεταξύ αυτών,  τη θητεία του ως Διευθυντή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (για πολλά χρόνια αμισθί). Ως Τοπικού Εφόρου Προσκόπων Βέροιας και Πρόεδρου της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Βέροιας. Ως Πρόεδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Περιφερειακό Τμήμα Βέροιας). Ως Διευθυντή των συσσιτίων και αρχηγού κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας κοκ.

«Η βιβλιοθήκη γιορτάζοντας τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της, μας προσκαλεί μέσα από το βιβλίο του Παύλου Πυρινού, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να φτιάξουμε το μέλλον των παιδιών μας», σημείωσε στη συνέχεια ο πρώην διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βεροίας, Γιάννης Τροχόπουλος, που επί των ημερών του ο φορέας απέσπασε το τεράστιας σημασίας βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» (Access to Learning Award – ATLA), από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, μίλησε για τη καθοριστική συμβολή του κ. Πυρινού στη διαμόρφωση της Βιβλιοθήκης, ως εστίας παραγωγής αλλά και διαφύλαξης της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού.

Μιας Βιβλιοθήκης που, παρόλο που διένυσε μια μοναχική και περιπετειώδη πολυετή πορεία, χωρίς χρηματοδοτήσεις, χωρίς ωστόσο και να ξεστρατίσει από το στόχο της,  που ήταν πάντα να προσφέρει ό,τι πιο σύγχρονο και καλύτερο υπάρχει στον κόσμο, ώστε να διεκδικήσει θέση μεταξύ των καλύτερων βιβλιοθηκών στον κόσμο, τον πέτυχε και σήμερα γιορτάζει δικαιωματικά τα 70 χρόνια επιτυχίας της, έχοντας περάσει επάξια στην επόμενη φάση της ψηφιακής εποχής. Μια εποχή την οποία ήδη κατακτά με το ψηφιακό αποθετήριο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και όχι μόνο, όπως χαρακτηριστικά είπε, και προέτρεψε για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυσή του με αρχειακό υλικό δημόσιου ενδιαφέροντος (φωτογραφίες, στολές, χάρτες κοκ), ώστε να μπορεί να εγγυηθεί ως φορέας το σήμερα αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών.

«Θεωρώ απαραίτητο και πολύ σημαντικό, όλοι οι τοπικοί συγγραφείς, να δωρίσουν τα αρχεία τους, τα χειρόγραφά τους, οτιδήποτε πολύτιμο έχουν για την ανάδειξη της ιστορίας αυτού του τόπου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τροχόπουλος.

Τελευταίος το λόγο πήρε ο 88χρονος και εξαιρετικά δραστήριος, κοινωνικά και πνευματικά,  συμπολίτης μας Παύλος Πυρινος.  «Η τιμή του τιμωμένου επιστρέφει στον τιμήσαντα» είπε ο κ. Πυρινός, ως ο τιμώμενος της βραδιάς και ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές αλλά και το πολυπληθές, επίλεκτο κοινό, όπως το χαρακτήρισε,  που τον τίμησε με την παρουσία του και μεταξύ αυτών,  τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα και τον Δήμαρχο Βέροιας Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη.

Ακολούθως ο  συγγραφέας του βιβλίου κ. Πυρινός αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας από το 1953 μέχρι σήμερα, ως θεματοφύλακας της τοπικής ιστορίας, της παράδοσης και του Πολιτισμού. Ειδική αναφορά έκανε στην ίδρυση και τον ιδρυτή της Βιβλιοθήκης  τον τότε Δήμαρχο Αναστάσιο Καρατζόγλου, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο, όχι μόνο ως ιδρυτή αλλά και ως ευεργέτη της κοινωνίας της Βέροιας, με το ανάστημα του πρώτου πολίτη της. Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα εν ζωή παιδιά του Δημοσθένης και Λιλίκα Καρατζόγλου, στους οποίους απένειμε  ο κ. Πυρινός τιμητικά ενθύμια.

Ιδιαίτερη μνεία ως προς τον καθοριστικό ρόλο προσώπων ειδικότερα,  που συνέβαλαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο στην Ιστορία της Βιβλιοθήκης έκανε, μεταξύ άλλων, στον Ιστορικό, Πολιτικό, Δικηγόρο και Συγγραφέα Γιώργο Χιονίδη, (τον οποίο εκπροσώπησε δια της παρουσίας της η σύζυγός του,  η οποία και παρέλαβε αντ’ αυτού τιμητική διάκριση από τον νυν Διευθυντή της Βιβλιοθήκης Αντώνη Γκαλίτσιο), στον Γιάννη Τροχόπουλο, επί σειρά ετών διευθυντή της βιβλιοθήκης, την οποία και… «απογείωσε» σύμφωνα με τα λόγια του, καθώς και στο Γεράσιμο Καλλιγά, (που ήταν παρών), με το εκδοτικό του έργο, τον οποίο «φωτογράφισε» ως τοπικό ευεργέτη του πολιτισμού μας.  Δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει και το σημαντικό ρόλο των εργαζομένων της βιβλιοθήκης και ειδικά όσων εκτέλεσαν επί ετών χρέη γραμματειακής υποστήριξης, καταγραφής και αρχειοθέτησης και για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος της εικόνας του βιβλίου του.

Πριν τη λήξη της εκδήλωσης μίλησε και ο Μητροπολίτης Βεροίας,  με εξαιρετικά θερμά και  επαινετικά λόγια για τον επί σειρά ετών συνεργάτη του, όπως τον χαρακτήρισε, Παύλο Πυρινό, τόσο στον Εκκλησιαστικό χώρο με τις εκδηλώσεις των Παυλείων,  όσο και στην κοινή τους συμπόρευση στον Ερυθρό Σταυρό, σε μια περίοδο διεύθυνσης του Περιφερειακού Τμήματος Βέροιας του κ. Πυρινού και Προεδρίας του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονος.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Παύλος Πυρινός γεννήθηκε στο Σοχούμ της Ρωσίας το 1935. Έζησε τα μαθητικά του χρόνια στη Βέροια. Το 1960 πήρε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε στη ΣΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Πήρε Δίπλωμα του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Κλάδος Ιστορικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). Υπηρέτησε επί 35 χρόνια ως καθηγητής σε Γυμνάσια και Λύκεια της Βέροιας. Διετέλεσε Γυμνασιάρχης του 1ου Γυμνασίου Βέροιας και Λυκειάρχης του Πολυκλαδικού Λυκείου Βέροιας. Επίσης διετέλεσε: 1) Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (για πολλά χρόνια αμισθί). 2) Τοπικός Έφορος Προσκόπων Βέροιας και πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Βέροιας. 3) Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Περιφερειακό Τμήμα Βέροιας). 4) Διευθυντής των συσσιτίων και αρχηγός κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας. Συνετέλεσε τα μέγιστα στην ίδρυση βιβλιοθηκών στη Μελίκη, Ριζώματα, Ραχιά και στο συνοικισμό “ΚΥΨΕΛΗ” Βέροιας.  Τιμήθηκε : Με το μετάλλιο τιμής της πόλεως των Βεροιέων σε αναγνωριση των εξαιρετικών υπηρεσιών που πρόσφερε στην πόλη και την τοπική κοινωνία της πόλεως. Με τα μετάλλια Ευδόκιμου υπηρεσίας, Αθανάσιος Λευκαδίτης και Προσκοπικής αξίας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και την Ένωση Παλαιών Προσκόπων. Από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Βεροίας με την ανακήρυξή του ως ευεργέτη και επίτιμου μέλους. Από την Εταιρεία Μελέτης και Πολιτισμού Ημαθίας με την ανακήρυξή του ως επίτιμου μέλους. Από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας με το Χρυσό Σταυρό και τον χρυσό μετάλλιο Α’ τάξεως του Αργυρού Ιωβηλλαίου των «ΠΑΥΛΕΙΩΝ». Από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του περιφερειακού τμήματος Ε.Ε.Ε Βέροιας και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με το οφίκιο του ‘Άρχοντος Διδασκάλου του Ευαγγελίου.Σύζυγός του είναι η Ευφροσύνη Πυρινού – Μπαρμπαργύρη και έχουν δυο γιους, τον Δημήτρη και το Νίκο.

…………………………..

Φωτογραφίες: faretra.info

………………………………………………..

Την παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Πυρινού, που ανέβασε η Φαρέτρα, μπορείτε να τη διαβάσετε παρακάτω:

Βιβλίο: Παύλος Πυρινός “Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας” / Μια σοβαρή καταγραφή της ιστορικής και πνευματικής της πορείας

 

………………………..


banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ