“Νέα Υόρκη: Μια ανεπανάληπτη βραδιά στο Carnegie Hall” / ρεπορτάζ Αναστάσιος Βασιάδης
Μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι παρευρέθηκαν στην μεγάλη αίθουσα του διάσημου και εμβληματικού θεάτρου Carnegie Hall στο Midtown Manhattan της Νέας Υόρκης και παρακολούθησαν την συναυλία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 4 Νοεμβρίου.
Το διάσημο ανά τον κόσμο κτίριο του Carnegie Hall, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα William Burnet Tuthill σε στυλ ιταλικής αναγέννησης, καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο της Νέας Υόρκης και απετέλεσε προσφορά του βιομήχανου και δωρητή Andrew Carnegie, του οποίου φέρει το όνομα.
Σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας του από το 1890, το Carnegie Hall αναδείχθηκε ως ένας από τους πιο διάσημους χώρους στον κόσμο τόσο για συναυλίες κλασικής όσο και popular μουσικής.
Οι επισκέπτες του Carnegie Hall πριν την έναρξη της συναυλίας είχαν την ευχέρεια να περιηγηθούν στους χώρους του θεάτρου που λειτουργούν ως μία μόνιμη έκθεση φωτογραφίας και να ενημερωθούν για την ιστορία του, τις ιστορικές συναυλίες που δόθηκαν εκεί και τα διάσημα πρόσωπα της τέχνης που άφησαν το αποτύπωμα τους.
Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ιδρύθηκε το 2017 από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο, και αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και του εξωτερικού.
Βασισμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα των Εθνικών Ορχηστρών Νέων, η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων έχει ως βασικό της σκοπό τον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την ανάδειξη και την εκπαίδευση νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερετικό ρεπερτόριο, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε συναυλίες και τη σύμπραξη με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, αρχιμουσικούς, σολίστ και καθηγητές.
Η συναυλία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων στη μεγάλη αίθουσα «Isaac Stern» στο εμβληματικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, υπήρξε ένα κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, το οποίο αφιερώθηκε στην 33η Επέτειο της ενθρόνισης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλην άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Ιφιγένεια Καναρά και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομογένειας, όπως και εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Κωνσταντινούπολης.
Οι 95 μουσικοί της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή, καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου Διονύση Γραμμένου, μάγεψαν το κοινό της κατάμεστης αίθουσας του Carnegie Hall, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε σύγχρονα ευρωπαϊκά και αμερικανικά συμφωνικά έργα, καθώς και από την παραδοσιακή ελληνική χορευτική μουσική με συμφωνική προσέγγιση.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε το έργο «rewind» της υποψήφιας για Grammy Βρετανίδας συνθέτριας Anna Clyne, μια επιλογή από τους Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Carnegie Hall τον Νοέμβριο του 1954 από τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, και τις περίφημες «Symphonic Dances» του Λέοναρντ Μπερνστάιν, βασισμένες σε θέματα από το έργο «West Side Story» που αποτελεί μια μεταφορά του έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Σαίξπηρ στα μέσα του 20ου αιώνα, με τη δράση του να εκτυλίσσεται στις λαϊκές, πολυφυλετικές γειτονιές της Νέας Υόρκης.
Η Ελληνική Ορχήστρα Νέων απέσπασε από το κοινό έντονα διαρκή χειροκροτήματα και σε ένδειξη ανταπόκρισης στα θερμά αισθήματα που εκδηλώνονταν, εκτέλεσε εκτός προγράμματος ακόμα τρία μουσικά κομμάτια.
Ο μαέστρος Διονύσης Γραμμένος συγκινημένος από τις εκδηλώσεις αναγνώρισης του έργου της ορχήστρας, ευχαρίστησε το κοινό στο οποίο αφιέρωσε το τελευταίο κομμάτι «από την Ελλάδα με αγάπη».
Η βραδιά έκλεισε με την ορχήστρα να μετατρέπεται σε μια καταπληκτική πολυφωνική χορωδία, η οποία χωρίς την χρήση μουσικών οργάνων, ερμήνευσε με μοναδική απόδοση το τραγούδι «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη.
Καθώς το κοινό αποχωρούσε μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας, οι παρευρεθέντες έριξαν μια τελευταία ματιά στο κατάφωτο Carnegie Hall που τους αποχαιρετούσε, ενώ σαν χάδι στα αυτιά τους αντηχούσε η μουσική της ανεπανάληπτης βραδιάς που βίωσαν.