Άρθρα Κόσμος

“Περιοδεία-εξπρές Ζελένσκι στην Ευρώπη” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Η βροχή και η λάσπη μπορούν να δώσουν για λίγο καιρό μια «ανάσα» στους Ουκρανούς καθώς εμποδίζουν σίγουρα τα τροχοφόρα αλλά συχνά και τα ερπυστριοφόρα οχήματα | AP Photo/Vadim Ghirda
Από το Κίεβο στο Λονδίνο και από εκεί στο Παρίσι βρέθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, συναντώντας τον Κιρ Στάρμερ, τον νέο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, και τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ έπονται συναντήσεις με την Τζόρτζια Μελόνι, τον πάπα Φραγκίσκο και τον Ολαφ Σολτς. ● Εντείνεται η φημολογία πως είναι έτοιμος να συμφωνήσει με τον Πούτιν για κατάπαυση του πυρός με «ντε φάκτο» αναγνώριση των συνόρων που έχουν διαμορφωθεί ύστερα από δυόμισι χρόνια πολέμου. ● Μέχρι τότε, πάντως, καλύτερος σύμμαχος του Ζελένσκι είναι η… βροχή!

Κρύος ιδρώτας έχει πιάσει την ουκρανική κυβέρνηση και προσωπικά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την προχτεσινή αιφνίδια αναβολή της συνόδου κορυφής της «Ομάδας Επαφής» του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, που δικαίως ερμηνεύτηκε ως χαριστική βολή των Δυτικών σπονσόρων στο περιβόητο «σχέδιο νίκης» που σκόπευε να παρουσιάσει στο Ραμστάιν ο -δικαιολογημένα αγχωμένος για το μέλλον της δυτικής υποστήριξης- Ουκρανός ηγέτης.

Βέβαια ο Ζελένσκι παρηγορήθηκε κάπως για το «άδειασμα» ταξιδεύοντας ώς το πάντα φιλόξενο γι’ αυτόν Λονδίνο, όπου είχε συνάντηση με τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τον Ολλανδό πρώην πρωθυπουργό και νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Αργότερα το βράδυ συναντήθηκε στο Παρίσι με τον πρόεδρο Μακρόν, ενώ σήμερα αναμένεται να δει κατά σειρά την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, τον πάπα Φραγκίσκο και τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς!

Ομως στο μέσον αυτής της περιοδείας-αστραπή «έσκασε» ένα νέο δημοσίευμα της Corriere della Sera, που ουσιαστικά παίρνει τη σκυτάλη από τις προχτεσινές αποκαλύψεις των Financial Times για να επιβεβαιώσει ότι το Κίεβο είναι πλέον έτοιμο να συμφωνήσει με τη Ρωσία σε μια κατάπαυση πυρός στη σημερινή γραμμή του μετώπου, αναγνωρίζοντας «ντε φάκτο» αλλά όχι «ντε γιούρε» τα νέα σύνορα, με αντάλλαγμα «εγγυήσεις ασφαλείας» (διάβαζε: στρατιωτικής προστασίας) στο μοντέλο της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των Φιλιππίνων από τους Αμερικανούς, και δεσμεύσεις για άμεση ένταξη στην Ε.Ε. από τους Ευρωπαίους ηγέτες!

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, η ευρωπαϊκή περιοδεία σε Παρίσι, Ρώμη και Βερολίνο είναι το τελευταίο χαρτί του Ζελένσκι προκειμένου να εξασφαλίσει τη fast track είσοδο στο ευρωπαϊκό κλαμπ, την οποία θα παρουσιάσει ως «τελευταία ευκαιρία» για την πολιτική και οικονομική επιβίωση του ουσιαστικά χρεοκοπημένου κράτους του. Οπως επισημαίνει άλλωστε η Corriere, ο Σεπτέμβρης του 2024 ήταν ο χειρότερος μήνας για την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου ή σωστότερα από την καταστροφική άνοιξη του 2022 από πλευράς εδαφικών απωλειών, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκαν μέσα σε έναν μήνα σχεδόν 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα αλλά και πολλοί στρατηγικής σημασίας οικισμοί.

Φυσικά όλα αυτά γίνονται στο παρασκήνιο, και κυρίως γίνονται χωρίς τον ξενοδόχο, τη Ρωσία, που νικά στο πεδίο της μάχης και δεν έχει πραγματικό λόγο να «παίξει μπάλα» με τους Δυτικούς. Αλλά και ο Ζελένσκι προφανώς δεν είναι έτοιμος να παραδεχτεί δημόσια την ήττα: αντίθετα, σε δηλώσεις του στην ουκρανική τηλεόραση ο στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου Ντμίτρι Λίτβιν διέψευσε τα πάντα και υποστήριξε πως το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της τρέχουσας γραμμής του μετώπου και ότι μόνη βάση για διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου είναι η «φόρμουλα ειρήνης» που έχει παρουσιάσει ο Ζελένσκι και η οποία απαιτεί την άνευ όρων αποχώρηση της Ρωσίας απ’ όλα τα εδάφη που έχει κατακτήσει, περιλαμβανομένης της Κριμαίας και του Ντονμπάς! Κάτι που βέβαια κανείς, ούτε ο ίδιος ο Ζελένσκι, δεν πιστεύει πως είναι ποτέ δυνατόν να συμβεί…

Τι περιμένει λοιπόν ο Ουκρανός πρόεδρος για να αλλάξει κάπως τη ζοφερή γι’ αυτόν και τη χώρα του κατάσταση; Με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις του, αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το μόνο που μπορεί πλέον να σώσει την Ουκρανία από την κατάρρευση σε ολόκληρο το ανατολικό μέτωπο είναι η έλευση της περίφημης «ρασπουτίτσα», δηλαδή των φθινοπωρινών βροχών που μετατρέπουν τις ουκρανικές στέπες σε λασποδρόμιο και δυσχεραίνουν για αρκετούς μήνες τις κινήσεις των τροχοφόρων, αλλά ακόμη και των ερπυστριοφόρων οχημάτων.

Φυσικά οι Ρώσοι επιτελείς γνωρίζουν εξίσου καλά τα μυστικά της «εποχής χωρίς δρόμους» και γι’ αυτό τις τελευταίες μέρες φαίνεται πως έχουν επιταχύνει σημαντικά τις επιθέσεις τους σχεδόν σε ολόκληρο το αχανές μέτωπο: από το Κουρσκ, το Χάρκοβο και την Κουπιάνσκ στον Βορρά μέχρι το Σεβέρσκ, το Τσάσοφ Γιαρ, το Τορέτσκ και το Ποκρόφσκ στο νότιο Ντονέτσκ, αλλά και δυτικά του Ουγκλεντάρ και της Καμιάνσκ στη νοτιοανατολική Ζαπορόζιε.

Η αύξηση της έντασης στις ρωσικές μηχανοκίνητες επιθέσεις είναι ιδιαίτερα φανερή στο σχετικά μικρό μέτωπο του Κουρσκ, όπου οι Ουκρανοί εισβολείς έχουν χάσει ήδη περίπου τα μισά εδάφη που είχαν κατακτήσει τον Αύγουστο και έχουν ουσιαστικά ακινητοποιηθεί μέσα σε λιγοστούς οικισμούς και κυρίως σε δασώδεις εκτάσεις κοντά στη μεθόριο, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα περαιτέρω ενισχύσεων ή ανεφοδιασμού. Βίντεο από την περιοχή δείχνουν δεκάδες κατεστραμμένα δυτικής κατασκευής άρματα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού διάφορων τύπων.

Βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων πριν από την έλευση της «ρασπουτίτσα» παραμένει πάντως η κατάληψη της οχυρής πόλης του Ποκρόφσκ, που αποτελεί και τον σημαντικότερο μεταφορικό κόμβο που απομένει σε ουκρανικά χέρια σε ολόκληρο το Ντονμπάς, ενώ θέμα ημερών φαίνεται πως είναι πλέον και η πτώση του Σεβέρσκ, όπου έχει διαμορφωθεί ένα ασφυκτικό «καζάνι» για τουλάχιστον 3.000 Ουκρανούς στρατιώτες. Αλλωστε η «ρασπουτίτσα» είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς η Ιστορία τόσο αυτού όσο και του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου δείχνει ότι ναι μεν η λάσπη καθυστερεί τους επιτιθέμενους, αλλά αδυνατίζει κυριολεκτικά και τους εγκλωβισμένους στα χαρακώματα αμυνόμενους, καθιστώντας αδιάβατες τις ήδη περιορισμένες διόδους ανεφοδιασμού τους με καύσιμα, τρόφιμα και πυρομαχικά.

Ταυτόχρονα οι Ρώσοι χτύπησαν ξανά αποθήκες καυσίμων και ένα δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι της πόλης Ιλιιτσέβσκ (οι Ουκρανοί τη λένε Τσερνομόρσκ), κοντά στην Οδησσό, ενώ πανηγυρίζουν την καταστροφή με πύραυλο «Ισκαντέρ-Μ» ακόμη δύο εκτοξευτήρων του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Patriot κοντά στο Ντνιπροπετρόφσκ, την οποία μάλιστα επιβεβαίωσε και ο Γερμανός πολεμικός ανταποκριτής της Bild, Τζουλιάν Ρέπκε.

Η βροχή και η λάσπη μπορούν να δώσουν για λίγο καιρό μια «ανάσα» στους Ουκρανούς καθώς εμποδίζουν σίγουρα τα τροχοφόρα αλλά συχνά και τα ερπυστριοφόρα οχήματα

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας