Αγροτικά Πολιτική Τοπικά

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ημαθίας: Πρόστιμο 283 ευρώ και 12μηνη επιτήρηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στη χώρα μας πρόστιμο ύψους 283 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά τα έτη 2020, 2021 και 2022. Επίσης, έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 12μηνη επιτήρηση για σοβαρές παρατυπίες στη λειτουργία του.

Το 2023, το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π. από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήταν η χειρότερη χρονιά πληρωμών για τους αγρότες. Οι περικοπές πληρωμών της Μεγάλης Εβδομάδας και η έλλειψη διαφάνειας στις καταβολές επιβεβαιώνουν την κυβερνητική ανικανότητα.

Χθες, εδώ στη Βέροια, ο κ. Αυγενάκης, ενώ εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της πράσινης μετάβασης, παραδέχτηκε ότι «κανένας δεν είναι αντίθετος στην πράσινη μετάβαση», αλλά η τρέχουσα πολιτική της Κ.Α.Π. παραμένει πολύπλοκη και γραφειοκρατική. Επίσης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί περαιτέρω αλλαγές στην Κ.Α.Π., αλλά μέχρι σήμερα οι υποσχέσεις του δεν έχουν οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα​.

Η επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη για ευρωπαϊκή χώρα και φυσικά οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι Έλληνες αγρότες, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται.

Ο κ. Αυγενάκης προσπάθησε για άλλη μια φορά να μεταθέσει τις ευθύνες για τις αγροτικές ενισχύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι προφανές ότι η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που απέτυχαν να κατανείμουν δίκαια και με διαφάνεια τις ενισχύσεις των αγροτών.

Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Διεύθυνση: Κονίτσης 29,  Βέροια

banner-article

Ροη ειδήσεων