Άρθρα Κόσμος

“Καλή πίστη από τη Χαμάς, σφαγή και εισβολή από το Ισραήλ” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

AP Photo/Ramez Habboub
Η Χαμάς δέχτηκε τη συμφωνία, αλλά το Ισραήλ την απέρριψε» και προειδοποιώντας πως η νέα επιχείρηση θα οδηγήσει σε «τεράστιες απώλειες αμάχων… Ο,τι και να λένε, υπάρχουν 600.000 παιδιά στη Γάζα. Λένε ότι θα μεταφερθούν στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα!
Απίστευτη περιφρόνηση επιδεικνύει το Τελ Αβίβ προς κάθε προοπτική κατάπαυσης του πυρός, αγνοώντας το σημαντικό βήμα που έκανε η Χαμάς και κλιμακώνοντας την επίθεση στη μαρτυρική Ράφα, όπου πλέον βρίσκονται περικυκλωμένοι από παντού πάνω από 1 εκατομμύριο άμαχοι. ● Αμήχανη στάση από τον συνένοχο στη γενοκτονία Μπάιντεν, ομοβροντία εκκλήσεων από όλον τον πλανήτη προς τον σφαγέα Νετανιάχου να σταματήσει.

Τον πλήρη έλεγχο του μεθοριακού περάσματος της Ράφα που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο αλλά και ολόκληρου του συνοριακού «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας» απέκτησε το τελευταίο 24ωρο το Ισραήλ, εισβάλλοντας με τα τανκς του στο έσχατο καταφύγιο της πλειονότητας των εσωτερικά εκτοπισμένων Παλαιστίνιων αμάχων. Σφραγίζοντας τις μοναδικές χερσαίες διαβάσεις από τις οποίες περνάει, έστω και με το σταγονόμετρο, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια, το εγκληματικό καθεστώς του Ισραήλ επιτείνει την άνευ προηγούμενου μεσαιωνική πολιορκία και προχωρά στον κυριολεκτικό στραγγαλισμό 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πρόκειται βέβαια, όπως έσπευσε να μας διαβεβαιώσει χθες το απόγευμα ο βασικός σπόνσορας και πολιτικός προϊστάμενος της γενοκτονίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, για μια «περιορισμένης κλίμακας» χερσαία επιχείρηση που προφανώς δεν παραβιάζει τις λεπτές μέχρι… ανυπαρξίας «κόκκινες γραμμές» που δήθεν έχει βάλει η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της στους σιωνιστές εισβολείς. Κι ας έχουν ήδη σκοτωθεί τουλάχιστον 35 άμαχοι από τους αδιάκοπους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε ολόκληρη την κατάμεστη από πρόσφυγες Ράφα, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, κι ας επιχειρούν ήδη από τη νύχτα της Δευτέρας δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης στα ανατολικά αλλά και τα νότια προάστια της πόλης.

Είναι προφανές βέβαια ότι οι διπρόσωπες διαβεβαιώσεις του «Genocide Joe» δεν μπορούν να μακιγιάρουν την πραγματικότητα: αμέσως μετά το πολυαναμενόμενο «ναι» της Χαμάς στις τελευταίες μεσολαβητικές προτάσεις για ανταλλαγή αιχμαλώτων και -προσωρινή έστω- παύση πυρός στη Λωρίδα, που προφανώς έφερε τον Νετανιάχου και την εξτρεμιστική κυβέρνησή του σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, οι Ισραηλινοί έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι οι όροι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους και προχώρησαν σε ακόμη μία παγκοσμίως καταδικαστέα χερσαία επιχείρηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ισραηλινοί εισβολείς έδωσαν εντολή στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν εντός ολίγων ωρών ολόκληρες συνοικίες στα ανατολικά της πόλης, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι να εγκαταλείψουν μαζικά τα καταφύγιά τους. Με τη διαφορά βέβαια ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα μέρος για να πάνε…

Ο ισραηλινός στρατός φυσικά κάνει λόγο για μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση… με στόχο την εξόντωση τρομοκρατών και την καταστροφή τρομοκρατικών υποδομών της Χαμάς», υποστηρίζοντας πως κατέλαβε το πέρασμα της Ράφα διότι αυτό «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς». Και ο αιματοβαμμένος πρωθυπουργός Νετανιάχου σε διάγγελμά του ανέφερε ότι το «ναι» της Χαμάς ήταν ένα τέχνασμα με στόχο να… σαμποτάρει την είσοδο των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα και την απελευθέρωση των ομήρων!

Όμως οι πάντες, περιλαμβανομένων πλέον και εκατομμυρίων εξεγερμένων ενάντια στον «Μπίμπι» Ισραηλινών, γνωρίζουν πως αυτό που άπραγοι παρακολουθούμε από τις οθόνες μας δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση αλλά μια εγκληματική και παγκοσμίως καταδικαστέα επιχείρηση εθνοκάθαρσης που όχι μόνο αποτελεί ξεκάθαρο πλήγμα σε κάθε πιθανότητα για βιώσιμη εκεχειρία στη μαρτυρική Λωρίδα, αλλά συνιστά και ωμή παράβαση των συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ του 1979 με το Κάιρο, που απαγορεύει ρητά την ανάπτυξη ισραηλινών δυνάμεων στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας. Το Κάιρο έχει άλλωστε θέσει τις ένοπλες δυνάμεις του σε ύψιστη επιφυλακή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτε για να εμποδίσει τη νέα ισραηλινή θηριωδία, πέρα από κάποιες φραστικές καταδίκες, ελπίζοντας ίσως ακόμη σε μια διπλωματική λύση της τελευταίας στιγμής.

Εξίσου ανήμπορος να αντιδράσει πρακτικά, με δεδομένα και τα διαδοχικά αμερικανικά βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Απηύθυνε βέβαια χθες νέα έκκληση «προς όλα τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο… να εξασφαλίσουν τώρα μια συμφωνία για να σταματήσει η αιματοχυσία», προειδοποιώντας το Ισραήλ πως μια «ευρείας κλίμακας» επίθεση στη Ράφα θα ήταν «ένα στρατηγικό λάθος, μια πολιτική καταστροφή και ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης» και απαιτώντας το άμεσο άνοιγμα των συνοριακών διελεύσεων. Αλλά βέβαια τα λόγια δεν τρώγονται –το μπλόκο παραμένει, τα φορτηγά της UNWRA δεν περνάνε πια…

Ακόμα και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναγκάστηκε πλέον να ρίξει όλη την ευθύνη για το ναυάγιο στο Ισραήλ, λέγοντας πως «η χερσαία επίθεση στη Ράφα ξεκίνησε και πάλι, παρά τις εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και όλους όσοι ζητούν από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί», ξεκαθαρίζοντας πως «η Χαμάς δέχτηκε τη συμφωνία, αλλά το Ισραήλ την απέρριψε» και προειδοποιώντας πως η νέα επιχείρηση θα οδηγήσει σε «τεράστιες απώλειες αμάχων… Ο,τι και να λένε, υπάρχουν 600.000 παιδιά στη Γάζα. Λένε ότι θα μεταφερθούν στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα!». Καλά όλα αυτά αλλά πού είναι οι κυρώσεις ή έστω η απειλή κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ και πολύ περισσότερο στα μέλη της Ε.Ε. -όπως η Γερμανία- που συνεχίζουν να το εξοπλίζουν;

Να σημειωθεί εδώ ότι ακόμα και οι συνένοχες ΗΠΑ έστειλαν, λέει, ένα πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα στο Τελ Αβίβ να μην το παρακάνει, «παγώνοντας» ανεπισήμως από προχθές τις αποστολές γιγαντιαίων κατευθυνόμενων βομβών ακριβείας JDAM, από αυτές που χρησιμοποιεί κατά εκατοντάδες το Ισραήλ για τη συστηματική ισοπέδωση της Γάζας: αυτό τουλάχιστον δήλωσαν ανωνύμως Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Politico. Η Ευρώπη όμως προτιμά τα λόγια από τις πράξεις.

Αντί επιλόγου, να πούμε πως, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χαμάς, η πρόταση που αποδέχτηκε η οργάνωση και στη συνέχεια τορπίλισε το Ισραήλ θα είχε ορίζοντα 126 ημερών και θα χωρίζονταν σε τρία στάδια των 42 ημερών έκαστο: αρχικά θα απελευθερώνονταν 33 Ισραηλινοί όμηροι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών κάτω των 19 ετών και ορισμένων ασθενών ατόμων άνω των 50 ετών, με αντάλλαγμα την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Στη δεύτερη φάση θα γινόταν η επιστροφή των εκτοπισμένων στον Νότο Παλαιστίνιων στις μισογκρεμισμένες γειτονιές τους στη βόρεια και κεντρική Γάζα και στην τρίτη η περίφημη ανταλλαγή των υπόλοιπων (ζωντανών και νεκρών) ένστολων Iσραηλινών αιχμαλώτων πολέμου με πολλαπλάσιο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Κι όλα αυτά ενώ θα ξεκινούσε κυριολεκτικά από αύριο η «αποκατάσταση όλων των μη στρατιωτικών υποδομών» σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, δηλαδή η ανακατασκευή κατοικιών και η καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα υπό την επίβλεψη κρατών και οργανισμών, όπως η Αίγυπτος, το Κατάρ και ο ΟΗΕ. Πώς να δεχτεί όμως κάτι τέτοιο η σιωνιστική ηγεσία του Ισραήλ, όταν ο άρρητος αλλά πασιφανής στόχος της είναι η εθνοκάθαρση και η στρατιωτική κατάληψη ολόκληρης της μαρτυρικής Λωρίδας;

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων