Κόσμος

Οι συγγενείς των ομήρων καλούν τους Ισραηλινούς να ρίξουν την κυβέρνηση Νετανιάχου / όμηρος έχασε τη ζωή του από βομβαρδισμό

Από κινητοποίηση των συγγενών των ομήρων που κρατά η Χαμάς | AP Photo/Ariel Schalit
Οι οικογένειες επισημαίνουν ότι ο Νετανιάχου είναι «το εμπόδιο για να επιστρέψουν οι όμηροι και το εμπόδιο για να σωθεί το Ισραήλ»

Σε μαζικές κινητοποιήσεις καλούν τους Ισραηλινούς πολίτες οι συγγενείς των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να πέσει η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και να καταστεί δυνατό να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι.

Σε έκτακτη συνέντευξη που έδωσαν, λίγες ώρες μετά το βίντεο της Χαμάς, με τον όμηρο που έχασε τη ζωή του σε ισραηλινό βομβαρδισμό, οι οικογένειες των ομήρων επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν στον Νετανιάχου να συνεχίσει να κυβερνά και κάλεσαν τους Ισραηλινούς να βγουν στους δρόμους για να «σώσουν το Ισραήλ από τον Νετανιάχου» και να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ανθρώπων που κρατούνται στη Γάζα. Από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, χιλιάδες πολίτες βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας από την κυβέρνηση να ενεργήσει για τη διάσωση των ομήρων.

Σύμφωνα με όσα είπαν στη συνέντευξη Τύπου, η Χαμάς ανακτά την κυριαρχία της σε περιοχές που προηγουμένως είχε καταλάβει το Ισραήλ και πλέον δεν υπάρχει στρατηγική από την κυβέρνηση, ενώ η χώρα και στον βορρά και στον Νότο είναι «πεδίο βολής».

Επισημαίνουν επίσης ότι ο Νετανιάχου «δεν είναι μόνο το εμπόδιο που μας εμποδίζει να πάρουμε πίσω τους ομήρους μας. Είναι επίσης αυτός που εμποδίζει το κράτος του Ισραήλ να πετύχει» και προσθέτουν: «Για να σώσουμε τους ομήρους από τη Χαμάς, πρέπει να σώσουμε το Ισραήλ από τον Νετανιάχου».

Κάνοντας έκκληση προς άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως Μπένι Γκαντζ, ο Ίσραελ Άισενκοτ και ο Γιοάβ Γκαλάντ, αλλάο «μέλη του κόμματος Λικούντ που εξακολουθούν να έχουν συνείδηση», τους λένε ότι «για να σωθούν οι όμηροι που σαπίζουν στις σήραγγες τρομοκρατίας της Χαμάς, για να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, προκειμένου να τελειώσει το σαμποτάζ και για να σταματήσει η εγκληματική εγκατάλειψη των ομήρων, σας καλούμε να ρίξετε αυτή την κυβέρνηση».

Οι συγγενείς των ομήρων εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου «δεν νοιάζεται για τους ομήρους και οδηγεί ολόκληρη τη χώρα στην καταστροφή» και λένε στα κυβερνητικά στελέχη: «Σταματήστε να συνεργάζεστε μαζί τους, σώστε τους ομήρους και σώστε το κράτος του Ισραήλ. Βγείτε έξω και πείτε στον κόσμο ότι για να σώσουμε τους ομήρους μπορούμε και πρέπει να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Και απευθυνόμενοι στους συμπολίτες τους επισημαίνουν:

«Εμείς, οι οικογένειες των ομήρων, και οι πολίτες, δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι πίσω στο σπίτι. Ελάτε μαζί μας και βγείτε στους δρόμους. Δεν υπάρχει νίκη και δεν μπορεί να υπάρξει νίκη χωρίς την επιστροφή των ομήρων. Όταν βγούμε όλοι μαζί στους δρόμους, θα σώσουμε τους ομήρους και τη χώρα».

Οικογένειες ομήρων σε κινητοποίηση | AP Photo/Maya Alleruzzo

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ απέτυχε ακόμη μια προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας, η οποία θα επέτρεπε την απελευθέρωση των εναπομεινάντων Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα, αλλά και Παλαιστίνιων κρατούμενων που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.

Οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ έφυγαν από το Κάιρο ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τορπίλιζε -σύμφωνα με τη Χαμάς- από το Τελ Αβίβ τη διαπραγμάτευση, διατάσσοντας την έναρξη της γενικευμένης χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, τελευταίο καταφύγιο περίπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιων αμάχων.

Η κύρια εσωτερική αντιπολίτευση

Οι συγγενείς των ομήρων της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου και μετά είναι η κύρια και ίσως σημαντικότερη αντιπολίτευση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, που σύμφωνα με πολλούς πολιτικούς αναλυτές έχει επενδύσει στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας για να διασωθεί πολιτικά.

Οι οικογένειες πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου δεν νοιάζεται για τους ομήρους, υποστηρίζοντας ότι έκανε τα πάντα για να ανεβεί ξανά στην εξουσία, συνεργαζόμενος αυτήν τη φορά με την ακροδεξιά. Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να γίνει πρωθυπουργός. Πλέον, έχει ταυτιστεί με την πολιτική της ακροδεξιάς, που επιμένει στην εισβολή στη Ράφα και δεν αναμένεται να υποχωρήσει.

Άλλωστε, ακόμη και παρά τις διεθνείς πιέσεις, ακόμη και από τις ΗΠΑ, ο Νετανιάχου συνδέει την απελευθέρωση των ομήρων με την «καταστροφή» της Χαμάς, και δεν υποχωρεί στην απόφαση να εισβάλει στη Ράφα.

 efsyn.gr

 

banner-article

Ροη ειδήσεων