Η Μάνα Σαλονίκη στο επίκεντρο. Η Μάνα για τους πρόσφυγες, τους Μικρασιάτες, τους Πόντιους, τους Θρακιώτες, τους Αρμένιους, η προσφυγομάνα. Αλλά και για τους διωγμένους Εβραίους που έφυγαν από την Ισπανία και ρίζωσαν εδώ για 5 αιώνες. Η μάνα Φιλιώ στήριγμα για όσους από την οικογένειά της απέμειναν μετά την καταστροφή και για όσους την έχουν ανάγκη.
Την ιστορία αυτής της Μάνας που είναι η ψυχή της οικογένειας και η πόλη της υποδοχής για τους ξένους, περιγράφει η Μιμή Ντενίση στη μεγάλη τηλεοπτική παραγωγή που ετοιμάζει και με τον τίτλο «Madre-Μάνα» θα προβληθεί από μεγάλο κανάλι, την επόμενη τηλεοπτική σεζόν, με στόχο να δοθεί και στο Netflix.
Η Μιμή Ντενίση βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, «που τη νιώθω σαν πατρίδα μου, σαν δεύτερό μου σπίτι», και παρουσίασε τη φιλόδοξη σειρά, της οποίας υπογράφει το σενάριο, ενώ βρίσκεται ανάμεσα σε «δύο μεγάλα ονόματα» για τη σκηνοθεσία. Παράλληλα, αναζητά στη Θεσσαλονίκη τεχνικούς, ηθοποιούς και εθελοντές για να δουλέψουν στην παραγωγή, τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2025.
Η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» έδωσε την αφορμή στη Μιμή Ντενίση να μελετήσει την ιστορία της Θεσσαλονίκης και να εμπνευστεί αυτή τη σειρά των 22-24 επεισοδίων. «Δεν είναι τυχαία η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως τον τόπο όπου διαδραματίζεται η σειρά. Τα χρόνια 1923-1943 είναι κομβικά για την ελληνική κοινωνία και η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που δεν σταμάτησε ποτέ να έχει ιστορία, αλλά τόσο η ίδια, όσο και Μακεδονία γενικότερα, δεν είχαν ποτέ την προβολή που τους άξιζε», δήλωσε κατά την παρουσίαση της σειράς.
Πρόσθεσε επίσης πως «μετά την καταστροφή της Σμύρνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών, η Θεσσαλονίκη, η Salonique των Ευρωπαίων, η Selanik των Οθωμανών, η νέα πατρίδα των Εβραίων, είναι καζάνι που βράζει. Πολυπολιτισμική, ενδιαφέρουσα και ταλαιπωρημένη. Είναι λοιπόν ο ιδεώδης καμβάς για την ιστορία μου. Ο τόπος που ξεκίνησαν όλα τα μεγάλα κινήματα-των Νεότουρκων, η Σοσιαλιστική Federation του Μπεναρόγια, που έγινε ΚΚΕ, αλλά και ο φασισμός με την 3Ε».
Η σειρά των 22-24 επεισοδίων θα διατρέχει την κρίσιμη 20ετία από το 1923 ως το 1943 και τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2025 στη Θεσσαλονίκη, ενώ σκηνές θα γυριστούν επίσης στη Βέροια και στη Δράμα. Ο δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, που ήταν παρών στη σημερινή παρουσίαση της σειράς αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορίας της πόλης με τις 48 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και το μεγάλο ιστορικό απόθεμα και δεσμεύτηκε πως οι υπηρεσίες θα συνδράμουν όπου και όπως μπορούν στα γυρίσματα.
Η Βούλα Πατουλίδου που επίσης υποσχέθηκε να βοηθήσει με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα γυρίσματα της σειράς, ανέφερε πως «η Μιμή Ντενίση μάς δίδαξε ιστορία με εικόνες μέσα από την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» και την ευχαρίστησε «που στρέφει τα φώτα της στην πόλη».
Παρών και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Σίμος Διαμαντίδης, ο οποίος δήλωσε τη στήριξη του ίδιους και των μελών του Συνδέσμου στο εγχείρημα της Μιμής Ντενίση. «Η Μιμή τιμά τη Θεσσαλονίκη κι εμείς ως ΣΕΒΕ τη στηρίζουμε, καθώς η σειρά εκτός από την πόλη θα κάνει γνωστά και τα προϊόντα της Μακεδονίας, γι΄αυτό και είμαστε δίπλα της».
Αρωγοί στο εγχείρημα της Μιμής Ντενίση είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο δήμος Βέροιας, ενώ έχουν γίνει επαφές και με την Όλγα Κεφαλογιάννη και το υπουργείο Τουρισμού.