Ελλάδα Κοινωνία

Τέμπη: Συγκλονιστική η συμμετοχή των πολιτών στα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και περιφέρεια

Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες για το έγκλημα στα Τέμπη πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δύο χρόνια από την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Θεσσαλονίκη

Πρωτόγνωρη ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν συνδικάτα εργαζομένων, φοιτητές, μαθητές και απλοί πολίτες στη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συμμετοχή ξεπέρασε τις 150.000 κόσμου, ενώ η ουρά ηταν από τον Βαρδάρη μέχρι και τη Λαμπράκη, οριακά στην Τούμπα.

Παράλληλα, διαδηλωτές αναπτύχθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους από την παλιά παραλία μέχρι την πλατεία αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς και κατά μήκος της Εγνατίας οδού από την Καμάρα μέχρι την οδό Αντιγονιδών και την πλατεία Δημοκρατίας, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι πάνω από την Εγνατία, οι οδοί Φιλίππου και Ολύμπου έκλεισαν από κόσμο στο ίδιο ύψος.

Στην κεντρική συγκέντρωση, στο άγαλμα του Βενιζέλου, η μητέρα ενός από τα θύματα της τραγωδίας, Ελένη Βασσάρα, συγγενείς θυμάτων και εκπρόσωποι σιδηροδρομικών και σωματείων εργαζομένων απαίτησαν «την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των αιτιών του δυστυχήματος» και την απόδοση ευθυνών «σε φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς», καθώς και την «καταδίκη των πολιτικών που έφεραν το σιδηρόδρομο σε αυτήν την κατάσταση», ζητώντας παράλληλα τη «δικαίωση των θυμάτων» και «ασφαλή σιδηρόδρομο»«Είναι ημέρα μνήμης και ημέρα αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης. Πολλοί επιζήσαντες είναι τραυματισμένοι ψυχικά. Το πένθος μας γίνεται πένθος όλης της χώρας», είπε η κ. Βασσάρα.

«Το έγκλημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί», τόνισε ο εκπρόσωπος του σωματείου Εργαζομένων στην Beta CAE, συνάδελφος θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, Φίλιππος Λαζαρίδης. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θα το πάμε ως το τέλος. Δε θα σταματήσουμε αν δεν τιμωρηθούν όλοι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί. Δεν είναι πρόσωπα αλλά και πολιτικές που έφεραν το σιδηρόδρομο σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο εργαζόμενος στην Hellenic Train, συγγενής θύματος, Νίκος Τσακλίδης, ανέφερε: «Χάσαμε έντεκα συναδέλφους. Από όλους τους χώρους δουλειάς των σιδηροδρόμων. 57 οικογένειες μετρήθηκαν, βρέθηκαν λειψές. Εμείς οι εργαζόμενοι βρεθήκαμε λιγότεροι».

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί σήμερα ο ΟΑΣΘ, ενώ κλειστοί ήταν από τις 08:20 οι σταθμοί του μετρό στο κέντρο από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τον σταθμό της Παπάφη.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία μέχρι τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και ένα κομμάτι της συνέχισε μέσω της οδού Αγίων Πάντων προς το Διοικητήριο. Ένα άλλο τμήμα της πορείας κινήθηκε προς την Καμάρα, ενώ ο κύριος όγκος της πορείας παρέμεινε στην οδό Μοναστηρίου στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στον σταθμό, στο χώρο στάθμευσης αστικών λεωφορείων -που ωστόσο δεν στάθμευσαν εκεί σήμερα λόγω της απεργίας- όταν ομάδα διαδηλωτών με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, με κουκούλες και υγειονομικές μάσκες ξεχώρισαν από την πορεία και πλησίασαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησε ρίψη μολότωφ και αντικειμένων προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους απώθησαν με οβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Ρίψη αντικειμένων έγινε από μικρό αριθμό ατόμων και σε κλούβα της αστυνομίας στην οδό Μιχαήλ Καλού.

Λίγο νωρίτερα, κάποιοι διαδηλωτές με ένα μεγάλο πανό στα χέρια αναπτύχθηκαν μπροστά στην είσοδο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού για λίγη ώρα, ενώ άλλοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος.

Ένα μεγάλο μέρος της πορείας παρέμεινε στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού, ενώ άλλοι διαδηλωτές έχουν αρχίσει να αποχωρούν σταδιακά από το σημείο.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια των σημερινών κινητοποιήσεων, έγιναν οκτώ προσαγωγές από την αστυνομία οι οποίες όμως δεν αφορούν το επεισόδιο που έγινε στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Πορείες, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το δυστύχημα στα Τέμπη, πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων οι Σέρρες, η Βέροια, η Νάουσα, η Αλεξάνδρεια, η Κατερίνη, η Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς, τα Νέα Μουδανιά, ο Πολύγυρος, η Ιερισσός και η Νικήτη.

Αγγελούδης: «Δύο χρόνια μετά, ο πόνος ανείπωτος, ο θυμός αμείωτος»

«Δύο χρόνια μετά… Ο πόνος ανείπωτος, ο θυμός αμείωτος. Πόνος για τον άδικο και τραγικό χαμό των παιδιών μας που στοιχειώνει τον Ελληνισμό. Θυμός γιατί η τραγωδία των Τεμπών απαιτεί δικαιοσύνη», ανέφερε σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, για τη σημερινή μέρα.

«Δύο χρόνια μετά και ακόμα χωρίς ενόχους, χωρίς απαντήσεις. Νεκροί και ζωντανοί παραμένουν αδικαίωτοι. Δεν ξεχνάμε. Απαιτούμε Δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο κ. Αγγελούδης.

Πάτρα

Στη μαζική και δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου -και επεκτεινόταν σε όλους τους γειτονικούς δρόμους- κυριαρχούσε το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης.

Στη μεγάλη συγκέντρωση συμμετείχαν φορείς της πόλης, εργατικά σωματεία και συνδικάτα, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, έμποροι, επαγγελματίες, συλλογικότητες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κομμάτων, συλλόγων και απλοί πολίτες.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν πανό και αφίσες, ζητώντας «να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη», καθώς και άσπρα και μαύρα μπαλόνια με τα ονόματα των νεκρών, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης φώναζαν συνθήματα.

Μιλώντας στην συγκέντρωση ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθούν οι ένοχοι, για το γεγονός ότι θρηνήσαμε πριν δύο χρόνια νεκρούς τους ανθρώπους μας, τα παιδιά μας, επειδή τον 21ο αιώνα βρέθηκαν δύο τρένα στην ίδια γραμμή, σε αντίθετες κατευθύνσεις. Στη μνήμη τους και τιμώντας τους, υποσχόμαστε να πάμε τον αγώνα μέχρι τέλους, χωρίς να υποχωρήσουμε σε όσους θυσιάζουν διαχρονικά ακόμα και τις ζωές του λαού για τα κέρδη των λίγων. Δεν θα κιοτέψουμε. Όσοι νομίζουν ότι η σημερινή μας συγκέντρωση έχει επετειακό χαρακτήρα, ότι θα “εκτονωθούμε” και θα καταφέρουν να χειραγωγήσουν την οργή μας, είναι βαθιά γελασμένοι».

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του δικηγορικού συλλόγου, μέλη του συγκεντρώθηκαν έξω από την κεντρική είσοδο του δικαστικού μεγάρου, πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, κρατώντας ένα μεγάλο πανό και λευκά μπαλόνια με τα ονόματα των νεκρών της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και από το δικαστικό μέγαρο.

Λαμία

Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο η συγκέντρωση που έγινε στη Λαμία, καθώς εκτός από την κεντρική πλατεία Πάρκου, οι διαδηλωτές κάλυψαν και την ευρύτερη περιοχή αλλά και τους γύρω δρόμους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι διαδηλωτές ήταν πάνω από 8.000, ενώ σύμφωνα με τους οργανωτές, ξεπερνούσαν τις 10.000.

Νέοι, οικογένειες με τα παιδιά τους, από νωρίς το πρωί κατευθύνονταν στο κέντρο για να διαδηλώσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την κεντρική πλατεία συγκροτήθηκε διαδήλωση μέσα από τους κεντρικούς δρόμους για να καταλήξει στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές των Λυκείων από νωρίς το πρωί και σε ομάδες κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι καταλήψεις των σχολείων τόσο μέσα στη Λαμία όσο και περιφερειακά δημιούργησαν ένα domino με συνέπεια κανένα σχεδόν σχολείο να μη λειτουργεί σε συνδυασμό των καταλήψεων αλλά και από της απεργίας των εκπαιδευτικών.

Νέκρωσε και η αγορά από νωρίς χθες το πρωί καθώς το σύνολο των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου παρέμεινει κλειστό έχοντας αναρτήσει τη σχετική αφίσα στις προθήκες τους, υπακούοντας στο κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ακινητοποιήθηκαν τα ταξί στο χώρο της Έκθεσης στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας τους. Οι οδηγοί των ταξί πραγματοποίησαν πορεία στο κεντρικούς δρόμους και ακινητοποίησαν τα οχήματά τους στο κέντρο της πόλης.

Εκτός από τη Λαμία, συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε Αταλάντη, Μαλεσίνα, Λιβανάτες, Αμφίκλεια, Ελάτεια, Κάτω Τιθορέα, Καμένα Βούρλα, Μώλο, Μακρακώμη, Σπερχειάδα, Δομοκό και Στυλίδα.

 topontiki.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ