Ελλάδα Εργασιακά Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα για να μην κλείσει η Λάρκο / όχι στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας

Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οικογένειες και τα παιδιά τους, πλημμύρισαν ξανά το κέντρο της Αθήνας με τα συνθήματα και την οργή τους.

Με συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» και «Όχι στις απολύσεις» εξέφρασαν για μία ακόμη φορά την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να ξανακαπνίσει η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να τους πετάξει στο δρόμο και το ταμείο ανεργίας.

Συγκινητική ήταν και αυτή τη φορά οι παρουσία των μαθητών της Λοκρίδας, τα παιδιά των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που στέκονται στο πλευρό των γονιών και βροντοφωνάζουν «Έχουμε φωνή και είναι δυνατή, εμείς θα την κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή» και «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, μαθαίνει από τη ΛΑΡΚΟ να ζει και να νικά».

«Αδέρφια, μετά από 40 μέρες ξανανταμώνουμε εδώ, όλοι μαζί, και τους δίνουμε την απάντηση ότι έξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε» τόνισε στη συγκλονιστική του ομιλία ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

«Η μπαρουτιά που έριξε στις οικογένειες μας δεσμευόμαστε να τη στείλουμε πίσω, δεν πειθαρχούμε, ο αγώνας δεν έχει κριθεί» υπογράμμισε και πρόσθεσε «στις 13 Μαΐου μπαίνει το δίλημμα που το έχουμε απορρίψει: Ή να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, τα χωριά μας, τα μάρμαρα στα νεκροταφεία μας, τους δικούς μας ή να συνεχίσουμε να παλεύουμε. Επιλέγουμε το δεύτερο. Θα κερδίσουμε».

Στην Ομόνοια, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι συνδικάτων και φορέων της Αττικής υποδέχθηκαν θερμά τους συναδέλφους τους από τη ΛΑΡΚΟ και τη Στερεά Ελλάδα, σκορπώντας και αυτή τη φορά ρίγη συγκίνησης.

Εκεί κυκλοφορούσαν και κουτιά των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ για την οικονομική ενίσχυση της πάλης τους. Η ανταπόκριση των συγκεντρωμένων μεγάλη, συμβάλλοντας καθένας και καθεμία από το υστέρημά τους, για να γεμίσουν τα κουτιά, για να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι δεν είναι μόνοι, για να δικαιωθεί ο αγώνας που δίνουν για να συνεχίσουν να δουλεύουν και να ζουν στον τόπο τους.

Με αίμα και ιδρώτα δένουμε το ατσάλι, θα τους σταματήσουμε με ενότητα και πάλη» διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι και πορεύτηκαν στο Σύνταγμα.

Στη συγκέντρωση συμμετέχει πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής μέλη του ΠΓ. Επίσης πλήθος βουλευτών αλλά και υποψηφίων ευρωβουλευτών του Κόμματος.

«Για άλλη μια φορά χιλιάδες εργαζόμενοι, τα συνδικάτα της Αττικής βρίσκονται στο πόδι για να στείλουμε μαζί το μήνυμα στην κυβέρνηση: Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει! Οι απολύσεις δεν θα περάσουν! Δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα στη κυβέρνηση να αποφασίζει για τις τύχες μας! Δεν αναγνωρίζουμε καμία απόφαση που λέει ότι πρέπει να πεταχτούν στο δρόμο 950 οικογένειες και οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ να γίνει παλιοσίδερα, φέρνοντας τον μαρασμό σε ολόκληρες περιοχές!» τόνισε ο Λάμπρος Χατζάρας, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας μιλώντας στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ. (Δείτε εδώ βίντεο)

Τόνισε ότι «ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων! Έχει πάρει τη θέση του δίπλα στους μεγάλους αγώνες της εποχής γιατί δείχνει το δρόμο, δίνει τα όπλα για όλους εκείνους τους αγώνες που πρέπει τώρα να αναπτυχθούν για όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιόδου. Απέναντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ για την συμμετοχή τους πολέμους, απέναντι στην πολιτική που τσακίζει το εισόδημα και τη ζωή του λαού. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας για να είναι η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή! Για να εξασφαλιστεί τώρα η εργασία όλων! Δυναμώνουμε τώρα με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη! Δυναμώνουμε τους αγώνες! Συνεχίζουμε!».

«Η κυβέρνηση έκανε λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, προσθέτοντας πως δεν υπολόγισε στα αντεργατικά της σχέδια τη δύναμη των εργαζομένων, των συνδικάτων, του κινήματος. Απ’ το βήμα της συγκέντρωσης απαίτησε την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας σε όφελος του λαού και κατήγγειλε το ξεπούλημά του στους ιδιώτες.(Δείτε εδώ βίντεο)

Το διαχρονικό έγκλημα της απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, αλλά και τον εμπαιγμό της σημερινής κυβέρνησης σε βάρος των εργαζόμενων της, κατήγγειλε ο Γιώργος Σελεβάκος, πρόεδρος του Σωματείου στην Εύβοια. (Δείτε εδώ βίντεο)

Τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση και τη συμπαράσταση που δείχνουν τα συνδικάτα εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια που διαρκεί ο αγώνας τους, χαιρέτισε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας. «Πετούν τους εργαζόμενους στον δρόμο. Είναι απαράδεκτοι», κατήγγειλε και πρόσθεσε ότι η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ δεν αφορά μόνο το προσωπικό της. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής από την επιλογή της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και να στείλει τους εργαζόμενους στην ανεργία. (Δείτε εδώ βίντεο)

«Είμαστε στο πλάι των εργαζομένων γονιών μας», ξεκαθάρισε η Ασημίνα Λιούγκου, εκπρόσωπος των μαθητών της Λάρυμνας, κόρη εργαζόμενου στη ΛΑΡΚΟ. Στην παρέμβασή της συνόψισε τις επιπτώσεις για εκατοντάδες μαθητές που δεν γνωρίζουν αν οι γονείς τους θα έχουν από τη Δευτέρα δουλειά και μισθό. «Έχουμε φωνή και είναι δυνατή: Εμείς θα την κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή», τόνισε. (Δείτε εδώ βίντεο)

Τους στίχους που έγραψε με τίτλο «Η καμινάδα» με έμπνευση από τον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ διάβασε στο τέλος της διαδήλωσης στους συγκεντρωμένους o πρώην μεταλλεργάτης Σταύρος Φονικάκος.

 902.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας