Βέροια Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Η Λιάνα Κανέλλη στη Βέροια, εκρηκτική και συναρπαστική, μιλά για το βιβλίο της “Αντιγόνη στη Χάγη”

“Αποδέκτες του βιβλίου είναι όσοι πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν για την ειρήνη μέσα από το δρόμο της αντιπαράθεσης με αυτόν που κυοφορεί και γεννά τον πόλεμο” Λιάνα Κανέλλη

Στη Βέροια απόψε η Λιάνα Κανέλλη, στον Πολυχώρο “Ελιά”, μπροστά σ’ ένα πυκνό ακροατήριο που έδειξε πόσο τη θαυμάζει, μίλησε για το βιβλίο της “Αντιγόνη στη Χάγη”, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Το βιβλίο αποτελεί καταγραφή της κατάθεσής της στο Δικαστήριο της Χάγης πριν από 20 χρόνια, αλλά συνάμα αποτελεί αποκάλυψη των όσων συνέβησαν πριν από το βομβαρδισμό στη Γιουγκοσλαβία, που οδήγησαν στη δίκη Μιλόσεβιτς, με προφητικές προεκτάσεις για όσα  ανάλογα μπορούν να συμβούν στην εποχή μας.

Προλογίζοντας ο Γιάννης Τσεχελίδης, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Ημαθίας του ΚΚΕ, προσέγγισε το περιεχόμενο του βιβλίου συνδέοντάς το με τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης και της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία. 

Αναδεικνύοντας το ρόλο του ΚΚΕ την εποχή εκείνη με την αντίσταση που πρόβαλε, όσο μπορούσε, (Θεσσαλονίκη – Γρίτσα), αναφέρθηκε σε σημερινούς κινδύνους που εγκυμονούνται, πράγμα που κάνει την ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων αντίστασης ακόμη μεγαλύτερη.

“Στη μάχη που δίνεται ενάντια στον πολεμοκάπηλο ιμπεριαλισμό, η μάχη των Ευρωεκλογών, αποζητά συσπείρωση, δύναμη και αισιοδοξία.

Αντίσταση προβάλλεται στη Γάζα, στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, αλλά πρέπει να προβάλλεται κι εδώ, όταν κλείνουν στη Νάουσα το νηματουργείο “Βαρβαρέσος” και πετιούνται στο δρόμο τόσοι άνθρωποι” ολοκλήρωσε.

Η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ, παίρνοντας το λόγο αποκάλυψε πως εξαιτίας των γεγονότων στη Γιουγκοσλαβία μπήκε στο Κόμμα, κάνοντας μια πλατιά αναδρομή στο παρελθόν της, που συνδέεται συγκλονιστικά με γεγονότα που την έκαναν να συνειδητοποιήσει το ποια πρέπει να είναι η επιλογή της.

Αποκαλώντας ηρωική τη στάση της Σύγχρονης Εποχής να βγάζει στην κυκλοφορία ένα βιβλίο, που και σήμερα είναι δραματικά επίκαιρο, ενώ αναφέρεται σε εποχή 20 χρόνια πριν, ξεκίνησε από τα χρόνια που ως ρεπόρτερ ήταν στον εμφύλιο της Ρουάντα, βελγική αποικία, πάμπλουτη για τους εκμεταλλευτές της και πάμφτωχη για τους δικούς της ανθρώπους.

Η χολέρα από μολυσμένα νερά, ο τρόπος με τον οποίο το ΝΑΤΟ αντιμετώπιζε τους ανθρώπους της χώρας, την έκαναν να στραφεί στο ΚΚΕ ιδεολογικά, αν και αργά, όπως εξομολογήθηκε, λέγοντας: “Σκοπός είναι να πας μ’ αυτούς που παλεύουν για τη ζωή, πριν φτάσεις στο θάνατο…”

Τα γεγονότα που ακολούθησαν με το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, με σαθρά επιχειρήματα, την κάνει να πει πως “το αίμα που κυλά δίπλα μας, θα κυλήσει και σε μας” πράγμα που συνέβη με το απεμπλουτισμένο ουράνιο που μόλυνε και τη δική μας γη, προκαλώντας αμέτρητους καρκίνους, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Πηγαίνει ως δημοσιογράφος να καταθέσει στη δίκη του Μιλόσεβιτς, διαπιστώνοντας πως το Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα ιδιωτικό δικαστήριο, που θυμίζει Ιερή Εξέταση!

Βλέπει τον Μιλόσεβιτς στο κελί του, που της αποκαλύπτει πως θα πεθάνει έγκλειστος, κι ενώ πεθαίνει το 2006, αθωώνεται το 2016, δέκα χρόνια μετά!

Ο Αριστείδης Λαμπρούλης, που έκανε τη μετάφραση των πρακτικών της δίκης την χαρακτηρίζει Αντιγόνη, καθώς υπερασπίζεται το δίκιο απέναντι στους Κρέοντες του σήμερα. Η ίδια αισθάνεται βαρύ τον τίτλο της Αντιγόνης, αλλά τελικά χρησιμοποιεί στο βιβλίο τον όρο Αντιγόνη, ξέροντας πως χρειάζονται πολλές Αντιγόνες, για να υπερασπιστούν το δίκιο και πρέπει να υπάρξουν.

 

“Πρόκειται για μια Συμμαχία Προθύμων και όχι για δικαστήριο! Και σ’ αυτήν την κατάθεση δεν υπήρξα μόνο Αντιγόνη, που υπερασπίζεται δικαιώματα, αλλά δυστυχώς και Κασσάνδρα, αφού προφήτεψα ότι αυτό θα επαναληφθεί και επαναλαμβάνεται με τη ναζιστική στάση Αμερικανών και Ισραηλινών σήμερα στη Γάζα.

Ο Πρόεδρος της Κροατίας ζητά να ξανανοίξει η υπόθεση του Μιλόσεβιτς και ο πολεμικός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζεται για εμπόλεμες καταστάσεις.

Φοβάμαι ότι πάμε για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Σκέφτομαι τα παιδιά μας να φορούν το ΝΑΤΟϊκό χακί!

Τα ψηφίσματα που βγαίνουν στην Ευρωβουλή είναι το ένα χειρότερο από το άλλο.. Θα λύσουμε τις όποιες διαφορές μας με γειτονικά κράτη μέσω της Χάγης; Το Κόμμα μας υπήρξε πάντα προφητικό.

Μας λοιδορούν ότι ονειρευόμαστε τη Δευτέρα Παρουσία. Τον κομμουνισμό, όμως, άμα είσαι άνθρωπος, τον έχεις μέσα σου. Το ότι λέω πως είμαι ένας άνθρωπος που αγωνίζομαι είναι για μένα παράσημο καρδιάς.

Το λάβαρο του ΚΚΕ δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Γιατί η σημαία του είναι σημαία της πατρίδας, που δεν την πουλάει ποτέ” κατέληξε καταχειροκροτούμενη.

Τα βιβλία της πουλήθηκαν όλα, πριν αρχίσει καν η εκδήλωση και η διάθεση για αγώνα, που ζήτησε να υπάρξει στις επικείμενες Ευρωεκλογές απ’ όλους, κι όσους ακόμη δεν ανήκουν στο χώρο, ήταν έκκληση  που φάνηκε να βρίσκει ανταπόκριση.

Φωτογραφίες: faretra.info

…………………………

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της γράφεται:

Η για πρώτη φορά απόδοση και δημοσίευση στα ελληνικά ενός δικαστικού κειμένου, με βαθιά, όμως, πολιτική απόχρωση, αυτού της κατάθεσης της Λιάνας Κανέλλη στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη, συνιστά μία αντικειμενική πρωτοτυπία, αλλά και μία προσφορά με πολλούς αποδέκτες. Όλους εκείνους που δεν ξεχάσανε και όλους εκείνους που δεν ξέρουν και αποζητούν να μάθουν την αλήθεια. Την αλήθεια όχι μόνο για το τι συνέβη τη μέρα της κατάθεσης, εκείνη τη φθινοπωρινή μέρα του Οκτώβρη του 2004 στη Χάγη, αλλά και για το τι συνέβη τις 78 μέρες της άνοιξης του 1999 στο Βελιγράδι, που τις μετέτρεψαν μονομιάς σε σκοτεινό χειμώνα οι ΝΑΤΟϊκοί επιδρομείς. Αποδέκτες είναι όσοι πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν για την ειρήνη μέσα από το δρόμο της αντιπαράθεσης με αυτόν που κυοφορεί και γεννά τον πόλεμο.

Το περιεχόμενο της παρούσας έκδοσης αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του ΚΚΕ και ταυτόχρονα παρέχει μία αντιπροσωπευτική εικόνα της διεθνούς πολιτικής παρουσίας του. Η έκδοση αυτή, όμως, είναι και κάτι περισσότερο· είναι η αποκάλυψη και η διάσωση στη συλλογική μνήμη μίας ιστορίας για μία μοντέρνα Αντιγόνη ενώπιον ενός σύγχρονου Κρέοντα υπό τη μορφή της σύνθεσης ενός Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η ιστορία έλαβε χώρα στη Χάγη δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά από την πρώτη Αντιγόνη του Σοφοκλέους, άγνωστο πόσα χρόνια πριν την επόμενη Αντιγόνη, που θα προκόψει ως ανάγκη των καιρών για αντίσταση, αγώνα, αμφισβήτηση, υπέρβαση απέναντι στους μελλοντικούς Κρέοντες μέχρι αυτοί να ηττηθούν οριστικά.

……………………………… 

………………………………

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας