Άρθρα Κόσμος

“Κροκοδείλια δάκρυα για τη Γάζα” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Βομβαρδισμοί στη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας / AP Photo / Ramez Habboub
Ενώ στη Γάζα βρέχει φωτιά και θάνατο, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ βρέχει κροκοδείλια δάκρυα για την κακή μοίρα των άμοιρων αμάχων…
Ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις ισοπεδώνουν ό,τι απέμεινε όρθιο στη μαρτυρική Λωρίδα, οι Δυτικοί σπόνσορες της γενοκτονίας περιορίζονται σε υποκριτικές εκκλήσεις για την τύχη των εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.

Eνώ στην «πολιτισμένη» Ευρώπη της δημοκρατίας και του Διαφωτισμού, η προσοχή της κοινής γνώμης περιστρέφεται ακόμη γύρω από το αν έπρεπε ή όχι να επιτραπεί η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision και φυσικά στα fake χειροκροτήματα που κάλυψαν τις αποδοκιμασίες στη ζωντανή μετάδοση, στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας οι Ισραηλινοί εισβολείς κλιμακώνουν εκ του ασφαλούς και ανενόχλητοι το γενοκτονικό τους έργο, καθώς οι ΗΠΑ και οι άλλες δυτικές κυβερνήσεις-σπόνσορες του εγκλήματος επιμένουν στην τυφλή στήριξη του σιωνιστικού καθεστώτος Νετανιάχου, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις.

Ετσι, το 48ωρο που μας πέρασε ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέες διαταγές μαζικής εκκένωσης τουλάχιστον τριών μεγάλων περιοχών της Γάζας και ήδη από τα ξημερώματα της Κυριακής προχώρησε σε μαζικούς βομβαρδισμούς αλλά και σε χερσαίες επιδρομές όχι μόνον στην κατάμεστη από πρόσφυγες κεντρική Ράφα, αλλά και στους ήδη μισο-ισοπεδωμένους προσφυγικούς καταυλισμούς της Τζαμπαλία και της Νουσεϊράτ και στις συνοικίες Μπέιτ Λαχία και αλ-Ζεϊτούν, στην κεντρική και τη βόρεια Γάζα.

Περιττό δε να πούμε ότι τόσο η Τζαμπαλία όσο και η Νουσεϊράτ είναι καταυλισμοί που υποτίθεται ότι ελέγχονταν πλήρως εδώ και μήνες από τον IDF, οι εκπρόσωποι του οποίου τώρα υποστηρίζουν ότι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν εκεί για να εμποδίσουν την… επαναφορά και ανασύνταξη της Χαμάς και των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων! Ψέματα πάνω στα ψέματα – ένα φονικό γαϊτανάκι υποκρισίας για να δικαιολογήσουν το χωρίς τέλος μακελειό.

Οσο κι αν το αρνούνται οι διπρόσωποι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, δεν τίθεται πλέον καμιά αμφιβολία ότι παρακολουθούμε μια νέα μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση, με το Ισραήλ κυριολεκτικά να ισοπεδώνει με τα αεροσκάφη και τα άρματα μάχης του ό,τι έμεινε ακόμη όρθιο στη Γάζα, καταστρέφοντας εκατοντάδες κατοικίες και σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους.

Άγριες μάχες

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για άγριες μάχες μεταξύ μαχητών της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού σε ολόκληρη τη Λωρίδα και βέβαια για βαριές απώλειες μεταξύ των απελπισμένων αμάχων, που τρέχουν πανικόβλητοι από τη μια συνοικία στην άλλη, αλλά δεν είναι ασφαλείς πουθενά.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ UNRWA χαρακτήρισε «βίαιο και απάνθρωπο» τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Ράφα, ενώ επιβεβαίωσε ότι ήδη περισσότεροι από 300.000 εσωτερικοί πρόσφυγες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα προσωρινά τους καταφύγια για να σωθούν.

Ένας από αυτούς, ο Φαρίντ Αμπού Εϊντα, είπε χαρακτηριστικά στο αλ-Τζαζίρα ότι εγκατέλειψε την πόλη της Γάζας για τη Ράφα, αλλά τώρα δεν ξέρει πού να πάει: «Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και οι βομβαρδισμοί πλησιάζουν. Δεν ξέρουμε πού να πάμε. Δεν υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος».

Ενώ στη Γάζα βρέχει φωτιά και θάνατο, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ βρέχει κροκοδείλια δάκρυα για την κακή μοίρα των άμοιρων αμάχων… Έτσι, ακούσαμε χτες τον ανύπαρκτο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη νέα μαζική διαταγή εκκένωσης ολόκληρων συνοικιών της Γάζας και να ζητά από το Ισραήλ να «μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα», μία ολόκληρη εβδομάδα μετά την έναρξη της εν λόγω χερσαίας επιχείρησης!

Παρόμοιας… μη βαρύτητας ήταν δυστυχώς και οι φραστικές καταδίκες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αγνοείται: η ίδια Ενωση που έχει ήδη επιβάλει δώδεκα γύρους κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά με το Ισραήλ συνεχίζει τις business as usual!

Φονικές επιδρομές

Ταυτόχρονα, βέβαια, ο βασικός χορηγός και ως εκ τούτου κύριος υπεύθυνος για τη γενοκτονία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όχι μόνο δεν καταδίκασε τις νέες φονικές επιδρομές του Ισραήλ, αλλά θεώρησε σκόπιμο χτες να εκβιάσει ξανά τη Χαμάς, τονίζοντας πως μια κατάπαυση του πυρός «είναι εφικτή ακόμη και αύριο», αν φυσικά η παλαιστινιακή οργάνωση απελευθερώσει άνευ όρων τους ομήρους που κρατά και παραδοθεί!

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε επίσημη έκθεσή του που εστάλη με μεγάλη καθυστέρηση στο Κογκρέσο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών του Μπλίνκεν παραδέχεται μεν για πρώτη φορά ότι το Ισραήλ «ενδέχεται να χρησιμοποίησε όπλα κατασκευής των ΗΠΑ με τρόπους που παραβιάζουν τα ανθρωπιστικά δικαιώματα», αλλά αρνείται να δεχτεί πως το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο!

Μιλάμε για υποκρισία χωρίς προηγούμενο, για ανοιχτή συνέργεια σε ένα διαρκές έγκλημα πολέμου: Μπάιντεν και Μπλίνκεν επανέλαβαν και χτες ότι «δεν υποστηρίζουν μια μεγάλης κλίμακας χερσαία στρατιωτική επιχείρηση» στη Ράφα και ομολόγησαν ότι το Ισραήλ «δεν έχει ακόμη παρουσιάσει… ένα βιώσιμο σχέδιο για την προστασία των εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων» που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη, αλλά φυσικά δεν κάνουν απολύτως τίποτε γι’ αυτό, εκτός από το να παρακρατούν για τα μάτια του κόσμου μία από τις αμέτρητες παρτίδες όπλων προς την ανεξέλεγκτη σιωνιστική οντότητα!

Αιματοβαμμένοι επιτελείς

Αυτή είναι η «ειρηνευτική πίεση» των ΗΠΑ, την ώρα που οι Ισραηλινοί σύμμαχοι και τοποτηρητές τους έχουν σφραγίσει εδώ και μία εβδομάδα το μοναδικό πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη λιμοκτονούσα Γάζα! Κακά τα ψέματα, όπως έχουμε ξαναγράψει, η μοναδική πραγματική πίεση προς τον Νετανιάχου και τους αιματοβαμμένους επιτελείς του προέρχεται από το εσωτερικό του Ισραήλ και συγκεκριμένα από τις συνεχείς μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Το νέο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου και η επίθεση στη Ράφα, μετά την άρνηση του Νετανιάχου να αποδεχτεί το σχέδιο εκεχειρίας και ανταλλαγής αιχμαλώτων, έχουν κάνει έξαλλους τους διαδηλωτές, ιδίως μετά την ανακοίνωση του θανάτου ενός ακόμη (Βρετανο)Ισραηλινού ομήρου από ισραηλινές βόμβες: μάλιστα το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μπροστά στο σπίτι του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, με την αστυνομία να κάνει μαζική χρήση δακρυγόνων και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών να συλλαμβάνουν δημοσιογράφους και καμεραμέν που κάλυπταν ζωντανά τα γεγονότα!

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας