«Η προληπτική μαστογραφία σώζει ζωές» το μήνυμα της Ημερίδας του ΠΕΔΥ ΜΥ Βέροιας για τον καρκίνο του μαστού
Δήμητρα Σμυρνή
Με θέμα «Σύγχρονη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού», το Ακτινολογικό Εργαστήριο του ΠΕΔΥ ΜΥ Βέροιας διοργάνωσε, σε συνεργασία με το ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας, ενημερωτική ημερίδα στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών , χθες 11/11/’15.
Σ’ ένα ικανοποιητικό από άποψη προσέλευσης ακροατήριο και με εξαιρετικούς εισηγητές, το ΠΕΔΥ πρόσφερε μια ενημερωτική ημερίδα, που τη διέκρινε από τη μια η επιστημονική γνώση και το ήθος κι από την άλλη η εκλαϊκευμένη προσέγγιση του αντικειμένου που την έκανε πιο προσιτή στο κοινό.
Με συντονιστή τον Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου, Γενικό Χειρουργό, Πρώην Διευθυντή Χειρουργικού Τμήματος Νοσοκομείου Βέροιας και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας τώρα, μετά από τους χαιρετισμούς του Προέδρου του ΚΑΠΑ Θεόφιλου Κορωνά και του Υπευθύνου του ΠΕΔΥ Δημητρίου Θεοδωρίδη, ο λόγος δόθηκε στην ακτινοδιαγνώστρια, Επιμελήτρια Α’ ΠΕΔΥ ΜΥ Βέροιας, Καραδήμου Βασιλική, την οποία ο συντονιστής χαρακτήρισε «ψυχή» της ημερίδας, αφού είχε την ιδέα αλλά και την ευθύνη της υλοποίησής της.
Η κ. Καραδήμου, ξεκινώντας με μία βιντεοπροβολή καθαρά συναισθηματικού χαρακτήρα – προβολή φωτογραφιών της παλιάς αλλά και της καινούργιας Βέροιας, με μουσική υπόκρουση το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη, «Δρόμοι παλιοί», από τη φωνή της Σόνιας Θεοδωρίδου- δημιούργησε εκείνο το κλίμα, ώστε το κοινό να δεχτεί από τη μια με μεγαλύτερη οικειότητα την επιστημονική ενημέρωση και από την άλλη να δείξει την αντίθεση ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο, και στον τομέα της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και ειδικά της Ιατρικής, που, μέσα από την πρόοδο που επιτελείται, σώζει ζωές.
Ξεκινώντας με τη φράση «Ο μαστός που αποτελεί πηγή ομορφιάς για τη γυναίκα γίνεται κάποτε επικίνδυνος» η ακτινοδιαγνώστρια μίλησε για τη μαστογραφία, την οποία ονόμασε ως τον σημαντικότερο τρόπο ανίχνευσης του καρκίνου, ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης.
Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος, με ποια συχνότητα, πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία, ποιος ο ρόλος του υπέρηχου ήταν ερωτήματα στα οποία δόθηκαν σαφείς και κατατοπιστικές απαντήσεις από τη γιατρό, για να καταλήξει στη φράση-κλειδί, «Η προληπτική μαστογραφία σώζει ζωές».
Η κ. Ζαχαριάδου Μαρία ,Ειδική Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού ,ανέλυσε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας, καταλήγοντας πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν συντριπτικά, με την ευχή «Μακάρι να διαθέταμε παντού ψηφιακούς μαστογράφους».
Ο κ. Αναστάσιος Κοτρώνης, Γενικός Χειρουργός, Συνεργάτης του Τμήματος Μαστού Ομίλου Βιοιατρική Θεσσαλονίκης, ενημέρωσε σχετικά με τους “Επιβαρυντικούς παράγοντες και κλινικές εκδηλώσεις του καρκίνου του μαστού”, μιλώντας για την επίδραση των ορμονών ,των εξωσωματικών, των αντισυλληπτικών και άλλων παραγόντων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μέσω βιντεοπροβολής η επισήμανση των κλινικών συμπτωμάτων, που οδηγούν στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Ο κ. Σταύρος Χατζόπουλος MSc,Γενικός Χειρουργός, Υπεύθυνος του Τμήματος Μαστού του Ομίλου Βιοιατρική Θεσσαλονίκης, με το θέμα «Από τη διάγνωση μέχρι την αντιμετώπιση- Νεότερα δεδομένα», επικεντρώθηκε στις διαγνωστικές προσεγγίσεις. «Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίσουν τη διάγνωση πριν το χειρουργείο» είπε, αλλά και αναφέρθηκε διεξοδικά στον τομέα των νέων ογκοπλαστικών τεχνικών.
Για τις «Ψυχοκοινωνικές διαστάσεις του καρκίνου του μαστού» μίλησε ο Ψυχίατρος του ΠΕΔΥ ΜΥ Βέροιας, Γεώργιος Νικολαΐδης, ο οποίος έδωσε από τη μια το άγχος ως παράγοντα που επιδρά στο ανοσοποιητικό και κάποιες φορές οδηγεί στον καρκίνο, κι από την άλλη αναφέρθηκε ειδικά σ την ψυχολογία της γυναίκας, που ανακάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού. Γιατί, στην περίπτωση αυτή, δεν αντιμετωπίζει μόνο το θάνατο αλλά και τον ακρωτηριασμό.
Για την αντιμετώπιση λοιπόν των συναισθημάτων, που κυμαίνονται από το θυμό μέχρι την κατάθλιψη, με φαρμακευτική αγωγή αλλά και συναισθηματική στήριξη, μίλησε ο κ. Νικολαΐδης. Επισημαίνοντας «Βρισκόμαστε σε μια σκληρή εποχή σ’ έναν οικονομικό πόλεμο, με όλα τα επακόλουθά του στην ψυχολογία μας και στην υγεία μας».
Το ότι ο καρκίνος δεν καλύπτεται από τη μυστικοπάθεια παλιότερων εποχών απέδειξε η φιλόλογος κ. Γεωργία Δουλδούρη, μιλώντας για τη δική της περίπτωση.
Αποκάλυψε με συγκινητικό τρόπο τα συναισθήματά της, όταν βρέθηκε απέναντι στον καρκίνο στα 34 χρόνια της, τον αγώνα της με την αρρώστια, τη στήριξη των δικών της ανθρώπων, αλλά και τη θεώρηση της ζωής με άλλα μάτια. «Ο καρκίνος αντιμετωπίζεται» είπε η κ. Δουλδούρη, προκαλώντας ένα αίσθημα αισιοδοξίας.
« Ας μη φοβόμαστε λοιπόν » είπε ο συντονιστής κ. Χατζηαθανασίου, ο οποίος διηύθυνε και την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε με γνώση, χιούμορ και τη γνωστή του εμπειρία από ανάλογες εκδηλώσεις. «Ας αρπάξουμε τη ζωή κι ας μην την αφήσουμε να περάσει. Αν έστω και μια γυναίκα σωθεί παρακολουθώντας σήμερα αυτήν την ημερίδα, τότε θα έχουμε πετύχει το στόχο μας» είπε τελειώνοντας.
Και πράγματι, και το στόχο της πέτυχε η εκδήλωση, αλλά και έφερε κοντά τους ανθρώπους, που, πέρα από τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα, νιώθουν πως η Υγεία είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά , που στερούνται , μέσα στη γενική οικονομική λαίλαπα.