Άρθρα Κόσμος

“Μαζική φυγή από τη μαρτυρική Ράφα” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

EPA/MOHAMMED SABER
Σαν ζωντανοί-νεκροί κινούνται εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι στη Ράφα, καθώς τα ισραηλινά άρματα μάχης ήδη σπέρνουν τον θάνατο αδιακρίτως, οι βόμβες πέφτουν σαν καταιγίδα και τα νοσοκομεία υπολειτουργούν ● Ανησυχεί, πάντως, το Τελ Αβίβ μετά το «πάγωμα» της αποστολής 3.500 βομβών από τις ΗΠΑ, όσο προσχηματική και αν είναι.

Εικόνες πανικού και αλλοφροσύνης μεταδίδουν από την αδιακόπως βομβαρδιζόμενη πόλη της Ράφα οι ελάχιστοι θαρραλέοι δημοσιογράφοι που έχουν απομείνει πια σε αυτήν, καθώς δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν όπως όπως και για πολλοστή φορά τα πρόχειρα καταφύγια τους και προσπαθούν με κάθε μέσο να μετακινηθούν προς βορρά, με τους περισσότερους να καταλήγουν στην ήδη ισοπεδωμένη Ντέιρ αλ-Μπάλα, στην κεντρική Γάζα.

Από τα λιγοστά βίντεο που φθάνουν πια στον έξω κόσμο, μετά και τη φασιστική απαγόρευση της λειτουργίας του καταριανού καναλιού αλ-Τζαζίρα από το Ισραήλ, αλλά και τη συστηματική δολοφονία περισσότερων από 200 δημοσιογράφων και καμεραμέν και τουλάχιστον 400 γιατρών, διασωστών και νοσηλευτών, φαίνεται πως τα ισραηλινά άρματα μάχης επιχειρούν ήδη στην ανατολική Ράφα, όπου οι συνοικίες Τζνέινα, αλ-Σαλάμ και αλ-Σάουκα έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό αδειάσει από ανθρώπους. Οπως είπε σε αραβικό κανάλι ένας Παλαιστίνιος πρόσφυγας, ο 35χρονος Αρέφ, «οι δρόμοι είναι άδειοι και όλα θυμίζουν πόλη-φάντασμα. Δεν φοβόμαστε τον θάνατο, αλλά έχουμε παιδιά να φροντίσουμε και θέλουμε να ζήσουμε για να ξαναχτίσουμε τις πόλεις μας, όταν τελειώσει ο πόλεμος»..

Η παλαιστινιακή αντίσταση παραμένει βέβαια αξιόμαχη, καθώς οι μαχητές της Χαμάς (υποστηρίζουν πως) αχρήστευσαν ήδη τουλάχιστον δυο τανκ τύπου «Μερκάβα IV» και έπληξαν με βλήματα όλμου μια ισραηλινή μονάδα κομάντος μέσα στη Ράφα, ενώ κατάφεραν να εξαπολύσουν και νέο μπαράζ ρουκετών, παρά την εισβολή και τους συνεχείς βομβαρδισμούς. Αλλά έτσι κι αλλιώς ο στόχος της νέας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης, παρά τις υστερικές κορόνες του Νετανιάχου, δεν είναι η Χαμάς, αλλά η βίαιη εθνοκάθαρση των εγκλωβισμένων και λιμοκτονούντων άμαχων: άλλωστε η πείνα θερίζει πλέον και στη Ράφα, το ύστατο καταφύγιο για σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιους, καθώς για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι βάρβαροι Ισραηλινοί κατακτητές που έχουν καταλάβει το μεθοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο δεν επιτρέπουν τη διέλευση των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Δυστυχώς και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Ράφα είναι πλέον τραγική και οι εκατοντάδες τραυματίες από τις βόμβες έχουν όλο και λιγότερες ελπίδες επιβίωσης: σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ράφα, το αλ-Νάτζαρ, διέκοψε από χτες λόγω των μαχών τη λειτουργία του, όπως και το μαιευτήριο αλ-Χελάλ, όπου μέχρι σήμερα γεννιούνταν με ασφάλεια κατά μέσον όρο κάπου 85 μωρά κάθε μέρα, από τα περίπου 180 που γεννιούνται συνολικά στη μαρτυρική Λωρίδα. Μάλιστα ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως αν το Ισραήλ δεν ανοίξει αμέσως τα περάσματα, όλα τα νοσοκομεία της Ράφα θα ξεμείνουν από καύσιμα για τις γεννήτριες τους το πολύ σε τρεις μέρες από σήμερα.

Ολο αυτό το ζοφερό σκηνικό της αδιάκριτης ανθρωποσφαγής και λιμοκτονίας εκτυλίσσεται βέβαια παράλληλα με το κακό θέατρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, με το Ισραήλ να στέλνει τελικά μια χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία στο Κάιρο και τον διοικητή της αμερικανικής CIA Γουίλιαμ Μπερνς –μακράν τον σοβαρότερο διπλωμάτη που διαθέτουν οι ΗΠΑ, ιδίως σε σχέση με τον τραγικό ΥΠΕΞ Μπλίνκεν– να καταφτάνει στο Τελ Αβίβ προκειμένου να πιέσει, υποτίθεται, τον αιματοβαμμένο Νετανιάχου να συγκατανεύσει επιτέλους σε μια εκεχειρία, προτού η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Σύμφωνα πάντως με αρκετά δημοσιεύματα και δηλώσεις αξιωματούχων, το Τελ Αβίβ φέρεται να έχει θορυβηθεί από την απόφαση για προσωρινό «πάγωμα» της αποστολής περισσότερων από 3.500 κατευθυνόμενων βομβών JDAM από τις ΗΠΑ, σε μια (εξαιρετικά καθυστερημένη και βαθιά υποκριτική, αλλά οπωσδήποτε επώδυνη για τον Νετανιάχου) ένδειξη δυσαρέσκειας της Ουάσινγκτον για την άρνηση του «Μπίμπι» να αποδεχτεί τη συμφωνία με τη Χαμάς και την απόφασή του να διατάξει την «περιορισμένη» εισβολή στη Ράφα.

Όσο στημένο κι αν είναι άλλωστε το παιχνίδι μεταξύ των Αμερικανών σπονσόρων και των Ισραηλινών φυσικών αυτουργών της εν εξελίξει γενοκτονίας, είναι σαφές πως ακόμη και ο Μπάιντεν και οι επιτελείς του συνειδητοποιούν πλέον την (απο-)στροφή όχι μόνο της διεθνούς, αλλά και της αμερικανικής κοινής γνώμης απέναντι στη χώρα του και το Ισραήλ, αλλά και την τεράστια ζημιά για τα αμερικανικά ηγεμονικά συμφέροντα από την έως τώρα πολιτική της πλήρους στήριξης και του «μπάτε σκύλοι αλέστε». Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Data for Progress στις ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω των κινητοποιήσεων και του οργίου καταστολής στα αμερικανικά πανεπιστήμια, το 56% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων παραδέχονται πλέον πως το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, ενώ το 83% (!) των Δημοκρατικών και συνολικά το 70% της αμερικανικής κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ μιας άμεσης και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι βέβαια πολύ χαμηλότερα στην τραμπική Δεξιά, όπου η πλειοψηφία διαφωνεί κάθετα με τον όρο «γενοκτονία», αλλά τουλάχιστον τάσσεται επίσης υπέρ της εκεχειρίας…

Επιστολή ευρωβουλευτών για τη Γάζα

Εκκληση προς την Ε.Ε. για την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ εξαιτίας της πολεμικής επιχείρησης στο πέρασμα της Ράφα απηύθυναν χθες 65 ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές, μέλη των Πρασίνων, της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του Renew Europe, επισημαίνουν τις «πρωτοφανείς ανθρωπιστικές συνέπειες» που θα έχει μια τέτοια επιχείρηση και καλούν την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να τηρήσει αυτή την υπόσχεση για σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ληφθούν άμεσα όσα μέτρα εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της για να επιβάλει τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το Διεθνές Δίκαιο και τα προσωρινά μέτρα που επέβαλε το ΔΔΔ. Την επιστολή υπογράφει, μεταξύ άλλων, ο Πέτρος Κόκκαλης, συμπρόεδρος του «Κόσμος», ο μόνος Ελληνας ευρωβουλευτής το όνομα του οποίου βρίσκεται στη λίστα. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Αγαπητέ Πρόεδρε Michel,

Αγαπητή Πρόεδρε von der Leyen, Αγαπητέ Υπατε Εκπρόσωπε Borrell,

Η πρόσφατα εξαπολυθείσα ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Ράφα και το κλείσιμο δύο ζωτικών σημείων εισόδου για τη βοήθεια απαιτεί απεγνωσμένα τη λήψη μέτρων από την Ε.Ε. Ως εκ τούτου, μέσω της παρούσας επείγουσας έκκλησης, σας καλούμε να συγκαλέσετε το συντομότερο δυνατόν σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να συζητηθούν οι συνέπειες της εισβολής και να επιβληθούν κυρώσεις της Ε.Ε. κατά του Ισραήλ.

Οπως γνωρίζετε πολύ καλά, η συνέχιση της ισραηλινής εισβολής στη Ράφα θα έχει πρωτοφανείς ανθρωπιστικές συνέπειες. Υπολογίζεται ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια και σήμερα βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα. Δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο εκκένωσης και οι προηγουμένως ανακηρυχθείσες «ασφαλείς ζώνες» και «ανθρωπιστικές ζώνες» έχουν στοχοποιηθεί από τον ισραηλινό στρατό στο παρελθόν.

Επιπλέον, το κλείσιμο των διαβάσεων Ράφα και Κερέμ Σαλόμ -που αντιστοιχούν στο 70% των συνολικών παραδόσεων βοήθειας στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου- ισοδυναμεί με περαιτέρω επιδείνωση της ήδη καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης για τον πληθυσμό της Γάζας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν επανειλημμένα την επίθεση που επρόκειτο να γίνει στη Ράφα. Στην τελευταία του συνεδρίαση στις 21-22 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να μην προβεί σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα. Η πρόεδρος της Επιτροπής von der Leyen δήλωσε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εκλογές της Ε.Ε. στο Μάαστριχτ, ότι μια εισβολή στη Ράφα θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη» και ότι η ίδια, σε αυτή την περίπτωση, «θα καθόταν κάτω με τα κράτη-μέλη και θα ενεργούσε». Σας καλούμε να τηρήσετε αυτή την υπόσχεση και να συγκαλέσετε επείγουσα συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να συζητηθεί η απάντηση της Ε.Ε. στα γεγονότα στη Ράφα.

Μια αποφασιστική διεθνής αντίδραση είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ και η Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, για να επιβάλει τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές Δίκαιο. Οι κυρώσεις κατά του Ισραήλ είναι η μόνη κατάλληλη απάντηση σε αυτή τη φρικτή και απερίσκεπτη στρατιωτική εκστρατεία στη Ράφα και στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας και θα ήταν σύμφωνες με τις υποχρεώσεις της Ε.Ε. να διατηρήσει τα προσωρινά μέτρα που επέβαλε το ΔΔΔ.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σας. Με εκτίμηση,

(Ακολουθούν οι υπογραφές)

 efsyn.gr

 

banner-article

Ροη ειδήσεων