Παιδεία Τοπικά

“Μια εκδήλωση που με βοήθησε να δω τους κινδύνους του Διαδικτύου” του μαθητή Χρήστου Μουρατίδη

Πήραμε από τον δεκατετράχρονο μαθητή του 6ου Γυμνασίου της Βέροιας, Χρήστο Μουρατίδη, το παρακάτω κείμενο, που αποδεικνύει πόσο εκδηλώσεις, όπως αυτή που περιγράφει ο μικρός μαθητής, επηρεάζουν θετικά τα παιδιά.

Το πρωινό της 26ης Νοεμβρίου, η βραβευμένη ομάδα Greece Cyber Crime με τον Υποστράτηγο Εμμανουήλ Σφακιανάκη, υπεύθυνο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, φιλοξενήθηκαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας και παρουσίασαν στα Γυμνάσια της πόλης μια εκπληκτική εκδήλωση, με θέμα την Δίωξη του Διαδικτυακού Εγκλήματος. Ευτυχώς, είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ στην παρουσίαση.

Ο έμπειρος αστυνομικός Εμμανουήλ Σφακιανάκης δεν έκανε μια συνηθισμένη ομιλία, με τα συνηθισμένα κλασσικά παραδείγματα. Αντίθετα, έφερε παραδείγματα που έχει ζήσει ο ίδιος, παραδείγματα που επηρεάζουν τη σκέψη μας και μας βοηθούν να ξεχωρίσουμε το καλό από το κακό.

«Ιδιωτικός χώρος στο Ιντερνέτ δεν υπάρχει» εξήγησε ο έμπειρος αστυνομικός, δίνοντας συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουν οι χρήστες του Διαδικτύου.

Τελειώνοντας, ο υποστράτηγος δέχθηκε κάποιες ερωτήσεις από το κοινό, που ήταν πολύ κατατοπιστικές για όλους μας.

Κύριε Σφακιανάκη, τελικά υπάρχει ασφάλεια στο Διαδίκτυο;

Οι έννοιες είναι πάντα… σχετικές. Απόλυτη ασφάλεια στο Διαδίκτυο δεν υπάρχει. Συνηθίζουμε να λέμε ότι ασφαλής υπολογιστής είναι μόνο ο κλειστός υπολογιστής. Και ισχύει. Ρητά και κατηγορηματικά.

Παρότι το κυβερνο-έγκλημα δεν έχει σύνορα, ποιες είναι οι μορφές του που συναντάτε πιο συχνά στην Ελλάδα;

Κυρίως μας απασχολούν η παιδική πορνογραφία, ο εκφοβισμός μέσα από το Διαδίκτυο, αλλά και οι απάτες, όπως οι υποτιθέμενες “νίκες” σε λοταρίες και ο… προσφορές από απατεώνες.

37e14b292c08e7b82b77fe172e6e787a

Ποιος είναι τελικά ο τρόπος προστασίας μας;

Για να έχει κανείς σχετική προστασία, θα πρέπει -πάνω απ’ όλα- να είναι ενήμερος για το Διαδίκτυο. Τι είναι, πώς δουλεύει, ποια είναι τα όριά του.

Δεν θα πρέπει, για παράδειγμα, να ενθουσιάζεται από “φθηνά και καλά πράγματα”, από ωραίες φάτσες.Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Γι’ αυτό ο τρόπος προστασίας μας είναι η γνώση, να ξέρουμε τους βασικούς κανόνες του Ίντερνετ.

Έρχονται συχνά σε εσάς επώνυμοι, για να καταγγείλουν περιστατικά διασυρμού τους στο Διαδίκτυο;

Πολύ συχνά. Έχουν έρθει άνθρωποι από το χώρο της τηλεόρασης και της πολιτικής αλλά και επιχειρηματίες. Οι υποθέσεις που τους απασχολούν αφορούν συνήθως σε συκοφαντίες στο Διαδίκτυο και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Ο τρόπος με τον οποίο απαντούσε ο ομιλητής δεν ήταν απλά κατανοητός αλλά και γεμάτος από χιούμορ. Έτσι, πιστεύω, παρακολουθώντας μια τέτοια εκδήλωση, βγήκαμε όλοι οι μαθητές κερδισμένοι

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.cybercc.gr/el/

Χρήστος Μουρατίδης, μαθητής της  Β’ τάξης του 6ου  Γυμνασίου Βέροιας

shutterstock

banner-article

Ροη ειδήσεων